Berta Sándor

Szerzői jogi ismeretek brit diákoknak

Nagy-Britanniában úgy vélik a szakemberek, hogy az internettel kapcsolatos felvilágosítást nem lehet elég korán elkezdeni.

A tantárgyak között azonban nem a világháló vagy az internetes böngészők használata szerepel, hanem olyan tételek, mint a szerzői és szomszédos jogok és azok védelme, az online letöltések vagy, hogy mi számít illegális másolatnak. Az elképzelés értelmében a jövőben a 11 és 14 év közötti brit iskolásokat ismertetnék meg ezekkel, méghozzá a British Music Rights (BMR) nevű, a szigetországi szövegírókat és zeneszerzőket tömörítő szervezet segítségével. A különleges tananyag elkészítésében természetesen részt vettek a pedagógusok is.

Az akciót támogatja Guy Chambers brit szövegíró is, aki Robbie Williams-szel is dolgozott már együtt. A BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy számára ez a kezdeményezés azt jelenti, hogy a fiatalok már időben megtanulják, hogy szükség van a szellemi tulajdon védelmére, valamint hogy aki akar, az anélkül is csinálhat karriert később a zenei iparban, hogy olyan menedzserekkel akadna össze, aki kihasználja őt. Véleménye szerint fontos hogy a fiatalok megértsék: kárt okoznak azzal, ha illegálisan töltenek le különböző műveket az internetről, hiszen ezek elkészítéséért az előadók keményen dolgoznak hosszú heteken, hónapokon vagy akár éveken át is.

Az új tananyagot eddig 1600 brit iskola rendelte meg. Henri Yoxall, a BMR menedzsere úgy véli hogy munkájuk hiánypótló, és maguk az iskolák is már régóta kerestek olyan tananyagot, amiben ezekre a kérdésekre megtalálnák a válaszokat. Emma Pike, a BMR vezetője számára a szerzői jogi kérdések éppen úgy hozzátartoznak a zenei és énekórákhoz az iskolákban, mint Beethoven vagy Mozart élete és munkássága. A lényeg: a nebulók megértsék, nem szabad törvénytelen dolgokat cselekedniük.

Az Informa Media Group nevű szervezet adatai szerint a zeneiparnak idén az illegális letöltések miatt kétmilliárd dolláros kára származik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Improve #16
    Teljesen egyetétek.

    "Henri Yoxall, a BMR menedzsere úgy véli hogy munkájuk hiánypótló, és maguk az iskolák is már régóta kerestek olyan tananyagot, amiben ezekre a kérdésekre megtalálnák a válaszokat."
    Na persze ... Azért ehhez negatív iq teszt kell minimum ...
  • Razgon #15
    Arról nem is beszélve, hogy sokkal nagyobb érték pl. egy súlyos betegségből felgyógyítani valakit, vagy megtanítani egy pici gyereket olvasni, mint egy igénytelen lövöldözős filmet készíteni.

    A szórakoztatóipar el fog bukni, és remélem a hülyeségeiket korruptan támogató politikusokat is viszik magukkal egy távoli börtönszigetre.
  • Csaba #14
    Pssztt!!!! Ne tovább! Ha meghallja ezt egy multi (teszemazt a microsoft), akkor befellegzett az emberiségnek! Az egész világ egy nagy villamosszék lesz.
    Letöltöttél illegálisan? Akkor tessék, egy kis áram. A "kezelés" után garantáltan nem fogsz letölteni semmit sem. Igaz, élni sem fogsz...
  • hopp #13
    kellene csinalni ien kikepzokozpontokat! leultetni a 10 eves kolkoket szamitogep ele, ahol csinalhatnak mindenfelet.. ha illegalisan toltenek le dolgokat, akkor jol megb...a oket az aram! viszonylag rovid ido utan kialakulna bennuk a pavlovi reflex, hogy csuuunya dolog letolteni illagalis tartalmat! :P hu ez igen jo otlet, megyek szabadalmaztatom, es jol eladom mindenhova :DD
  • aaaaa #12
    Tanárok , orvosok szintén hosszú éveket dolgoznak az emberek tanításán gyógyításán éhbérért, mégsem sírnak folyamatosan az őket ért sérelmek miatt, és főleg nem akarják folyamatosan börtönnel fenyegetni tanulóikat, betegeiket. Nem tudom hogy a hires "szórakoztató ipari dolgozókat", akik már így is 100x 1000x többet kersnek az előbb említett rétegeknél miért kellene mindenkinek annyira sajnálni.
    Én személy szerint 100x többre tartok egy életeket mentő orvost, mint egy tehetségtelen kis senki zenészt, aki csak a mögötte álló tőke miatt lett híres.
    A gyerekeket meg értelmes dolgokra kellene tanítani, nem kiskorukba belenevelni a félelmet és a multik érdekeinek támogatását.
  • davos80 #11
    Nekem azt tanítja a gyakszi tanárom, hogyan használjuk a DC++-t, tűzfal mellett.
  • Mike #10
    persze, úgy mint az ECDL-nél
    az alattvaló gyártás Angliában is beindult
  • Mike #9
    a kétmilliárd kár nem létezik
    csak fikció
    el nem adott termék után, miért jelentkezik kár?
    pl. zoknik gyártok
    akkor minden nőt beperelek és örtönnel fenyegetek mert harisnyát húzott, vagy semmitse?
    persze mindeddig így lesz ez, amig a kiadók, szoftvercégek visszaélnek a monopolhelyzetükkel
  • Mike #8
    így próbálják meg a szellemi tulajdonnal kereskedők megszilárdítani kiváltságaikat

    nincs még egy ilyen teermék a piacon, amiért annyit kérsz amennyit nem szégyelsz, ugyanakkor semmilyen garanciát nem adsz rá, ekkora profitrátával dolgozol
  • Commandante #7
    van illegális konkurencia.