Gyurkity Péter

Már rendelhetők az ikermagos Intel chipekre épülő konfigurációk

Néhány jelentős PC-gyártó már most, napokkal a hivatalos bemutató előtt felveszi az Intel ikermagos processzoraira épülő konfigurációkkal kapcsolatos megrendeléseket, és még a hét vége előtt megkezdik a leszállítást.

A processzorgyártó szóvivője nyilatkozatában elmondta, hogy a Dell, az Alienware, és számos más gyártó már készen áll az első megrendelések teljesítésére, jóllehet a Smithfield kódnevű ikermagos processzor eleinte csak korlátozott számban lesz kapható. A sorozatgyártást ugyanis csak az elkövetkezendő hónapokban futtatják fel igazán, és az év végéig szeretnének több millió darab chipet leszállítani.

A vállalat meglehetősen fontos szerepet tulajdonít az új termékeknek: saját számításaik szerint a következő év végén leszállított szerverprocesszorok 70 százaléka, míg az asztali és mobil konfigurációkba szánt chipek már 85 százaléka ikermagos lesz. Most azonban az a legfontosabb cél, hogy az AMD előtt dobják piacra ikermagos processzoraikat, és jelentős előnyre tegyenek szert a nagy riválissal szemben, amely a 64 bites chipekkel jókora csapást mért az Intel dominanciájára.

Szükség is van a nagy sietségre, mert bár az ikermagos Opteron processzorok bemutatójára április 21-én kerül sor, a Hewlett-Packard jelenleg is felveszi az új szerverprocesszorokkal kapcsolatos előrendeléseket. Az Intel részéről korábban elhangzott nyilatkozatokból kiderül, hogy az elsőként megjelenő ikermagos Pentium 800 Mhz-es rendszerbuszra támaszkodik, és 3,2 Ghz-es órajelen fut, tehát valamivel lassabb lesz, mint a jelenleg kapható Pentium 4 chipek. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a processzor teljesítménye nem éri el a hagyományos felépítésű chipekét, hiszen az ikermagos felépítés egyik előnye éppen az, hogy a nagyobb teljesítmény érdekében nem kell csúcsra járatni az órajelet.

A vállalat állítása szerint a korai Smithfield támogatja a HyperThreading technológiát, míg az enélkül érkező, némileg lebutított (és valószínűleg olcsóbb) változatok némi késéssel jelennek meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!