Berta Sándor

Szerzői jogi illeték lesz a számítástechnikai eszközökre?

Brigitte Zypries német igazságügyi miniszter a német szerzői jogi törvény reformját tervezi, hogy még inkább megfeleljen a jogszabály a mai kor, így például az internet követelményeinek.

Németországban néhány politikus fejében némileg abszurdnak tűnő ötlet merült fel. Brigitte Zypries miniszter a Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozva kijelentette: a tervezett változások között található az a javaslat is, amely szerint minden olyan készülékre illetéket vetnének ki, amely a szerzői jogi törvény hatálya alá tartozó művek sokszorosítására alkalmas.

A németeknél - a magyar Artisjushoz hasonlóan - jelenleg olyan társaságok, mint a GEMA és a VG Wort kapják meg azokat az összegeket, amelyek már most is részét képezik például a CD-írók, a szkennerek, a fénymásolók, valamint az írható és az újraírható CD-lemezek árának. Ebből az illetékből részesülnek aztán a szerzői jogi jogszabályok alá tartozó művek tulajdonosai. Zypries szerint ezt a részt kell kiterjeszteni úgy, hogy minél igazságosabb és mindenki számára elfogadható legyen.

A miniszterasszony szerint eddig csak azokra a készülékekre vetettek ki ilyen illetéket, amelyek tényleg sokszorosításra alkalmasak voltak. A jövőben azonban már az lesz a szempont, hogy egy eszközt sokszorosításra és másolásra tervezték-e, illetve ilyen célokra mennyire és mennyit használható, és ez fogja meghatározni, hogy az illeték összege mekkora nagyságú lesz.

A törvény biztosítja, hogy az egyre több kalózmásolat ellenére is a különböző művek szerzői jog szerinti tulajdonosai megkapják a bevételüket. Zypries szerint a korábban a nyomtató-gyártók körében felmerült aggodalom - mely nálunk is felmerült a reprográfiai illeték kapcsán -, miszerint az új illeték megdrágítja a nyomtatókat, alaptalannak bizonyul. Egy 50 euróba kerülő termékre így nem kerül 5-7 eurós illeték, hiszen a cél nem az, hogy tönkretegyék a piacokat, vagy hogy arra kényszerítsék a felhasználókat, hogy külföldre járjanak vásárolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • h4x0r #25
    Pardon, lemaradt, hogy
  • h4x0r #24
    Ezek szerint szedhetek jogdijat a regi kozepsulimtol, mert minden vegzos diak kapott egy videoanyagot a ballagasrol, amit sajat cuccal vettem fel?
  • tajfun #23
    Ja, de nincs kedvem ennek is adni 50 evet.
  • tajfun #22
    "Az élet igazságtalan, a négy évre megválasztott uralkodó osztály bizony azt szavaz meg amit akar."
    Naja, de ezen az alapon a kizsakmanyolt emberek is azert nem fizetnek amiert nem akarnak. Az elet itt is igazsagtalan. :)
  • tajfun #21
    Szerintem meg a ke's es balta gyartokat rogton el is kene itelni emberolesert, mert a termekuk arra is hasznalhato. Fejloves mind1iknek...
  • tajfun #20
    Mellekbunteteskent levagatnam a faszukat, hogy ne szaporodjanak a hulyek.
  • tajfun #19
    Eh az ilyen hulye politikusok fizetesere vetnek ki hulyeseg adot, gyanitom hamar elmenne a kedvuk az emberek idegelesetol.
  • An-Dee #18
    nekem az a bajom vele, hogy én minek fizetek jogdíjat, amikor nem is használom pl zenére vagy filmre a hdd-t, vagy cd/dvd-t?

    ha meg a saját cd-met másolom át mp3-ra hogy a kocsiban hallgassam, mert nem akarok óránként cd-t cserélni, illetve nem szeretném hogy ellopják a kocsimból az eredetit, mert hogy a rendőrség nem tudja megakadájozni, akkor miért nekem kell fizetni?
  • Praetor #17
    Ez ellen viszont vajmi keveset lehet jogszabályokkal tenni. Ez már a morál és az erkölcs területére vezet.

    Sajna tény, hogy Magyarországon sok eset volt ahol "politikai" tartalmú ítélet született. A politikai szót nem a szó szoros értelmében értem, bár az olyan esetekből sincs hiány... :((((
    Gondolok pl a BSA vs. Vámosi Zsolt ügyére, amikor az ítélet túlzó és erőssen elrettentő jellegű volt. Ilyen jellegű szándék önállóan nem képezheti ilyen súlyos ítélet motívumát. Botrány is lett belőle. Mondjuk ez nem másít a tényeken...

    A konszepciós perekhez pedig elsősorban egy megvehető bíró kell, amiből sajna nincs hiány. Tisztelet a kivételnek.
  • Praetor #16
    Barátom, itt a kulcsszó a pénz. :(
    A lemezkiadók így kasszálják a milliókat, és mindent meg is tesznek, hogy az utolsó kis garast is begyűjtsék.