Gyurkity Péter

Az ikermagos chipek lesznek az Intel fejlesztői konferencia fő témája

A napokban nyilvánosságra került információk szerint a jövő héten induló Intel fejlesztői konferencián - egyéb új termékek és technológiák mellett - az ikermagos processzorok kérdése lesz a fő téma.

A háromnapos Intel Developer Forumot március első napján rendezik meg San Franciscóban. A legnagyobb érdeklődésre kétségkívül a szerverekbe, az asztali számítógépekbe, és a noteszgépekbe szánt ikermagos processzorok bemutatója tarthat számot, és a vállalatnak van is mit tisztáznia a fejlesztők és a vásárlók előtt. Az Intel ugyanis - az AMD-vel ellentétben - két eltérő megoldással kísérletezik, és az elmúlt hónapokban egymásnak ellentmondó hírek kerültek napvilágra az új processzorok felépítését illetően.


A legfrissebb információk szerint a Montecito kódnevű chip - amely egy ikermagos Itanium processzor - esetében mindkét processzormag számára saját gyorsítótár áll rendelkezésre, amely minden bizonnyal jótékony hatással van a processzor sebességére. A két mag ugyanakkor közös buszon kommunikál a külvilággal, és több más erőforrást is megosztanak egymással - kiváló példa erre a Foxton energiatakarékossági eljárás.

Az asztali számítógépekbe szánt Smithfield chip esetében a két processzormag egyazon szilíciumlapkán helyezkedik el, azonban a vállalathoz közel álló források szerint a két mag egymástól többnyire függetlenül végzi tevékenységét. Az ikermagos processzor órajele 3-3,2 GHz körül alakul majd. Korábban az Intel szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a processzormagok két külön szilíciumlapkán foglalnak helyet.


Szakértők szerint a magok függetlenítése több előnnyel is jár az Intel számára. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy az új chipeket jóval korábban, még az idei év második negyedévében piacra dobhatják, megelőzve az AMD-t, amely szintén gyorsított tempóban dolgozik saját megoldásán. Véleményük szerint teljesítményben nincs különbség a két különböző megoldás között, bár kétségtelen, hogy az Intel döntése újra felhevíti az ikermagos processzorok ideális felépítéséről zajló vitát. Az AMD megoldásánál ugyanis a két processzormag az Itaniumhoz hasonlóan saját gyorsítótár felett rendelkezik, de a magok több más erőforrás, így a memóriavezérlő használatán is megosztoznak.

Nem szabad elfelejteni azonban, hogy - a jelenlegi tervek szerint - mire az AMD asztali számítógépekbe szánt ikermagos processzorai megjelennek, az Intel Presler kódnéven már új asztali megoldással jelentkezik, és a noteszgépek számára is tartogat majd meglepetéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • arty #25
  1700+, 1466mhz, 1.5V alapon
  ????+, 2200mhz, 1.825V huzva

  most:

  s754, 2250mhz, 1.5V (3000+ = 2000mhz alapon)
  c n q hol megy, hol nem, még küzdök vele :)

  ------------------------
  zalman alcu7000 1450RPM en megy, annyira nem melegszik a cucc :)
 • Hedgehunter #24
  Ja, azt elfelejtettem mondani Irorszagban elek 2 havontab jon villanyszamla es MINDEN villanyal megy (futes, bojler, stb) szoval Tenyleg nem latom a kulonbseget!
 • TeszteloPontHu #23
  Ezek szerint óránként 140 W-tal kevesebbet fogyaszt a mostani procid a korábbinál? Elég érdekes...
 • GABOR16 #22
  Milyen proci volt az előző, menyire húzva, és menyi fesszel?
  Bocs a sok kérdésért, de kiváncsi vagyok, hogy nekem csökenne-e a villanyszámlám.
 • dez #21
  Hm, a hűtőd 150+W-ot fogyaszt? Jó nagy lehet...
 • arty #20
  nekem a százwattos athlonom után az a64-el havi 100(!!!) kW -ot sporolok ...

  ez évi 30ezer ft! el sem akartam hinni az első a64es villanyszámlánkat :D
 • IMYke2.0.0.0 #19
  Akkor nálad egy működő csoda található.

  ===============================
  .:i2k:. melóból:
 • Hedgehunter #18
  Kit erdekel mennyit fogyaszt amig kevesebb mint egy hutoszekrenye!!! Vagy magyon megnyomja a villanyszamlat igy is? En lecsereltem a 1.7 Celeront egy 2.8 prescott ra s nem vettem eszre a kulonbseget a villanyszamlan....
 • Athlon64 #17
  Szerintem az AMD miután elöbb kezdte a kétmagos poroci fejlesztését és még nem készűlt el, csak arra tudok gondolni, hogy a fogyasztás lenyomásán küszködnek.
  Ezzel szemben az Intel a fogyasztásra nem figyel és csak simán össepakol két procimagot.
 • IMYke2.0.0.0 #16
  Ez olyan, mintha két Porsche boxermotort akarnék beleerőltetni egy Zsiguliba, előre és hátulra...
  El lehet képzelni a fogyasztását, a hangját, a környezetszennyezését...
  Ja, hogy a két motornak köszönhetően nem megy a Zsiga 680 km/h-val...?! Ugyan, hisz csak azt mondták, hogy 50% esélye van annak, hogy gyorsabb lesz a rendszer... s közben 3x többe kerül az egész.

  -----------------------------------------
  .:i2k:. = IMYke2000 - @ - 2005 ® - Első számú honlap
  .:i2k:. = IMYke2000 - @ - 2005 ® - Második számú honlap
  -----------------------------------------