Gyurkity Péter

Megegyezéssel zárult a Yahoo és a Google közötti per

A Google szóvivője tegnap bejelentette, hogy az állítólagos szabadalomsértés miatt indult per és egyéb jogi viták lezárása érdekében hamarosan 2,7 millió saját részvényt adnak át a Yahoo képviselőinek.

A szóvivő elmondása szerint a vállalat kiadásai így is elérik a 260 millió dollárt, és - a per rendkívül nagy költségei miatt - a szeptemberben lezáruló harmadik negyedév minden bizonnyal veszteséges lesz. Ugyanakkor az elmaradt bevételek miatt a cég mentesül a korábban mintegy 100 millió dollárra becsült adó befizetésétől, ami nagymértékben enyhíti a vállalat költségvetésére nehezedő nyomást.

A megállapodás révén - ami a több mint két éve tartó pereskedésre tesz pontot - a Yahoo visszavonja keresetét, és lehetővé teszi, hogy riválisa szabadon felhasználja az Overture Services által birtokolt szabadalmakat. A szóban forgó szabadalmak számos alapvető webes hirdetési formát, így a különböző keresőkkel kapcsolatban álló internetes hirdetéseket is érintik, tehát a per elvesztése esetén a Google legfőbb bevételi forrása - és ezzel a vállalat fennmaradása - került volna veszélybe.

"Elégedettek vagyunk a megállapodás részleteivel kapcsolatban, de legfőképpen azért, hogy hosszas viták után végre megszületett a megegyezés" - jelentette ki Nicki Dugan, a Yahoo szóvivője. Steven Langdon, a Google szóvivője egyetértett kolléganőjével, és egyben hangsúlyozta a megegyezés fontosságát. A Yahoo - amely akaratlanul is hozzájárult ahhoz, hogy a Google a világ első számú keresőjévé váljon - az elmúlt években lassan ráébredt az internetes keresők fontosságára, és igyekezett kiépíteni saját, immár teljesen független szolgáltatását.

A két cég partnerségét lassan felváltotta a rivalizálás, amely 2003 júliusában újabb lendületet vett, amikor a Yahoo 1,63 milliárd dollárért felvásárolta a Google legnagyobb vetélytársának számító Overture-t, és ezzel együtt a vállalat birtokában lévő szabadalmakat. A megállapodás révén a Google végre megkapta az érintett szabadalmak licencét, de a Yahoo szóvivője jelezte, hogy hasonló vádak alapján hamarosan pert indítanak a FindWhat.com ellen is, amely szintén engedély nélkül használja a technológiát. Ebben az ügyben várhatóan 2005 áprilisában tartják az első meghallgatásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Herkulles #1
    Gratulálok, usa-ban pereskedni fantasztikusan jó dolog...