JohnnyCage

Az EU módosít a szerzői jogok védelmét célzó tervezeten

Az Európai Unió korábban kiadott tervezetét, amely a szellemi jogok fokozottabb védelmét, és az ezzel kapcsolatos uniós törvények harmonizálását célozza, éles kritika érte.

Az Európai Unió januárban kiadott tervezetének célja az, hogy a tagállamokban egységesebbé, és egyértelműbbé váljon a szerzői jogok védelme, illetve a illegális másolás elleni fellépés. A tervezet az optimális egyensúlyt hivatott megtalálni a felhasználók, illetve a szerzői jogtulajdonosok érdekei között, és elsősorban a nagy károkat okozó törvénysértésekre összpontosul, nem pedig az olyan egyénekre, akik például egy online fájlcsere hálózatot használnak.

Ez a megközelítés éles kritikát váltott ki a zeneipar képviselőinek érdekeit védő International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) szövetségből, amely elnagyoltnak nevezte a tervezetet, és annak átdolgozását követelte. "Az Európai Bizottság tervezete nem megfelelő az illegális másolás, a hamisítás nagyságrendjének tekintetében, és nem jelent megoldást azokra a súlyos problémákra, amelyek haladéktalan közbelépést igényelnek" - áll a szervezet közleményében.

A törvénytervezetet most az Európai Parlament internetes jogi ügyekkel foglalkozó bizottsága vizsgálja. A bizottság a közelmúltban kiadott előzetes jelentésében problémásnak nevezte azt a megközelítést, amely a tervezetben szerepel. A jelentés szerint "egyes iparágak" képviselői hibásnak tartják azt a megközelítést, amely szerint a kereskedelmi célzatú, nagy anyagi kárt okozó jogsértésekre kell összpontosítani, valamint a szükséges lépéseket úgy kell megtenni, hogy azok ne akadályozzák a jogszerű tevékenységeket.

A bizottság várhatóan szeptember 11-én tart szavazást a tervezet elfogadásáról.

Egyes jogi szakértők azonban úgy vélik, a szigorú Európai Uniós törvényekkel sem lehetne megfékezni a szerzői jogok által védett tartalmak illegális terjesztését, mivel a jogtalan másolást lehetővé tévő szolgáltatások központja a régión kívül található.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!