CW Számítástechnika

Új alaplapok kellenek a kétmagos Pentiumokhoz

A korábbi hírekkel ellentétben a kétmagos Pentiumok nem lesznek kompatibilisek a meglevő chipkészletekkel és alaplapokkal.

Az Intel újabb részleteket hozott nyilvánosságra hamarosan megjelenő kétmagos Pentium D és Pentium Extreme Edition processzoráról. A Smithfield magos lapkák a korábbi híreknek megfelelően 800 MHz-es front side busszal járnak és magonként 1 megabájt másodszintű gyorsítótárat tartalmaznak. A processzorok támogatják a 64 bites kiterjesztéseket és a puffertúlcsorduláson alapuló támadások ellen védelmet nyújtó "Execute Disable Bit" technológiát.

A Pentium Extreme Edition változat ezen felül tartalmazni fogja a magonként két utasításszál párhuzamos végrehajtását lehetővé tevő Hyper-Threading megoldást is, vagyis a két mag összesen négy szálat képes párhuzamosan futtatni. A Pentium D-ből kimarad ez a funkció, így a ráépülő gépek tulajdonosainak meg kell elégednie magonként egy szál, azaz összesen kettő egyidejű végrehajtásával. Egyebekben a két chip fizikailag azonos, mindkettő magmérete 206 mm2.

A Pentium D vagy a Pentium Extreme Edition a számítógép többi részegysége, illetve a szoftverek szempontjából úgy viselkedik, mintha egy kétprocesszoros rendszerről lenne szó. Valójában erről is van szó, a Smithfield gyakorlatilag nem más, mint két, egymás mellé helyezett Prescott mag, amelyek egy szilíciumon kaptak helyet és közös buszt használnak. A rendszer összteljesítménye is egy hasonló kiépítésű kétprocesszoros konfigurációéhoz hasonlítható.

Az Intel mérései szerint a kétmagos processzorok lényegesen alacsonyabb órajelük ellenére is látványos javulást hoznak majd a számítási teljesítmény területén. Természetesen ez függ a futtatott alkalmazásoktól is, de ma már a legtöbb számításigényes alkalmazást optimalizálták többprocesszoros, vagy többszálas rendszerekre. A többmagos chipek mindkettőből profitálhatnak.

A korábbi hírekkel ellentétben a kétmagos Pentiumok nem lesznek kompatibilisek a meglevő chipkészletekkel és alaplapokkal, azok használatához új, Intel i945 vagy i955X lapkakészlet szükséges. Az i945 és i955X amellett, hogy támogatja a kétmagos lapkákat, már együttműködik a 667 MHz-es DDR2 memóriákkal is. Erre szükség is van, hiszen a memóriavezérlőnek most nem egy, hanem két processzormagot kell folyamatosan adatokkal etetnie. Az új chipsetek támogatják a Serial ATA II specifikációt, valamint az 1066 MHz-es front side buszt is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yv@n #10
    És a plusz 1 láb harapófogóval eltávolítható? Vagy valaki elszámolta, és nekem rögzült a rossz adat?
  • Mr Manson #9
    s939-be BIOS frissitésel elmennek, AMD már bejelentette
  • Yv@n #8
    Pff nagy dolog, a kétmagos a64-hez is új lapok kellenek(bár úgylátszik ezt páran már el is felejtették), lévén egyel több lábat kap a proci...ez van, ki kell várni, kihúzni addig mostani konfiggal.
  • formatuq #7
    regen intel parti voltam, par honapja "kiesett" nalam a kosarbol az intel, ezek utan meg mar eszembe se juna, hogy intel-be gondolkozak.....
  • arty #6
    tesztek alapján a nem SMP képes programok (pl játékok) lassuak rajta mint a dög (sima 3.2 leveri), de ahol a HT már jól jön, ott a dual mag is arat :)

    eddig szkeptikus voltam a dual core megoldásokkal szemben, de most már várom a 100W alatti AMD megoldásokat ... mert ez a 180W-ot zabáló szörny a t*kömnek se kéne :) meg ki sem tudnám fizetni ;) meg nem akarok DDR2-t .... meg BTX-et ... se ;)
  • Chief #5
  • M@TriX #4
    helyes, a 925 úgysem győzött meg, úgyis ki akartam hagyni.
  • Mr Manson #3
    intel az csak intel ...
  • Hedgehunter #2
    Miert nem vagyok meglepodve?.............
  • Mr Manson #1
    hehe