Gyurkity Péter

Korlátozott számban jelenik meg az Intel ikermagos processzora

A processzorgyártó egy magas rangú tisztviselõje kijelentette, hogy idén nem tervezik az ikermagos chipek gyártásának felfuttatását, de igyekeznek kielégíteni a piaci igényeket.

"Számarányát és jelentõségét tekintve nem lesz olyan nagy durranás, mint amilyen a tavalyi évben volt. Abban azonban eltökéltek vagyunk, hogy a piaci igényeknek megfelelõ számú chipet fogunk legyártani" - jelentette ki a Prescott-Northwood magos chipek váltására utalva Tom Kilroy, az Intel amerikai részlegének elnöke a CRN internetes híroldalnak adott interjújában.

A vállalat elsõ ikermagos processzorai az Intel Pentium D 800 sorozat tagjaiként kerülnek majd a boltokba. A Smithfield kódnéven ismert chipek a várakozások szerint 800 MHz-es FSB-vel, 2 MB - processzormagonként 1 MB - másodszintû gyorsítótárral érkeznek, és a Prescott processzorokhoz hasonlóan a Socket 775 foglalatba illeszkednek majd. Az ikermagos chipek 90 nanométeres gyártástechnológiával készülnek, és támogatják az EM64T, a virtualizációs, az XD és az Enhanced Intel SpeedStep technológiákat.

A jelek szerint a vállalat elsõ mainstream ikermagos asztali processzora a Presler lesz, amely azonban csak a következõ év közepe felé jelenik majd meg. Ennek mérete jóval kisebb - 140 négyzetmilliméter - lesz, és 65 nanométeres technológiával készül majd. A megjelenés kései idõpontjából egyes szakemberek arra következtetnek, hogy a chip jelentõs újításokat tartalmaz majd a Smithfieldhez képest, amelyek tovább növelik a processzor teljesítményét. Az ikermagos Pentium M és Xeon processzorok szintén a következõ évben jelennek meg, ami azért érdekes, mert a szerverek jóval többet profitálnának az ikermagos felépítésbõl, mint bármelyik asztali számítógép.

Az AMD ezzel szemben az idei év közepére ígéri az ikermagos Opteronokat, míg az új Athlon 64 processzorok az év második felében érkeznek majd. A jelenlegi információk alapján az AMD sem tudja - vagy nem akarja - beindítani a sorozatgyártást, és az igazi dömping csak a következõ évben várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #3
    És nálunk nem lesznek kaphatók. Én még nem láttam 3500+ feletti A64-et dem. Mondjuk nem is nagyon kerestem.
  • arty #2
    xp intelre is van ;) mind1, ez csak annyit jelent, hogy ezek a procik is az 1000 dolláros kategoriában indulnak :(
  • FTeR #1
    helyes, remélem AMD kihasználja a lehetőséget, már XP is van rá.