Gyurkity Péter

Több gyártó is készen áll az ikermagos Opteronok alkalmazására

A nagyobb vállalatoktól kiszivárgott hírek szerint a Hewlett-Packard, a Sun és az IBM is kész mielőbb alkalmazni az AMD új ikermagos szerverprocesszorait, és napokkal a bemutatót követően piacra dobják új konfigurációikat.

Az április 21-22-én megrendezendő bemutatón a Dell kivételével minden nagyobb gyártó ott lesz és többségük már új termékekkel várja majd az érdeklődőket. A HP többek között a négyprocesszoros ProLiant DL585 szervert szereli fel az új ikermagos Opteronokkal, ami a bennfentesek szerint májusban jelenhet meg nagy számban a piacon. Ezt követi majd a kétprocesszoros DL145 új változata, amely szintén támogatja az ikermagos szerverprocesszorokat, míg a BL45p jelzésű blade szerverről - amely sorrendben a harmadik AMD alapú blade szerver a HP kínálatában - már az Opteronok bemutatóján lerántják a leplet.

A vállalathoz közel álló források szerint az új szerverek 2,2 és 2,4 GHz-es ikermagos Opteronokkal érkeznek, és az új termékek minél gyorsabb elterjedése érdekében a lassabb változat ára megegyezik majd a jelenleg kapható csúcskategóriás Opteronok árazásával. A HP termékei egyelőre nem sokban különböznek a konkurens vállalatok konfigurációitól, de ez a harmadik negyedévben megváltozhat, amikor a Broadcommal közösen elkészítik az ikermagos Opteronokhoz szánt új lapkakészletet.

A Sun a bemutatót követően riválisához hasonló utat jár majd be: először a négyprocesszoros V40z jelenik meg ikermagos Opteronokkal felvértezve, amit a kétprocesszoros V20z követ majd némi késéssel, az AMD útitervének megfelelően. Belső források szerint az ikermagos processzorokra épülő új Sun szervercsalád októberben mutatkozik majd be.

Az IBM stratégiája ettől némileg eltér, és a vállalat első új terméke egy blade szerver lesz, de ezt a hírt egyelőre nem erősítették meg. A korai megjelenés mindenesetre kellemetlenül érinti az Intelt és a Dellt, és amennyiben az AMD tartani tudja a szoros határidőket, alaposan befűthet nagy riválisának, amely arra számított, hogy elsőként dobja majd piacra az új ikermagos processzorokat, újra maga mögött hagyva vetélytársát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #6
    mi? megtiltanád egy vállalatnak hogy kitől szerezzen be alapanyagot, vagy köteleznéd, hogy x-től beszerezhet, z-től meg nem? :D

    Az intelnek szintúgy jogában áll nagy mennyiségre kedvezményeket adni, ő birálja el hogy kinek, mit, mennyiért, milyen határidőre stb. ad - nyilván azt nem teszik hozzá hogy "-15%, mert nem veszel az AMD-től".
  • dez #5
    Ez nem a monopólium-ellenes törvény áthágása?
  • Cat #4
    dehogy
    azáltal hogy csak tőlük vesz, sokkal olcsóbban kapja meg, mint a konkurensei, ezáltal nagyobb profitra tesz szert
  • Brett Shaw #3
    A tököm se érti a Dell-t. Miért ragaszkodik ilyen görcsösen az Intelhez??? Saját maga alatt vágja a fát a hülyéje. :D
  • Keldor #2


    AMD:
  • Troppauer #1
    Szurkolok az AMD-nek !!!!