Gyurkity Péter

300 000 dolláros büntetés kalózmásolatok terjesztéséért

A Warner Bros. filmstúdió által indított perben egy színészt köteleztek több mint 300 ezer dollár megfizetésére, aki úgynevezett screener másolatokat készített a Titokzatos Folyó, illetve Az utolsó szamuráj című filmekről.

A cég szóvivője elmondta, hogy Carmine Caridi - aki több alkalommal szerepelt az NYPD Blue című sorozatban - nem volt hajlandó konzultálni a stúdióval, és nem válaszolt az őt illető vádakra. A stúdió ezért a Los Angeles-i Kerületi Bírósághoz fordult, amely filmenként 150 000 dolláros büntetés, és további 9600 dollár eljárási költség megfizetésére kötelezte a színészt. Hozzátette, hogy Caridi az Academy of Motion Picture Arts & Sciences tagjaként a tavalyi évben aláírt egy megállapodást, miszerint a kézhez kapott felvételeket nem továbbítja, és a kazettákat kizárólag személyes használatra őrizheti meg.


Carmine Caridi
A jelek szerint azonban a színész a kézhezvétel után azonnal továbbította a VHS kazettákat egyik ismerősének, aki DVD-lemezre másolta azokat, és az anyagot az interneten is megosztotta. Stephen Wilson bíró az ítélet kihirdetése után elmondta, hogy a vádlott esélyeit nagyban rontotta, hogy a szerzői jog megsértését szántszándékkal és előre megfontoltan hajtotta végre.

"Wilson bíró ítélete és megjegyzése egyértelműen jelzi, hogy akár egyetlen film jogtalan lemásolása és terjesztése is komoly anyagi következményeket vonhat maga után. Őszintén reméljük, hogy a súlyos ítélet elrettenti azokat, akik az intellektuális tulajdon ellopásából és terjesztéséből kívánnak mellékjövedelemhez jutni" - jelentette ki Darcy Antonellis, a Warner Bros. Entertainment kalózellenes tevékenységeiért felelős részlegének alelnöke. Az újságírók kedden nem tudták elérni Caridit, és a stúdió elismerte, hogy a büntetés behajtása minden bizonnyal nehézségekbe ütközik, tekintve, hogy a színésznek jelenleg is érvényes szerződése van az ABC tévétársasággal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • asdasdasd #18
  Gondolom azt is bizonyitottak, hogy azert adta tovabb, hogy terjesszek. Mert ha csak kolcsonadta egy megnezesre, az nem jelentene olyan kart.
  Az meg, hogy az ismeros buzi modon masolta...
 • IMYke2.0.0.0 #17
  Igen, ezért vonják felelősségre - nálunk is - a fegyveres testületek tagjait, ha gondatlanul tárolt fegyvereikkel bárki is sérülést, halált okoz...!

  -------------------------
  "Jó munkásember" vagyok...
 • Laalee #16
  ha kap egy fegyvert amit csak ő használhat és tilos továbbadnia, de ezt figyelmen kivül hagyva továbbadja akkor igen.
 • NEXUS6 #15
  Ennek értelmében az aki fegyvert árusít az a gyilkosságokért is felelős?
 • IMYke2.0.0.0 #14
  Mint tudjátok, Amerikában az ún. precedens jog (magyarul, egyszerűen szokásjognak nevezhetnénk, de hát annál azért több) divatozik, az Angolszász jognak megfelelően.
  Ez a per és ítélet az elkövetkező időszakban hivatkozási alapot jelenthet más, hasonló karakterű esetekben - ezért kardinális számukra, hogy milyen ítéletet alkotott ez a bíró.

  A szántszándékot egyszerű megállapítani: a számára - cikkben is említették! - csak személyes használatra kiadott kópiának kölcsönadása már megszegte a szerződés azon pontját, mely a terjesztést tíltotta, ezzel valósította meg a szándékosságot.

  -------------------------
  "Jó munkásember" vagyok...
 • formatuq #13
  hogy a szerzői jog megsértését szántszándékkal és előre megfontoltan hajtotta végre.

  ezt honnan is tudjak?
 • NEXUS6 #12
  Aztat nem értem, hogy milyen elmaradott haszonról beszélnek?

  Van egy két film, amire asszondja az ember, hogy nem ad ki érte 3-4 ezer Ft-ot se, amennyibe az kedvezményesen kerül, de egy cd/letöltés költségét még megéri.

  Ha nem lenne olcsó a cd írás meg nem lenne szélesmájú internet, valszeg az ember inkább hagyná a fenébe az egészet.
  Szerintem úgy is hamarosan eljön az az időszak, amikor az eszeveszett gyűjtögetés után mindenki szépen lassan elkezdi kukába dobálni a csak sarokban porosodó, számára értéktelen cd-it.

  Nincs itt semmi elmaradott haszon!
  A gond az, hogy ezzeket a TÉNYeket a bíróságon nem szokás figyelembe venni.
 • AtisH #11
  Ha nem ő "nyúlta" volna le, akkor lett volna más. Ez már megint 1 kirakatper, hogy ráijesszenek másokra...
 • Cat #10
  a kópiákban egy ideje pont a lopás ellen van egyedi vizjel, azaz a kalózverzióból ki tudják szűrni, hogy melyik "eredeti" volt az.
 • Hentes Bill #9
  naja, valszeg az ő verzióját töltöttem le anno, kösz Caridi :D