Berta Sándor

A RIAA újabb 717 fájlcserélőt perelt be

A RIAA ezúttal 717 felhasználót vádol a szerzői és a szomszédos jogok megsértésével, illegális zenei CD-k letöltésével, illetve ezeknek a kópiáknak a világhálóra való felrakásával.

Az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) után az Amerikai Zenei Ipari Szövetség (RIAA) is újabb fájlcserélő személyeket perelt be. Mivel a szervezetnek nincsenek birtokában a 717 internetező személyes adatai, így mindegyik per ismeretlen tettes ellen indult. A mostani esetekkel együtt a RIAA eddig összesen 8400 személyt perelt be, akik között szép számmal akadnak különböző fájlcserélő, például BitTorrentes oldalakat üzemeltető egyének is.

A szervezet tanult a korábbi hibáiból és már nem konkrét személyeket jelentett fel, lévén azok személyes adatait az internet-szolgáltatók a korábbi bírósági ítéletek alapján - amennyiben nincs konkrét vád - nem kötelesek kiadni, hanem ismeretlen személyeket perelt be, illetve tett ellenük feljelentést. A bíróságok szerint ugyanis amennyiben a szolgáltatók kiadnák az előfizetők személyes adatait, nem csak erkölcsileg cselekednének elítélhető módon, hanem megsértenék az amerikai állampolgároknak az alkotmányban rögzített szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogát is. A RIAA pedig hiába fellebbezett az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságánál az ítéletek ellen, a testület elutasította a szövetség keresetét.

Ezzel szemben a szervezet jóval több sikerre számíthat a korábban a Grokster és a Streamcast nevű fájlcserélő szoftvereket fejlesztő cégek elleni perekben. Igaz, azért mert egy vállalat ilyen programokat készít, még nem vonható felelőségre és az sem bizonyíték a két cég ellen, hogy ha szerzői jogsértést követnek el a felhasználók az alkalmazásaik segítségével. A RIAA-nak bizonyítania kell, hogy a Groster és a Streamcast részt vett, illetve elősegítette ezeknek a bűncselekményeknek a megtörténtét. Ez azonban nem lesz egyszerű feladat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mechorg #14
    Tényleg, DC ellen miért nem nyomulnak? [Ez csak ígyfölvetődött hirtelen : )]
  • Csacsis #13
    Én megértem a szoftvergyártók álláspontját. Én sem örülnék neki, ha az amit kemény munkával megcsinálok, ellopnák tőlem. DE!
    Ugyanakkor azt sem várnám el, hogy irreálisan magas összegeket fizessenek érte.
    Mert jelenleg sajnos dupla rablás folyik. Az egyik a felhasználok lopják a progikat a file-cserélőkön, ami ugye illegális, a másik pedig a boltokban játszódik, ahol az embertől 1 játékért elkérik a teljes fizujának egy nagy részét. Csak ez utóbbi legális.

    Hm. Akkor most ki lop kitől? Mindenki mindenkitől? Akkor hol a gond?

    Személy szerint nem 1 játékot vettem meg már úgy, hogy anno 5-8 évvel ezelőtt kijátszottam magam vele, ma meg végre meg tudtam venni, mert lement az ára. Szóval én most tolvaj vagyok, ha utólag vettem meg a progit pénzhiány miatt?

    Na ezen el lehetne még filózni egy picit azt hiszem.
    A jogvédők egyébként esélytelenek, amíg a szoftverek ára "megfizethetetlen".
  • quentit #12
    A RIAA esélytelen. Azért perel, mert ez a dolga. Ez a szövetség ezért van, hogy védje a lemezkiadók érdekeit. Kb. úgy, mint a könyvárúsnak az a dolga, hogy könyvet áruljon, és EZÉRT könyvet árul. Nem azért, mert abban reménykedne, hogy egyszer el tudja adni az összes könyvet, hogy végre ne kelljen többet dolgoznia...........

    A RIAA sem azért perel, mert reménykednek, hogy ezzel leállítják az illegális zenecserét (gondolom ezt ők is átlátlák), hanem mert ez a dolguk.

    Még a materiális feketepiacot (pl. kábítószer) sem tudják leállítani, hát még ezt, ahol csak byte-ok röpködnek, és pofonegyszerű a sokszorosítás... Ezekkel az akciókkal csak NÉMILEG lassíthatják a folyamatot. ennyi.

    heheheheheheehe....
  • quentit #11
    Mindig lesznek olyanok, akik publikálnak majd ingyenesen fájlcserélő programokat esetleg úgy is, hogy a szerző kilétét akár homály is fedheti.... Na ezért nincs esélye a RIAA-nak... Még az internet korlátozást is ki lehetne játszani ha odáig fajulna a helyzet (pl. ezt kínában is meg lehet tenni megfelelő szoftverekkel (állítólag))
  • fishguy #10
    lol halgattam szombaton este kb este nyolc körül a rádiót asszem a kossuthot v. a petőfit és ment benne egy mozis rádióműsor....volt benne egy magyar riaa-s csóka hogy az mekkora fasz volt vazz aszondta hogy a szervezett bűnözés adogatja nekem a filmeket meg a kábszercsempészek letöltögetik meg sok mill dollár kering nemzetközileg a fájlcserélő hálozatok közöt mint pl a dc magyarországon (ha ez igaz akkor szemetek hogy nem adtak még egy kis manit se mert kb nap 10 órát megy a dc nálam és még 1 kis pézt se hozott a pstás ) szel a csók azt mondta hogy le kell sujtani ránk mert mi mocskos imperialista kábszermaffiás csaló geci mépség vagyunk és még arra is képesek vagyunk hogy a moziból ellopjuk az 5.1es hangot vagy mi!


    AZ EGÉSZBEN AZ A LEGBORZASZTÓBB HOGY A CSÁKÓ EL IS HITTE AZT A SOK SZART AMIT MONDOTT? SZAL SZVSZ EZEK LOL NOOBOK
  • GABOR16 #9
    Ásuk meg a RIAA sírját, küldjük el nekik e-mailban, és ők hálából beperelnek előre megtervezett gyílkossági kísérletért
  • [HUN]PAStheLoD #8
    riaa ? LOÁL az még él ? :)
  • altbrucke #7
    Az embereket mindig is a tiltott dolgok vonzották( a kezdetek kezdetétől)szóval!
  • formatuq #6
    kedves RIAA, ezt neked
  • szivar #5
    Vagy ha túl sok negatív sikerélményük lesz...