Berta Sándor

A Yahoo is elkészítette asztali keresőjét

Az alkalmazás segítségével bárki végigkeresheti a számítógépét például adatok, szöveges vagy más dokumentumok, multimédiás (például audio- vagy videó) fájlok és akár e-mailek után is.

Több más cég után immár a Yahoo is elkészítette az operációs rendszereken használható keresőprogramját. A szoftver a Yahoo által az X1 Technologies nevű kifejezetten kereső alkalmazások kifejlesztésére szakosodott cégtől licenszelt technológián alapul. A Yahoo Desktop Search összesen 200 különböző fájltípust tud azonosítani, köztük a Microsoft Word, Excel, Powerpoint és az Adobe Photoshop szoftverek által használtakat, illetve az Adobe PDF-formátumú fájlokat. Ezenkívül a kereső képes kutatni az e-mailek között és együttműködik például az Outlook és az Outlook Express nevű levelezőprogramokkal is.

Amikor megindul a keresési folyamat, az alkalmazás egy külön ablakban mutatja meg a talált fájlokat. E mellett képes lejátszani különböző audio- és videófájlokat is, méghozzá úgy, hogy nincs szükség semmilyen külső médialejátszó program elindítására. A felhasználók a kapott találatokat végül tetszés szerint rendszerezhetik, kinyomtathatják vagy akár ki is törölhetik.

A Yahoo Desktop Search érdekessége, hogy a keresés már akkor elkezdődik, amikor a felhasználó beírja a keresett média-, rendszerfájl vagy szöveges dokumentum első betűjét és nem akkor, amikor az adott személy az egérrel a keresés gombra kattint. Így maga a keresési folyamat a hagyományos kereső alkalmazásoknál alkalmazott folyamatokhoz képest jelentősen felgyorsul. Természetesen lehetőség van a keresési feltételek beállítására is.

A Yahoo keresőszoftverének egyelőre csak a bétaverziója érhető el, és a program még csak a Windows XP és a harmadik szervizcsomaggal kiegészített Windows 2000 operációs rendszereken fut zökkenőmentesen. A Yahoo Desktop Search-nek mind az internetes, mind pedig az önálló telepítési változata letölthető a vállalat honlapjáról. Az előbbi mérete körülbelül 169 KB, míg az utóbbié több, mint 7 MB.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #12
    Sajna az átlagjúzörnek is bele kell nyúlnia a Windowsba. Nem lehet kikerülni.
  • Janek81 #11
    Te most komolyan beszélsz? Mégis mi szükség lenne arra, hogy egy vindóz rendszer könyvtárat vagy fájlt találjon/keressen meg egy átlag home user? A saját fájljaidról van szó, képek, zenék, videók, doksik keresésére készültek a cikkben említett keresők, nem arra, hogy a vindózban turkálj vele - amellett, hogy elvben erre is alkalmas, ha tudod, hogy mit akarsz keresni.
    No mindegy, innentől részemről No Comment, nincs kivel és nincs miről beszélgetni/vitázni...
  • Tetsuo #10
    Bocs hogy nem ismerem a Windows könyvtáram 20313 fájljának helyét a 425 mappában..
    /vannak olyan fájlok amit egy sör után még kiolvasni sem tudok.. :)
  • Sauron #9
    A keresők összehasonlitása jó ötlet!Szerintem. Legalább megtudjuk, melyiket mire érdemes használni. Ki tudja lehet, az egyik pont jó le esett csavarhúzó megkeresésére is!
  • Janek81 #8
    Ha nem tudsz egy neked megfelelő könyvtárszerkezetet kialakítani vindózzal, és nem tudod annak megfelelően rendezni a dolgaidat, akkor csak az előttem szólót tudom idézni. :) LoOoOoL
  • b #7
    lol
  • Tetsuo #6
    "Jól felépített rendszer kérdése.." Hát ezaz! Windowssal? Hogyan!?
  • Janek81 #5
    Aki nem tudja, mit hol talál a gépén, használjon ilyen keresőket... :) Komolyan nem tudom elképzelni, hogy ilyenre bárkinek szüksége lehet. Jól felépített rendszer kérdése, nem több.
  • dduma #4
    Bezzeg használtad volna az Origo asztal alatt keresőjét... :D
  • HUmanEmber41st #3
    Az előbb kerestem az asztalon a csavarhúzómat, de még a Googléval sem találtammert legurult a földre