Berta Sándor

Európában tartanak az RFID technológiától

Egy ma közzétett felmérés szerint az európai felhasználók vegyes érzelmekkel viseltetnek a rádiófrekvenciás azonosító (RFID) technológiával kapcsolatban.

A Capgemini IT menedzsment és tanácsadó cég által elvégzett felmérésből kiderül, hogy a megkérdezett szakemberek 70 százaléka támogatja az RFID-technika alkalmazását akkor, amennyiben azt a személygépkocsi ellopásának a megakadályozására használják. Hasonlóan népszerű a rádiófrekvenciás azonosító technika, hogy ha arról van szó, hogy megtalálják az ellopott árukat. A megkérdezettek 68 százaléka bízik az RFID ilyen területen való felhasználásában. Amennyiben a vényköteles gyógyszerek megtalálásáról van szó, akkor erre a feladatra a felhasználók 63 százaléka alkalmasnak tartja az RFID-t.

Azonban hiába bíznak sokan a technika ilyen képességeiben, amikor felmerül az adatvédelem kérdése, egyből az emberek többsége szkeptikussá válik. A megkérdezettek több, mint 55 százaléka nem örül annak, hogy a technika képes lenne egy adott termék útjának a nyomon követésére. A felhasználók 59 százaléka pedig úgy véli, hogy a rádiófrekvenciás azonosítóchipekből nyert adatokhoz harmadik, illetéktelen személyek is hozzáférhetnek.


Az RFID-vel nyomonkövethetők az egyes termékek

A legnagyobb probléma a szakemberek szerint az, hogy a lakosság többsége azt sem tudja, mi az az RFID. Csupán 18 százalék tudott erre a kérdésre jó választ adni, ráadásul ezeknek az embereknek a többsége inkább negatív véleménnyel van a rádiófrekvenciás azonosításról. Harald Münzberg, a Capgemini közép-európai alelnöke és a kereskedelemért felelős részlegvezetője szerint a legfontosabb tennivaló a felvilágosítás. Ezt bizonyítja, hogy a felhasználók többsége azt mondta, ha többet tudna az RFID-ről, nem lenne ennyire negatív véleménnyel róla. A megkérdezettek 57 százaléka ugyanakkor azt tartotta a legfontosabbnak, hogy végre törvényileg legyen szabályozva és biztosítva, hogy a tárolt adatokhoz illetéktelenek nem férhetnek hozzá.

A Capgemini a felérés készítésekor összesen kétezer német, francia, brit és holland magánszemélyt kérdezett meg.

Mi is az az RFID? Itt megtudhatja!

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #4
    De nem kapcsolja ki magát :). Ez vmi passzív rezgőkörös izé, úgy lehet kikapcsolni hogy kettétöröd :). Pont ez a problémám, hogy azt a roppant gyenge jelet, amit visszaköhög, hogy akarják nyomonkövetésre használni?

    Másrészt meg szedjék le, miért cipeljek magammal 10-15 ilyen cuccot? Így is otthagyom úton-útfélen a DNS-mintám, nem elég az nekik? :).
  • nenad #3
    ezert irtam fizetes utan...
    a lopasvedelem ott van ahogy kifizettek az arut a cucc kikapcsolja megat es kesz.
  • pemga #2
    De ha könnyen el lehet távolítani, akkor hol van a lopásvédelem? :). Szedjék le szépen ezt is vmi célszerszámmal, amikor kifizetem.

    Egyébként hogy működik ez a nyomonkövetés? Mert a cucc maga nem aktív jeladó. Tehát jön egy meganagy űrhajó, belebeg a város fölé, besugároz minden zugba és a többmillió roppant gyenge válaszból kiszűri azt az egyet, ami őt érdekli? Nagyon kell ám fülelnie ehhez :). Ha mondjuk az autópálya fizetőkapuknál vagy ilyesmi helyeken szerelik fel, az addig ok, de ebben mi a lopásvédelem :). A GPS-es lopásvédők azok aktívan adnak.
  • nenad #1
    megertenem ha pl valamilyen komoly cuccrol lenne szo, de talan ne kovessek mar le hogy merre megyek 1 doboz kamilla teaaval...
    Es ha komoly is lenne a cucc, azt is ugy kene megoldani sztem hogy a vasarlo fizetes/tavozas utan el tudja tavolitani azt.