Gyurkity Péter

Tovább nőtt az AMD részesedése

Az IDC piackutató cég adatai szerint a harmadik negyedévben folytatódott az AMD lassú terjeszkedése, és a processzorgyártó részesedése az x86 processzorok piacán három éve nem volt ilyen magas szinten.

A cég állítása szerint az AMD a harmadik negyedévben az x86 processzorokból származó összes bevétel 9,9 százalékára tarthatott igényt, ami 1,4 százalékos növekedést jelent az előző negyedévhez képest, míg a vállalat processzorainak átlagos ára mintegy 10 százalékkal emelkedett. Az AMD a korábbinál több processzort gyártott, de ez elsősorban a szerverekbe szánt chipek népszerűségének köszönhető. A vállalat részesedése az x86 piacon eközben 6,9 százalékról 8 százalékra nőtt - az asztali processzorok terén ez az arány 18,4 százalék, míg a noteszgépekbe szánt chipek esetében 9,3 százalék.


Az AMD részvényáfolyama az utóbbi három hónapban meredeken emelkedett

Az Intel által leszállított x86 processzorok aránya ugyanebben az időszakban fél százalékkal, 81,7 százalékról 81,2 százalékra csökkent. Az IDC szerint az adatok alátámasztják Hector Ruiz, az AMD vezérigazgatójának elképzelését, miszerint a vállalat elsődleges feladata nem az, hogy minél rövidebb idő alatt nagy szeletet próbáljon meg kihasítani az Intel részesedéséből, hanem az, hogy csúcskategóriás termékek segítségével fokozatosan erősítse pénzügyi helyzetét. Ez persze nem azt jelenti, hogy az AMD nem törekedik nagyobb piaci részesedésre, de ezt sokkal könnyebben elérheti, ha a vállalat stratégiája biztos pénzügyi alapokon nyugszik.

Henri Richard, az AMD eladásokért felelős igazgatója a Reuters újságírójának elmondta, hogy a cég a következő évben elsősorban a vállalati szférában igyekszik majd terjeszkedni. "Véleményem szerint akár a piac egyharmadát is megkaparinthatjuk" - jelentette ki Richard egy nemrégen adott interjúban. Az IDC szerint ennek érdekében növelniük kell az Opteronok forgalmát, mivel a csúcskategóriás szerverprocesszor - a vitathatatlan sikerek ellenére - sok helyen még nem tudta leváltani az olcsóbb Athlon MP chipeket, és az elődre épülő konfigurációk még mindig jelentős bevételt hajtanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #10
    :P

    én most nem megyek bele egy PCI-E vitába! ;)
  • Gabest #9
    talán mert csak arról hallottál?
  • PyRex #8
    PCI Express is egy oltári nagy baromság. Talán csak az SLI miatt van értelme (már annak, aki kifizeti)
  • PyRex #7
    DDR2? SUXX!
    BTX? SUXX!

    Bekaphatják a szabványaikkal... DDR2 sokkal drágább és jelenleg nem is gyorsabb...
  • eke #6
    Ez már azért jó dolog! Kénytelen lesz az Intel újabb ármészárlást végrehajtani. Na meg persze nagyobb innovációval viszonyulni a fejlődéshez, s nem csak a piaci erőfölényével érvényesíteni az újabb technológiákat. Persze ha tetszik ha nem győz a PCIXpress meg a BTX de hát ez van..
  • asysoft #5
    Hát ja, de azért az intel is bukott már 1-2 dolgot, pl Rambus-ramot... Sztem a BTX-el is így lesz.
  • GABOR16 #4
    Énis eltudnék képzelni
  • arty #3
    bele sem gondolok, milyen idilli helyzet lenne egy 50-50%-os piaci eröviszony ... nem kéne lenyelni BTX-et, DDR2-t ... ahhh .... :D

    JÓREGGELT!!!! :( intel ... :(
  • JZO #2
    hm, pedig el tudnék viselni egy 64 bites AMD procit itthon :)
  • Bucser #1
    NEm csodálom:) Szerintem ez köszönhető az Athlon 64 elérhető árának:)