Berta Sándor

RFID-chipek a DVD-másolás­védelem területén

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatói által kifejlesztett módszer lényege, hogy az egyes műsoros DVD-ket RFID, vagyis rádiófrekvenciás azonosítóchipekkel látják el.

A megoldást úgy is lehetne jellemezni, mint a filmkalózok életét a jövőben megkeserítő intelligens DVD másolásvédelem. Ezek nélkül az eszközök nélkül a DVD-lemezeken tárolt filmek a DVD-lejátszókon nem lesznek lejátszhatóak. Az új másolásvédelem előnye többek között, hogy olcsó - ez elsősorban annak köszönhető, hogy maguk az RFID-chipek tömeggyártása is olcsó. Hasonló eszközöket alkalmaz például a Metro áruházlánc is az eladásra kínált áruk nyilvántartására.

Az "intelligens DVD" jelző már csak azért sem túlzó, mert a jövőben könnyen előfordulhat majd, hogy az RFID-chipnek köszönhetően az adott műsoros DVD lemez képes lesz megmondani, hogy mikor és hol vásárolták meg, vagy hogy egyáltalán kereskedelmi forgalomba került korongról van-e szó. Ehhez azonban először meg kell majd jelenniük a RFID-chipolvasókkal ellátott DVD-lejátszóknak, ugyanis a jelenlegi lejátszó készülékek nem képesek ezeknek az azonosítóknak a kiolvasására. Éppen ezért még némi időbe fog telni, amíg az új másolásvédelemmel ellátott első DVD-k kereskedelmi forgalomba kerülnek.


A jövőben ráadásul akár megjelenhetnek a személyre szabott DVD-k is, amelyeket már a megvásárlásukkor aktivál a vásárló - például a saját biometriai adataival. Ezek után azt a lemezt már csak az adott személy DVD-lejátszóján lehetne lejátszani. Azt a Computerwoche német internetes híroldalnak nyilatkozó Rajit Gadh, a Kaliforniai Egyetem kutatócsoportjának a vezetője is elismerte, hogy az új másolásvédelem nem nevezhető hagyományosnak. A szakember úgy véli, könnyen lehet, hogy minden egyes műsoros DVD lejátszásakor egy jelszót kellene megadni, vagy az ujjlenyomatát kellene leolvasásra kínálnia a felhasználónak.

Szakértők szerint ugyanakkor nehezen elképzelhető, hogy erre bárki is önként és dalolva vállalkozna, arról nem is beszélve, hogy a módszer komoly adatvédelmi aggályokat is felvett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • GABOR16 #33
  A dúrva azvolna amikor, a már halott rokonaik újjait Aldehidben (remélem jól írtam) tároljuk, hogy megnézhessük a régi filmjeinket.
 • Hegyikecske #32
  jah qrva anyjukat..........
 • palika22 #31
  Igazán rendesek..... Ha jól értem: vegyek egy új asztali DVD lejátszót, mert az új filmeket majd csak ezzel tudom lejátszani. (Remélem a DVD lejátszóra is felszámolnak pár százezer jogdíjat...)Illetve a kisujjam vágjam le és konzerváljam spirituszban, hogy a nejem majd meg tudja nézni a kedvenc filmjét az ujjlenyomatom azomosításával, amikor én nem vagyok otthon.........Hát az anyátokat azt........
  Ezzel tényleg mindenkit a warez felé kergetnek.....
 • immovable #30
  ja és hogy nem fog működni az tuti
 • immovable #29
  ekkora ökörséget, lassan olyan baromságokat fognak kitalálni, hogy azt már überelni se lehet
 • szombi #28
  Van egy olyan sejtésem, miszerint a jövőben a premierfilmek helyzete meg fog változni.
  Az első lépést az SW3-mal tették meg: az amerikai
  bemutató azonnal elkezdték vetíteni a mozikban.
  Gondoljunk csak a Resident evil2-re: nálam már a
  magyar bemutató előtt kb. fél évvel megvolt a másolt .avi(!!!)
  Legelőször megnézve tetszett, de másodszor már
  semmiképp nem nézném meg, főként ha fizetni is kell érte.
  Amúgy biztosan megnéztem volna a moziban(szinkronizálva), de már nem jelenthet olyan élményt.
  A szinkronstúdiós(számlálós) SW3 változat képminősége tök gagyi, és aki a mozi előtt megnézi,
  annak már biztosan elmegy a kedve, hogy emiatt elmenjen moziba...
  Azért bennem él a remény, hogy a producerek kezdenek rájönni: a premierfilmek bevételei
  időben és térben egyaránt véges:
  Fél év után már nem sokan mennek el moziba miatta, főleg akkor nem, ha már(legalább feliratosan de) látták.
  Az igazi bevételt a mozivetítés jelenti, főleg akkor, ha rövid időn(a konverziós idő~~3hét) belül mindenhol leadják.
  Abban a pillanatban, hogy kiadják DVD-n vagy VHS-en, néhány ezret elkapkodnak a konverziós időn
  belül(a műsoridővel arányos...), aztán jön a másolat, majd győzzön a jobbik...
 • benczurzs #27
  Vajon miért nem jutott eszükbe, hogy a DVD-n is reklámokat raknak a filmbe ?
  És reklámmal együtt szabadon "warezolható lenne".
  Ahogy most mérik fel a warez méreteket, a reklám nagyon jó üzlet lenne. A többszörösét visszahozná, mint a másolásvédelmi technikák.
 • Asperot #26
  Csak egy elmélet:
  A filmforgalmazók + gyártók sok millió dollárt kérnek számon a „kalózokon” hiszen ők minden rossz forrása. Arra vajon gondolnak T Hollywood-ban páran pl Én azért nem járok moziba mert:
  1.:Dömping van pocsék filmekből, amiért nem szurkolok le sok ezer forintot.
  2:Régebben a mozi olyan élmény volt ami csak ott volt elérhető. Ma már sok nappaliban ott áll a dvd+egy jó tv ami házhoz hozta a csodát. Ok egy SW3-at majd moziban nézem meg de sok film nem hoz ennyire lázba.
  3:.Talán megér egy pillantást a sok stárgázsi is. Nem mintha sajnálnám tőlük (tényleg nem) de van az a pénz amit még egy ekkora üzletág sem bír el. (pláne ha egy fodrász is milliókba kerül hetente a forgatáson) Lényeg hogy az ész nélkül költött pénzt nekünk kell a végén megfizetni, mozijegy, kölcsönzési díj, stb formájában. Ha pedig nem akkor hallgatjuk a sirámokat hogy 120 helyett csak 80 millió dollárt keresett a producer. Én is sírva ébrednék!!
  Talán számoljanak mit hol mennyiért lehet eladni!!!!!
 • Caro #25
  Az MPAA semmit nem fog bevezetni, mert jön az eltérített Boeing...
 • Inquisitor #24
  És mindenkinek John Smith vagy John Doe névre fog szólni a lemez meg a lejátszó ;)