Gyurkity Péter

Tovább nőtt az AMD piaci részesedése

A legfrissebb felmérés szerint a processzorgyártó piaci részesedése a tavalyi év utolsó negyedévében tovább nőtt vetélytársával szemben, mégis, az Opteron esetében nem sikerült elérni a célkitűzést.

Az IDC kutatócég által elkészített felmérés szerény, mindössze 0,1 százalékos növekedésről számol be, így a vállalat részesedése az asztali processzorok piacán egészen pontosan 16,1 százalékot ért el. Ennél jóval fontosabb, hogy ez már a harmadik negyedév, amelyben az AMD növekvő eredményt könyvelhetett el, és lassan, fokozatosan zárkózik fel nagy riválisához. A szerverprocesszorok piacán ennél jóval kedvezőtlenebb a helyzet: a vállalat korábbi célkitűzését - a 16 százalékos részesedési arányt - nem sikerült teljesíteni, és az AMD mindössze 6,5 százalékos részesedést mondhat magáénak. Ráadásul az IDC felmérésében nem szerepel az óriáscégek - IBM, Intel és Sun - által gyártott csúcskategóriás processzorok részesedése, így ez a felmérés tulajdonképpen az AMD számára kedvező.

A szerény eredmény ellenére az IDC adatai mégis az Opteron processzorok sikerét mutatják, amely stratégiai jelentőségét tekintve kiemelkedik a vállalat termékei közül. Az AMD ugyanis 2003-ban a szerverpiac mindössze 3,5 százalékát birtokolta, és ez az érték - nagyrészt az Intel kárára - a tavalyi évben 6,1 százalékra ugrott, tehát csaknem megduplázódott, ami világszerte elismerést váltott ki. A növekedés ellenére az Intel vezető szerepe továbbra is megkérdőjelezhetetlen. Mi sem mutatja ezt annál jobban, hogy minden 100 dollárból, amit PC processzorokra áldoztak a tavalyi évben, 88 dollár az Intel kasszájába vándorolt, míg az AMD mindössze 9 dollárra tarthatott igényt.

Ez az óriási előny azonban hátrányokkal is járt: az Intel mind Európában, mind Japánban felkeltette a szabályozó hivatalok figyelmét, és a processzorgyártó ellen több esetben is trösztellenes vizsgálatot indítottak. Az óriáscéget azzal vádolják, hogy különböző piacokon is tisztességtelen módszerekkel igyekezett kiszorítani kisebb vetélytársait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)