Gyurkity Péter

Egyre népszerűbb a szélessáv az Egyesült Királyságban

A hivatalos adatok szerint a szigetországban - elsősorban a díjak csökkenése miatt - egy év alatt megduplázódott a szélessávú internet-eléréssel rendelkező felhasználók száma.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal (Office of National Statistics) legutóbbi felmérése szerint áprilisban az előfizetések 27 százaléka volt szélessávú, míg a modemes (dial-up) kapcsolatok aránya egy év alatt 85 százalékról 73 százalékra csökkent. Elemzők szerint a növekedés a fogyasztói igények mellett a szolgáltatók között kialakult kíméletlen árversenynek köszönhető.

"A szélessávú internet-hozzáférés már évek óta jelen van az Egyesült Királyságban, de a kezdeti időszakban irreálisan magas ára miatt nem lehetett vonzó alternatíva" - fejezte ki véleményét Ian Fogg, a Jupiter szakértője. Az utóbbi években viszont - a szolgáltatók közötti versenynek köszönhetően - csökkent az árrés, és ezzel együtt az ország területének 90 százalékán kiépült a szükséges infrastruktúra. A különböző szélessávú csomagok ugyan sebességükben jelentősen eltérhetnek egymástól, de még így is messze felülmúlják a hagyományos modemes elérést, így sok felhasználót késztetnek váltásra. Az elemzés elkészítői hangsúlyozták, hogy a betárcsázós előfizetések száma a három évvel ezelőtti szint alá zuhant.

Nyilvánvaló előnyei mellett ugyanakkor a szélessávú csomagok gazdag választéka könnyen megtévesztheti a potenciális előfizetőket. Egyes szolgáltatók a sebességet, míg mások a korlátlan adatforgalmat tartják a legfontosabbnak. Ez ugyan megadja a szabad választás lehetőségét, de könnyen össze is zavarhatja a laikus vásárlót.

Fogg véleménye szerint a következő évben az árak újabb csökkentésére számíthatunk, ugyanakkor a szolgáltatók - elsősorban extra szolgáltatások és kedvezményes díjcsomagok bevezetésével - valószínűleg megpróbálják növelni bevételeiket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Punkerwork #4
    itthon mikor indul meg az árverseny szerintetek?
  • [HUN]PAStheLoD #2
    olyan 50 es évek beli dugajjokat szvsz ;]
    II. VH-s filmekbe ezzel kémkedtek az éterben :D
  • Flashy #1
    jopofa ez az illusztráció kép itt a cikkben :D hogy mit akar ábrázolni egész pontosan arra még nem jöttem rá.