Gyurkity Péter

Jelentős összeget fektet be egy az Intellel perben álló vállalatba az AMD

A processzorgyártó jelentős befektetést hajtott végre egy kisebb chiptervező cégnél, amely korábban számos nagyvállalatot - többek között az Intelt - is szabadalomsértéssel vádolt meg.

A Patriot Scientific megerősítette, hogy az AMD jelentős számú részvényt vásárolt fel, és két fontos technológiát - az ShBoom processzor portfoliót, illetve az Ignite névre keresztelt 32 bites processzor terveit is - licenszeli a vállalattól. A tranzakció pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra.

A Patriot meglehetősen aktív múltra tekinthet vissza, bár ez az aktivitás az elmúlt években inkább a bírósági perekben mutatkozott meg. Tavaly januárban ugyanis a vállalat több nagyvállalatot is beperelt, azzal a váddal, hogy megsértették egyik szabadalmát. Ezen vállalatok közé tartozott a Sony, a Fujitsu, a Toshiba, a Matsushita, és a NEC. A vállalatok bűne az volt, hogy olyan Intel processzorokra építették termékeiket, amely a Patriot szerint megsértette a szabadalmat. A cég legfőbb célpontja tehát nem az említett nagyvállalatok egyike volt, hanem a processzorgyártó, amely állításuk szerint többmilliárd dolláros kárt okozott a vállalatnak. A két cég kölcsönösen beperelte egymást, és az ügy azóta sem ért véget.

A Patriot időközben 150 vállalatot értesített arról, hogy termékeik sértik az általuk bejegyzett szabadalmat. Ez a szabadalom a változó órajelű, nagyteljesítményű mikroprocesszorokra vonatkozik, amely a Patriot szerint nem más, mint a modern mikroprocesszorok órajel-emelésének bevett módja. Jeff Wallin, a vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy a szabadalom a 120 Mhz-nél nagyobb órajelen futó összes processzort érinti - nem véletlen, hogy az AMD inkább megegyezett a vállalattal, elkerülve egy esetleges pert.


A szakértők érdeklődését ugyanakkor az Ignite-projekt keltette fel, mivel a RISC-szerű 32 bites processzor az InFlame architektúra részeként egy a Cellhez hasonló megoldást takar. A Cell az IBM és Sony közös fejlesztéseként a PlayStation 3 konzol processzoraként mutatkozik be a nagyközönség előtt, de abban mindenki egyetért, hogy az architektúrában ennél jóval nagyobb lehetőségek rejlenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rolika #8
    igen, óriási gond van a szabadalmakkal, meg szerzői jogokkal
    a legnagyobb az, hogy a pereskedéssel és egyéb sz.rakodássla több pénzt lehet már keresni, mint magával a szabadalom tárgyával
    a káresemény ugyanolyan elvont itt is, mint amikor a szerzői jogvesztők dobálóznak milliárdos számokkal: ekkora és ekkora kár ért minket juj, mert egy csomóan másolják a mannát... mért, hiszik azt, hogy mindenki megvenné, ha másolhatatlan lenne?
  • saba30 #7
    Azért a dolgoknak ott a másik oldala, mikor is közpénzből (állami támogatás, EU-s forrás, stb...)támogatnak tudományos projecteket (nem kis pénzekkel), aztán a projectben dolgozó kutatók fogják maguk lépnek egy földrészt és egy nagytőkés mamutcégnél 10,20,100*-os pénzért rekord idő alatt csinálnak egy új gyógyszert, rovarőlőszert, nemesített kukoricát(ez nálunk történt), és hatalmas profittal árulják. Ezt nem lehet szerződésekkel kivédeni. Pedig a kutatási költség nagy részét az adófizetők állták.
  • acdc #6
    Lekéne védetni,hogy minden autó ami 10km/h sebességgnél gyorsabban megy jogdijat fizessen:)
  • n4cr #5
    Ez ennyire sajna nem egyszerű.
    Hiszen, ha egy emberke kitalál valamit, nem fog rohanni a szabadalmi hivatalba rögtön.
    Inkább megnézi, hogy milyen lehetőségei lesznek az új találmány által.
    Esetleg cégeket is szerez magának.
    Ez eddig szép és jó. De mi van, ha a kis találmánya már levédett szabadalom, csak ő nem tudott róla, hogy már létezik.
    Na ekkor van a gond.

    Valszeg a nagyobb csipgyártók is ebbe futottak bele. Nem nézték meg, hogy a dolog már létező szabadalom-e.
    Igy mindenki a saját igazát bizonygatja.

    Szóval valahol ez a szabadalmi móka a szükséges rossz.
  • zzebi #4
    Aki még soha nem talált fel semmit, az könnyen tiltakozik a szabadalmak ellen.

    Tegyük fel, hogy egyikőtök 20 évnyi munkával feltalál egy újfajta matematikai módszert, amivel pl tizedére egyszerüsíthetők bizonyos számítások. Ha nem létezne szabadalom, akkor a publikálás pillanatában lecsapnának rá a cégek és mindenki milliárdokat keresne rajta, csak a kitaláltó nem.
    Persze nem muszáj publikálni, viszont akkor úgy halna meg a feltaláló, hogy magával vinné a sírba a találmányát is.

    Ehelyett, ma szabadalmaztatja, publikálja és ha egy cég használni akarja a technológiát, akkor fizet a feltalálónak a licenszért. Ennyi.

    Mi ebben a baromság?

    Amúgy ugyanez érvényes a céges szabdalmakra is. Az új eljárások kifejlesztése dollármilliárdokba is kerülhet egy cégnek. Még szép, hogy nem akarja a versenytársait előnyhöz juttatni azáltal, hogy ingyen átadja nekik az eredményeit. Pont azért költenek a cégek sok-sok milliárdot K&F-re, hogy leelőzzék a konkurenciát.

    És ha már itt tartunk, ugyanez a logika megállja a helyét bizonyos szoftver elemekre is nagyon kivételes esetekben. Persze nem egy ciklusra vagy egy osztályra gondolok, hanem inkább szoftver technológiai találmányokra. Ezen a területen még rengeteg a vita.
  • quentit #3
    Nem értem mit pattogsz, te is lehetsz vezető, bárki lehet vezető. Alapítsál egy céget, és legél a legnagyobb - ez ilyen egyszerű.
  • bandia #2
    Sajnos ez soha nem fog bekövetkezni. Ilyen világban élünk, és ha ez nem változik meg az emberiség(azaz a vezetQink) kipusztítanak minket. Lehet, hogy ezt érdemeljük. Azaz inkább a fejesek érdemelnék, akik nem kapnak észhez, de a világ igazságtalan sajnos. Egyszer majd Qk is beleuknak talán....
  • testerlnx #1
    Meg kéne szüntetni már az egész szabadalmi rendszert (tudom hogy a software pation mást, de ezt is mag azt is), meg a szerzői jogokat. Új dolgokat kellene kitalálni, vagy hagyni hogy azok éljenek meg akik a piacról élnek. Ugyanis ezek mind a kis cégeket, embereket védték, ma már viszont óriás cégek és szervezetek fegyverévé váltak, már rég semmi közük az eredeti céljaikhoz. Olyan ez pl mint a I.A.:Alapítvány -ban amikor rájönnek, hogy a vallás már nem megoldás a terjeszkedésre, új ezsközre van szükség... Itt is ez van szüntessék meg az egész hóbele-bancot, és találjanak ki valami újat, amely tényleg védi a kis embert a nagyokkal szemben!!