Berta Sándor

10 év vár egy amerikai szoftverkalózra

Joshua Abell-t - aki egy warezcsapat tagja volt - a hatályos törvények értelmében a bíróság akár tíz év börtönbüntetésre is ítélhetik. Az ügyben ítélethozatal előreláthatólag május 26-án lesz.

Az amerikai igazságügyi minisztérium által tavaly indított kampány keretében már a harmadik akció volt sikeres. A minisztérium tájékoztatása szerint egy 24 éves fiatalember a texasi bíróság előtt beismerte a terhére felrótt bűncselekmények elkövetését. A minisztérium elsősorban a warezcsoportokat és az általuk működtetett szervereket akarja felszámolni, de legalább meggyengíteni. Még mindig a warezoldalak számítanak világszerte az illegálisan másolt filmek, játékok, szoftverek és zeneszámok, illetve zenei albumok elsőszámú terjesztőinek.

A warezcsoportoknak megvan a maguk hierarchiája, a hatóságok szerint egyetlen céljuk a megszerzett illegális tartalmak interneten való minél gyorsabb terjesztése. Az Egyesült Államok különböző hatóságai és hivatalai tavaly a világ tíz másik államával együttműködve átfogó nemzetközi akciót indítottak az online kalóz-szervezetek ellen. A Fastlink-hadművelet során 120 házkutatásra került sor, őrizetbe vettek 100 gyanúsítottat, valamint lefoglaltak több, mint 200 számítógépet, köztük 30 szervert. A Fastlink-hadműveletben huszonhét amerikai szövetségi államon kívül részt vettek még Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Magyarország, Izrael, Hollandia, Svédország, Nagy-Britannia és Szingapúr igazságügyi szervei is. Később az akcióhoz csatlakozott Spanyolország is.

Abell előtt az amerikai hatóságok letartóztattak és bíróság elé állítottak egy iowai és egy floridai férfit is. Mindketten elismerték bűnösségüket. Christopher Wray, az amerikai igazságügyi minisztérium munkatársa rendkívül elégedett volt amiatt, hogy immár a harmadik embert sikerült bíróság elé állítaniuk. Szerinte ez is azt bizonyítja, hogy hatékony a kampányuk, habár mások szerint felemás a végeredmény. A szakember úgy véli, az, hogy eddig minden vádlott beismerte a bűnösségét, figyelmeztető jel a még szabadon tevékenykedő warezcsoportok tagjai számára, hogy ő is bármikor a börtönben végezhetik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ceb #23
    Na persze röpke tíz év...
    Azért ha neked kéne leülni mindjárt nem lenne olyan röpke szerintem.
    Aki meg milliárdokat kaszál csalással/lopással az pedig általában simán megússza.
    Szép Új Világ.....
  • Tralfamador #22
    Azert vegyuk figyelembe, hogy "akár tíz év börtönbüntetésre is ítélhetik"...szal gondolom ez a plafon ebben az esetben.
    Tegyuk fel, hogy megkapja a 10-est. Jo magaviselet, mazli, stb. akar 5-6 ev mulva kint is lesz.
    Amerikaban ez "normal" buntetes a buncselekmeny sulyat figyelembe veve.

    Gyilkossagert USA-ban szoszerint megrohadnak az elkovetok bortonben, vagy alapbol kivegzik oket ezert nem erdemes a "röpke" 10 evhez hasonlitgatni..
  • device #21
    ez igy van...
  • Lacika 79 #20
    Szerintem ezzel nagyon sokan így vannak. Mondjuk oprendszer, office, vírusírtó nekem is orig. + a játékok amikkel jáccok, azok is egy kivétellel, mert sajnos sehol sem találok orig UT-t. :P
    Nem azt mondom, hogy a polcon nincsenek warez game-k, de azokkal nem jáccok, így meg sem venném eredetiben.
    Jah, Én nem sajnálok arra a játékra pénzt kiadni, amivel nem csak 1 hetet jáccok.
  • IMYke2.0.0.0 #19
    Én most egy munkahelyi gépnél ülök, amin még a WinRAR is megvásárolva található.
    Otthon nem ilyen rózsás a helyzet, az operációs rendszer és az Office-n kívül az azóta már letelepített Norton Antivirus 2002 ami 100%-osan legális, a többi freeware és "shareware". Meg néhány játék...
    Tehát, nekem sincs jogalapom (még ha a "főprogramjaim" legálisak is), hogy azt mondjam, nem vétek letölteni, ellopni, warezolni mások kemény hónapok alatt kifejlesztett programjait!

    ===============================
    .:i2k:. melóból:
  • IMYke2.0.0.0 #18
    Nem vagyok programozó és nem dolgozom jogvédő szervezetnek.

    formatuq: A záró mondatodat ajánlom a saját figyelmedbe is.

    Amúgy, rühellem, amikor patetikus, korholló és szellemesnek hitt hozzászólásokkal védekeznek azok, akik nem különbek a Deákné vásznánál...
    (Értsd: Nem hinném, hogy a hozzászólók - beleértve engem is - felénél többnek lenne legális operációs rendszere, megvásárolt felhasználói és játék programa...)

    ===============================
    .:i2k:. melóból:
  • Robin Hood #17
    Így van, az ózdi kohászok is rázhatták volna a bilincset hogy hagyják őket csődbe menni, és hozzanak olyan törvényt ami nekik akkor is tuti nyereség ha senki nem vesz tőlük semmit.
  • Felfedező #16
    A Szoftverkalózok nem a kiadóknak okoznak kárt, hanem sokkal inkább a forgalmazóknak, de ott is csak kevesebb nyereség keletkezik mint kár

    Szóval, aki hülye az fizessen
  • formatuq #15
    nem?
    ertem, valoban igazad lehet. Bar azok akik kijaccva a tortvenyt, milliokat lopnak/csalnak, azok az amberek -mas szoval: a mai politikusok-! ez csak egy kis piti tolvaj, 10 evet raverunk, es kesz, el is van intezve.

    Majd gondolkodjal el -mar ha el tudsz- hogy mi a kulonbseg az igazsag, a velt igazsag, es a feligazsag kozott, sertes vagy serelem.


  • iko #14
    Ha a kiadóktól szedte volna akkor rég lógott volna :)