Berta Sándor

A Yahooval vitáznak egy Irakban megölt katona szülei

Az ingyenes levelezőrendszer munkatársai üzleti és adatvédelmi okokra hivatkozva megtagadta a hozzáférést az Irakban megölt amerikai katona szüleinek fiúk postaládájához.


Justin Ellsworth
Meglehetősen érdekes és groteszk kérdésben nem tudnak megegyezni a Yahoo és egy elhunyt katona hozzátartozói. Rövid és tárgyilagos sajtó­köz­leményben tudatta tavaly november 13-án az amerikai védelmi minisztérium, hogy Justin Ellsworth amerikai katona Irakban, Al Anbar tartományban - amelyhez a gerillák ellenállási gócának számító Fallúdzsa városa is tartozik - szolgálatteljesítés közben életét vesz­tet­te. A mindössze 20 éves fiatalember alig két hónapja tartózkodott Irakban. Vele együtt meghalt a harcokban négy katonatársa is.

Justin Ellsworth-ot eltemették, emlékként a szülei számára már csak néhány személyes tárgy maradt, valamint a tudat, hogy a fiuk akkor halt meg, amikor polgári személyeket menekített ki a harci övezetből Fallúdzsában. Ezenkívül birtokukba került Justin e-mail fiókjának a felhasználói neve és a jelszava is. Amint azt a fiatalember apja elmondta, fiúk rend­sze­re­sen küldött e-maileket nekik és a ba­rá­tai­nak címezve, de a saját címére, ezért a család tagjai úgy döntöttek, hogy ezeken a személyes leveleken alapuló online naplót hoznak létre. Justin Ellsworth így akarta biz­to­sí­ta­ni, hogy mindenki képet kaphasson az iraki háborúról.

A család terveibe azonban egy groteszk hiba csúszott, méghozzá a Yahoo portál személyében. A szabályzatban világosan ott áll, hogy a fiók tulajdonosának halála után az e-mail cím és az ahhoz tartozó fiók nem hozzáférhető. Más szolgáltatóknál, például az AOL-nél más ren­del­ke­zé­sek vannak érvényben.


John Ellsworth nem tudja elfogadni a Yahoo! döntését

Időközben a Yahoo több szóvivője is sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt a családnak, ám elmondták: nem tehetnek kivételt. Justin Ellsworth édesapa, John Ellsworth azonban ezt nem tudta és nem tudja elfogadni. A rendőrként dolgozó férfi médiakampányt indított és szinte az összes nagyobb amerikai televízió műsorába elment. Az ügyből óriási vita bontakozott ki, főleg a világhálón. Az egyik oldalon azok állnak, akik szerint a családnak igenis joga van hozzájutni az információkhoz. Courtney Brouse Michiganből például azt írta a megölt katonák emlékhelyén, hogy a család megérdemli, hogy hozzájusson a leveleihez. A másik oldalon állók közül például Marc Rotenberg, az EPIC központ vezetője úgy véli, ha most enged a Yahoo, akkor a jövőben se szeri, se száma nem lesz az ilyen kéréseknek, követeléseknek.

John Ellsworthnek időközben valaki már azt is felajánlotta, hogy feltöri a postafiókot, ám ő ezt elutasította és e helyett bíróság előtt akar magának és a fiának elégtételt venni. Azonban a családnak sietnie kell, ugyanis a Yahoo, amennyiben egy fiókot 90 napig nem használnak, automatikusan törli az elektronikus leveleket. A határidő február 3-a, ddig kell tehát megoldást találni az ügyre, amely akaratlanul is precedens értékű lehet. Nem véletlenül írják és mondják ugyanis bármilyen nyelven egy haláleset után, hogy: "Nyugodjék békében!" Az íratlan törvényeknek pedig (ez esetben a halott akaratának), ha nem is minden esetben, de néha fontosabbnak kellene lenniük az írott (jog)szabályoknál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pistikem1 #30
    [email protected]
    aki szeretne chatolni
  • Cat #29
    egy hónap késéssel indexig is eljutott a hír :)

    http://index.hu/tech/net/deademail
  • zeus #28
    Különben is az ingyenes szolgáltatásban nincs rendelkezésre állás.
  • Sauron #27
    Én nem hiszem, hogy a halálom után a szüleimet nagyon érdekené, miket leveleztem a gépemen! Ez megint olyan, hogy én amerikai vagyok és én megmutattom a nagy világnak ki faxacsávó!
  • sz4bolcs #26
    Ez a srác nem néz ki fekának, és ezzel csak az életből sikerült kiugrania...
  • Tetsuo #25
    Az amerikai (mert ott is van) nyomornegyedekből a többnyire fekáknak ez egy kiugrási lehetőség, karrier -ha túlélik. Nem a harvardi csúcsfejek vannak a fronton, elhiheted.
  • Skynet #24
    Amúgyis bekaphatja a yahoo meg az összes ilyen hülyeség.....Valljuk be szerintem annak az embernek valami agyi baja van aki egy emilregisztráásnál meg egyéb ilyen jelentéktelen hülyeségeknét végigolvassa a feltételeket és nem egyből az I AGREE vagy ELFOGADOM rublikát pipálja ki...
  • sz4bolcs #23
    Amúgy meg a fasznak kell irakba menni 20 évesen! Én is 1 év híján 20 vagyok, akkor megyek háborúba, ha meg akarok halni. Értelmetlen ilyen fiatalon meghalni egy egészséges embernek. Szüleinek is csak gratulálni tudok, hogy elengedték a fiukat egy háborúba, ahelyett hogy csinált volna vmi értelmeset. Aztán most itt pattognak a yahoonak. Bocs kicsit dühös vagyok, a yahoot meg nem védem nem használom, és nem tudom, hogy korrekten jártak el, vagy sem.
  • sz4bolcs #22
    Én nem szeretném, hogy esetleges halálom után szüleim elolvassák a saját küldött/kapott mailjeimet. Ami rájuk ratozik, azt elmondtam/elküldtem nekik. Forognék a síromban, ha a személyes cuccaim közt turkálnának mituán meghaltam. Nyugodjak békében!
  • Myron #21
    A faszi apja annyit nem tud megcsinálni hogy a hátér színe fekete legyen ne pedig kékes zöld és akkor nem nézne ki ilyen szarul a háttérkép