Berta Sándor

Szűrőrendszer az illegális filmcsereberélés ellen

A Philips tájékoztatása szerint az új rendszer lehetetlenné teszi az illegális kópiák mozgatását a fájlcserélő hálózatokon. A holland elektronikai konszern kutatói jelenleg a technika tökéletesítésén dolgoznak.

A módszer lényege, hogy minden egyes filmhez egy digitális ujjlenyomatot adnak hozzá, így, ennek köszönhetően a fájlcserélő rendszereket használó személyek pontosan megállapíthatják, hogy az adott mű illegális másolat. Egy hasonló technikát alkalmaz már a Snocap nevű vállalat is, amelyet a Napstert egykoron alapító szakember, Shawn Fanning hozott létre. A cég hasonló módon próbálja meg kiszűrni az illegálisan másolt, a szerzői és a szomszédos jogok által védett zeneszámokat és zenei albumokat az internetről. Azonban nem ezek az egyetlen ilyen kezdeményezések. Jelenleg több más vállalat is dolgozik különböző kalóztartalom-kiszűrő technikák kifejlesztésén.

A Philips rendszere korántsem tökéletes. Gondot okoz hogy ahhoz, hogy valóban megbízhatóan működjön, először be kellene építeni a meglévő fájlcserélő hálózatokba. Ez ellen azonban a P2P-rendszereket üzemeltető cégek - érthető okokból - jelenleg minden erejükkel tiltakoznak. Ennek oka igen egyszerű: így világosan kimutathatóvá válna, hogy a fájlcserélő hálózatokat főként illegális film-, zene és szoftvermásolatok terjesztésére és csereberéjére használják az internetezők. Ezt pedig - legyen bármennyire is nyilvánvaló - minden P2P-rendszert üzemeltető vállalat tagad.

Egyelőre tehát még kérdéses, hogy a Philips új kalózkópiákat kiszűrő technikája mikor mutatkozhat majd be éles körülmények között is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #18
    Ezek sose adják fel ?:)
  • pemga #17
    Ehhez mit szólnál pl. Én egy forgalmas DVD-kölcsönző vagyok, azt a lemezt kölcsönadtam az elmúlt időszakban X-tucat embernek, nem tudom ki másolhatta le.

    Másrészt, nehogymá' ne legyen senki aki a watermarkot kifűzi belőle. Szerintem versenyt fognak rendezni belőle, ki tudja rövidebb kóddal megtenni :). Emlékszel a DeCSS felhajtásra?, valaki még fel is énekelte gitárszólóban :).

    Másrészt, nem túl drága _egyedi_ watermarkot kódolni a filmekbe (tehát maga a stream más, nem analog a cucc) tehát a gyártósoron a masterdisk nem lesz a mostani módon használható. Valakinek ezt is meg kell ám majd fizetnie...
  • haxy #16
    Ja meg a jó kis trojan progival el lopom a filmet a marha meg ráfizet hehehe!
  • enrico #15
    Igen, és Gyurcsók a tv-n keresztül gyógyít, sőt lehet, hogy a vízjelet is kiveszi ;-) Jajj, ne már.
  • TeszteloPontHu #14
    Nem. Állítólag ez a vízjel az átkódolást is bírja, sőt azt is, ha kamerával veszik fel a filmet.
  • raingun #13
    Na, megint feltalálta valaki a hash kódot
  • [HUN]PAStheLoD #12
    akkor is kiderül , hogy ki a "forrás" , tehát hogy melyik oszkárdíjzsűritag-tól, vagy filmakadémiatag-tól számrazik az anyag..
  • Yv@n #11
    Ez szép és jó. Veszteségmentes tömörítések esetén még mondjuk ér is valamit, de ha valaki hozzányúl az anyaghoz, hát az lesz az első, hogy a vízjel röppen belőle. Szerintem legalábbis.
  • ricsip #10
    ..de arra tökéletesen megfelel, h. kiderüljön ki hagyta elterjedni neten a saját beazonosítható példányát, és ezt rajta számon lehet kérni.
  • pemga #9
    Pl. ha törvényileg kötelezik rá. (Ld. video-gyártók Macrovision, dvd-knél a régiókódolás, stb.) Csak egy dolgot felejtenek el a mélyen tisztelt Philips-nél, az internet nem úgy működik, mint a vas-piac. Senki nem tudja ki a fogyasztó, ki a kínáló(k), és tulajdonképpen hol is van szerver :). Nincsenek tiszta országhatárok, ahol meg lehetne mondani, hogy ez most kinek a hatásköre, és tulajdonképpen milyen alapon is szól bele :).