Berta Sándor

2010-ig 72 millió uniós háztartásban lehet szélessávú net

A Forrester Research piackutató intézet előrejelzése szerint 2010-ig az európai uniós állampolgárok 41 százaléka rendelkezik majd szélessávú internet-eléréssel.

A jó számadat ellenére a nagy sávszélességű internet-kapcsolatok számának növekedése, még ha minimális mértékben is-, de csökkenő tendenciát mutat - a 2004-es esztendő első félévéhez viszonyítva mindenképpen. Változó az alkalmazott technológiák Európa területén való megoszlása is. Így például Hollandiában egyértelműen a kábeltelevíziós szélessávú hozzáférésekből van a legtöbb (chello), míg Európa többi országában az ADSL számít egyeduralkodónak. Az utóbbi technológia piaci részesedése a nagy sávszélességű internetpiacon államonként eltérően 60 és 90 százalék között mozog.

Az ADSL népszerűsége azonban a Forrester Research szerint nem jelenti automatikusan azt is, hogy ez nagy üzlet az erre a technológiára épülő szélessávú hozzáféréseket kiépítő vagy értékesítő vállalatok, így például a British Telecom vagy a France Telecom számára. Ezek a cégek ugyanis az Európai Unió versenypiaci szabályai miatt előbb-utóbb kénytelenek bevonni a hálózatok müködtetésébe a kisebb helyi telekommunikációs vállalatokat is. Így könnyen előfordulhat az a faramuci helyzet, hogy miközben a két cég kezdetben egymás partnere, idővel egyúttal egymás konkurenseivé is válnak.

A piackutató intézet számításai szerint 2010-ben az európai uniós országok közül Hollandiában lesz a legtöbb szélessávú internet-hozzáférés. Itt az internet-elérések 54 százaléka lesz 2010-re nagy sávszélességű. Érdekesség ugyanakkor, hogy ezzel szemben az Európai Unió öt legnagyobb gazdasági hatalmának számító Franciaországban, Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban 2010-re a háztartásoknak csupán a 35-45 százaléka rendelkezik majd szélessávú internet-hozzáféréssel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kicsizoz #8
    Ezt már egyszer megvitattuk a DT tekintetében, és ha jók az emlékeim valami 100-200 Ft között jött ki német előfizetőnként a feltételezett elvitt pénz alapján, vagyis, nem hiszem, hogy ez nagyban befolyásolja mondjuk a német árakat, legfeljebb a céges autok benzinébe besegít :)

    Itt inkább a verseny és a kereslet az ami vezérli az árakat...

    Mondjuk, ha nagymagyarország lennénk, bizonyára nagyobb lenne a konkuranciaharc is... :(
  • The Termentor #7
    nem nem! 8 mbit :15 euro
    de majdnem
  • csabawarchief #6
    ja, az jó lenne, de sztem még egy ici-picit távol állunk tőle :D
  • Yv@n #5
    Ugyanugyan, hisz, ha nem szednék be a külföldi telekom cégek nálunk gyarmatoknál a nagy lét az alacsony szolgáltatásért, akkor meglehet, hogy otthon nem tudnák ezt a színvonalat ilyen áron hozni :)
  • Killgore #4
    jaja, akkor asszem nálunk is felmenne az előfizetések száma a szélessávra!
  • dduma #3
    15 megabitet nekünk is 7000 forintért!!!! Mint a franciáknak!
  • The Termentor #2
    de nemvagom. hol van az a 60 szazalek akinek nem szelesssavu a netje ha van???
    vagy csak az en kornyezetembe mindenkinek egyertelmu hogy felemgy a netre es okosit. letolt meg ilyenek...
  • SoDI--- #1
    Hát ez nem valami nagy fejlődés.
    Mikor fog véglet megszünni a dial-up? 50 év múlva? Szánalmas :(