Berta Sándor

Új másolásvédelmi szabvány-szövetség alakult

A különböző másolásvédelmek kusza tengerében akar utat vágni és rendet tenni a több neves céget és hollywoodi filmstúdiót tömörítő szervezet. Az új szövetség célja hivatalosan "új másolásvédelmi szabványok kifejlesztése lesz az otthoni hálózatok számára".

Az alapítótagok közé tartozik egyébként többek között az IBM, a Sony, a Microsoft, az Intel, a Warner Bros., a Disney és a Panasonic is. A lakásokban található különböző készülékek digitálissá válása - főleg a hardveriparnak - egyre növekvő bevételeket jelent. A filmek berippelésére a korábbiaknál nagyobb teljesítményű processzorokra és merevlemezekre van szükség, és természetesen mivel a legtöbb új számítógépen is általában valamilyen Windows operációs rendszer fut, így a Microsoft is megkapja a maga szeletét a képzeletbeli tortából.

A film- és a zenei ipar azonban kénytelen volt szembenézni azzal a ténnyel, hogy ma már szinte bárki lemásolhatja a különböző szoftverek segítségével a legkülönfélébb multimédiás anyagokat, ráadásul mindezt minőségvesztés nélkül. A másolásvédelmek bevezetése ugyan átmenetileg megoldást jelentett, ám napjainkban már gyakran ezeket is ki lehet játszani. Ráadásul ember legyen ma a talpán, aki megmondja, hogy hány ilyen módszer létezik és melyiket melyik eszközben alkalmazzák. Ezért lesz szükség az alapítótagok szerint az új szervezet megalakítására.

Amennyiben tehát az új szövetség erőfeszítéseit siker koronázza, akkor a felhasználók a pénzért letöltött HDTV-videókat bármilyen helyi vagy mobil készüléken (televízió, kivetítő, számítógép vagy hordozható lejátszó) lejátszhatják majd. Így tehát elvileg a múlté lesznek a különböző másolásvédelmi eljárásokból adódó kompatibilitási problémák. A legnehezebb gondot kétségkívül annak a megoldása jelenti, hogy a hardver- és a szórakoztató-iparnak egymástól eltérőek az érdekeik. Először ezeket kell egy kalap alá hozni, hiszen a hardvercégek egyre több PC-t és multimédiás készüléket akarnak eladni, ezzel szemben a film- és a zenei ipar egyre inkább korlátozni szeretné a felhasználók másolási jogait és lehetőségeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AtisH #7
    Legalább csak egy rendszert kell megtörni és utána már szabad a pálya. Ezek azt hiszik, hogyha pl 10 másolásvédelem helyet 1 lesz akkor az 10x jobb lesz?
  • Praetor #6
    Lehet próbálkozni...

  • the Godfather #5
    Inkább olyan megoldásokat kellene keresni, mint amitvel a Philips elörukkolt, hogy az asztali DVD támogatja a 3, 4, 5-ös DivX-et ( DVP642 ), és mindenki jól jár, kivétel az aki irigységböl megprobál korlátozni.
  • the Godfather #4
    Vazze...engem ne korlátozzanak ezek a hiénák.
  • tajfun #3
    "A másolásvédelmek bevezetése ugyan átmenetileg megoldást jelentett"
    Mire? :)
  • Frank99 #2
    szép nemes cél...

    eleve halott :-)))
  • juhand #1
    Mikor pusztulnak már el ezek ?