Berta Sándor

Új másolásvédelmeken dolgoznak európai kutatók

Az European Network of Excellence in Cryptology nevű projekt célja, hogy az eddigiek mellé új másolásvédelmi eljárásokat dolgozzon ki a különböző multimédiás, vagyis a képi, a film- és a hanganyagokhoz. A programhoz eddig 180 európai kutató és fejlesztő csatlakozott.

A magdeburgi egyetemen található "Multimédia és Biztonság" nevű munkacsoport vezetője, Jana Dittmann a "Watermarking Virtual Lab"-ban (WAVILA), vagyis az Ecrypt vízjelek kifejlesztésével foglalkozó virtuális laboratóriumában dolgozik. Csak ebben a részlegben jelenleg olasz, spanyol, francia, svájci, holland, osztrák és német munkacsoportok dolgoznak. A WAVILA hat munkarészlegre van felosztva, amelyek mindegyikében a digitális anyagok másolásvédelmét kutatják. Utóbbi fontos részét képezik az úgynevezett digitális vízjelek is. Ezeknek az eljárásoknak a segítségével lehet ugyanis felismerni, hogy egy multimédiás anyagot megpróbáltak-e már lemásolni vagy módosítani és meg lehet állapítani a segítségükkel az anyagok pontos származási helye is.


Rövid időn belül kideríthetővé válik, hogy ki és hol készített illegális másolatokat az eredeti videóról vagy zeneszámról. Az azonosítás alapjául szolgáló információkat szinte beleszövik az eredeti adatok közé és ezek később a különböző konvertálások, lejátszások során sem változnak, később is pontosan ki-, illetve visszaolvashatók.

Jana Dittmann munkacsoportja jelenleg azt vizsgálja, hogy mennyire ellenállóak a digitális vízjelek a támadásokkal szemben és hogy ezek a védelmi mechanizmusok hogyan, miként tudnak adott esetben együttműködni más technológiákkal. A kutatási terület részét képezi - többek között - a különböző kommunikációs technikák, a jelfeldolgozás, a kriptológia, az adatvédelem és a hírtovábbítás.

A digitális vízjel egyébként nem "csodafegyver" az illegális másolatok és készítőik elleni harcban, hiszen önmagában nem képes megakadályozni a másolatok elkészülését, ám kíválóan kiegészíthet más biztonsági, adat- és másolásvédelmi technológiákat és mechanizmusokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TSL16b #14
    Eggyel több dolog, amit törni kell majd. Eddig lehetett csak úgy másolgatni, ha sikerült. Mostmár meg kell majd vizsgálni, hogy nincs-e a jelben kakukktojás.
  • Pepito #12
    "Azt azert vegyuk eszre, hogy mire is valo a dolog! Nem fognak egyedileg legyartott adathordozokkal vacakolni. Az mind egyforma lesz (jobbara). Talan ha orszagonkent kulonbozo lesz."
    Ezt a tomegtermelesre ertettem. Bolti musoros CD, DVD. A megfogalmazas nem volt vilagos.
  • Pepito #10
    Letezik olyan papirra nyomtatott vizjel, amely szabad szemmel nem lathato (ertsd nem kulonboztetheto meg a zajtol), de fenymasolas (szkenneles/printeles, analog feldolgozas) utan is a dokumentum resze marad.

    A hang es a video is rendelkezik annyi szabadsagfokkal, hogy a vizjelet bele lehessen rakni. Itt mondjuk 1 kB-ot kell csak elrejteni nagyon redundansan nahany megabajtnyi allomanyban. Mukodik a dolog. Ha analog modon keszul masolat, akkor is. Vagy ha megsem, akkor mar a minoseg is elvezhetetlenne valik.

    Azt azert vegyuk eszre, hogy mire is valo a dolog! Nem fognak egyedileg legyartott adathordozokkal vacakolni. Az mind egyforma lesz (jobbara). Talan ha orszagonkent kulonbozo lesz.

    A vedelem az egyedileg kiadott musorrol szol: Elofizeteses stream, Preview es hasonlok.
  • sniper #9
    Majd jonnek a megfejtoemberek, es jol lehekkelik a vedelmet a filmrol.~~
  • [HUN]PAStheLoD #8
    elolvastam , hát nem sokat ír magáról a technológiáról , de olyan , ami túléli az Digit-Analóg ill utána az analóg-digit átalkítást az már mese habbal ;]
  • TeszteloPontHu #6
    Van olyan vízjel, ami az analóg másolás után is felismerhető marad:
    http://www.dvdcenter.hu/index.php?cikkid=4927
  • davos80 #4
    Ja, pénzkidobás.
  • AdaKiller #3
    sok zsetont ilyen faszságokba nyomják, ahelyett, hogy olcsóbb lenne a dvd, game...........
  • Yv@n #2
    De valószínűleg egy sima, nem veszteségmentes tömörítéssel is hasonló sorsra jut.
  • droland #1
    No most ha én fogom, beviszem számítógépről a TV svideo in-jébe a filmet, onnan a tv-ből fogom és az svideo outon keresztül kifiszem vissza egy másik számítógépbe, és így tv kártyával veszem fel a filmet, akkor hova megy a vízjel? :))) Vagy teszem azt igénytelenül rögzítem egy DV kamerával egy TFT tévéről, ami siktiszta vibramnetes képet ad egy kamerának, arról is hova lesz a vízjel? Nem megy át, mivel nem digitális, hanem analóg másolat...