Berta Sándor

EU - az RFID-technológiával nem lehet visszaélni?

Az Európai Unió (EU) meg akarja akadályozni, hogy a rádiófrekvenciás azonosítás (RFID-technológia) soha ne legyen felhasználható az állampolgárok jogainak megsértésére.

Éppen ezért az EU úgynevezett Article 29 Working Party nevű munkacsoportja - melynek tagja Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos is - megkezdte az RFID-technológia használatára vonatkozó irányelvek kidolgozását. Egy nyilvánosságra hozott szabálytervezet szerint az RFID-technológiát csak akkor lehet alkalmazni, hogy ha az érintett emberek felhasználásával egyetértenek, illetve hozzájárulnak ehhez. Azonban ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, először tisztában kell lenniük azzal, hogy hol vannak elhelyezve a jelvevő egységek, milyen adatokat gyűjtenek róluk vagy a környezetükről, illetve, hogy ezeket az információkat hogyan dolgozzák fel az adott cégek vagy szervek. Ezenkívül az európai uniós állampolgárokat az EU szerint fel kell világosítani arról, hogy joguk van az ily módon róluk gyűjtött információk megtekintésére, illetve átvizsgálására.


Az azonosítóchipek megkönnyíthetik, de meg is keseríthetik életünket

A bizottság szerint az RFID-technikával való esetleges visszaélés a jövőben egyre nagyobb problémát fog jelenteni, mivel az RFID egyre jobban el fog terjedni és így már nem csak a nagy vállalatok, de például az egyes állampolgárok számára is elérhető és megtalálható lesz például az mp3-lejátszókban is. Az Európai Unió munkacsoportja éppen ezért akar létrehozni nem csak egy, az RFID-piacra vonatkozó magatartási kódexet, hanem egy külön szabályozást is a rádióchipek gyártóinak számára, amely egyúttal felhasználható az olvasókészülékek és a szoftverek szabványosítására is.

Utóbbi arra vonatkozik, hogy a technikai specifikációk tartalmazzák az adatvédelmi funkciókat is, így például a munkacsoport úgy véli, hogy szükség lehet majd titkosítás alkalmazására, amely megakadályoza, hogy az összegyűjtött adatokhoz illetéktelenek is hozzáférjenek. Az európai uniós szakemberek március végéig kikérik az uniós állampolgárok véleményét a javaslataikról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #13
    Semmilyen pontgyűjtő, törzsvásárló stb. akcióban nem vagyok benne. Nem ezért, egyszer kiszámoltam: nem éri meg... És ráadásul ez önkéntes, az RFID-nél viszont kötelező, hiszen az árut máshogy nem tudod megvenni (vagy nem kártyával fizetsz).
  • pemga #12
    Erre van az összes pontgyűjtő, törzsvásárló meg miegymás cucc. A csipkártyáddal azonosítanak, a termék pedig megy vonalkód alapján. Annyi a különbség, hogy az RFID-nél nem csak az van a neved mellé írva, hogy január 13-n 15:14-kor a kerekespusztai supermarketben vásároltál két db túrórudit, (ez van most) hanem az is, hogy ezeknek mi a sorozatszáma.

    A hitelkártyához kötés azért durvább, mert az bolt-független. Tehát nem csak az van, hogy az A-boltlánc üzleteiben az összes vásárlásod van nyomonkövetve, hanem a teljes fogyasztásod. Bár szerintem ez illegal, mert neked erre engedélyt kéne adnod. (Mint ahogy ezt most alá is irod, amikor valamilyen pontgyűjtő kártyát kérsz.)
  • Tetsuo #11
    Nálunk a cégnél ezt már régóta alkalmazzák. Csak nem értem mér fáj még mindig a helye. :)
  • HUmanEmber41st #10
    Ez szorosan kapcsolódik az emberbe beültetett mágneskártya programhoz.
    Tökéletesen tisztában lesznek azzal, hogy mit hol vásárolsz.
    Simán megvalósulhat a totális kontroll==>a totális diktatúra
    1984, Gépnarancsvagy valami hasonló világa
  • Cat #9
    A Wal-Mart, a Target, az USA Védelmi Minisztériuma, a Metro Group és más vállalatok például elõírták, hogy beszállítóik 2005-ig RFID jelzõcímkékkel lássák el raklapos szállítmányaikat. Rövidtávon a cégek az RFID-t elõször valós idejû helyi rendszerekhez (56%), az ellátásilánc (55%) és készletgazdálkodás területén (55%) fogják alkalmazni. Egy évvel késõbb az RFID már megjelenik az intelligens polcrendszereken tárolt gyógyszerek (67%) és kiskereskedelmi termékek (61%), valamint a mobil kereskedelem területén (55%). A cégvezetõk elsõsorban a munkaerõre fordított költségek csökkenését és a hatékonyság növekedését várják a RFID technológiától.

    http://www.sg.hu/cikk.php?cid=33581
  • TeszteloPontHu #8
    Pedig van ilyen itthon is. Én a Metroban találkoztam vele.
  • TeszteloPontHu #7
    Úgy, hogy pl. ha kártyával fizetsz érte, akkor már nem nehéz egy olyan adatbázist készíteni, hogy mikor, mit és mennyiért vásároltál.
  • Ch_Slater #6
    hát ilyet én még nem láttam (angliában sem, pedig ott éltem az elmúlt 1 éveben), de attól persze lehet néhány helyen hogy én nem tudok róla. persze ha elterjedt lenne azért az nyilván szemet szúrna..
  • pemga #5
    Mennyi ennek a hatótávja?

    Amit nem értek, hogy ha két külön bolt is használja, akkor hogy vannak szeparálva a kódok (mivel nyilván nem fogják kivakarni a könyvemből a cuccot, miután megvettem). Ráadásul jelentős domain-eket kell lefogni, hiszen ez eladott termék-példányonként egyedi (nem pedig terméktípusonként).
  • Cat #4
    fenét nem, áruházakban pl. a ruhákra nem lopásgátlo izét hanem egy ilyen matricát raknak, és nemcsak az elvitelt zárják ki vele, hanem a termék kódját is rögzitik rajta, tehát a fizetést is megkönnyítik.