Berta Sándor

Szerveződés a digitális anyagok magánfelhasználásáért

Egy új szervezet célja, hogy biztosítsa a felhasználóknak azt a jogot, miszerint a saját tulajdonukban lévő digitális zenei anyagokat és videókat annyiszor másolhatják le, ahányszor csak akarják.

Több szervezet, intézmény és nagyvállalat közös összefogással megalapította a Személyi Technológia Szabadság Koalíció nevű szerveződést. A Personal Technology Freedom Coalition (PTFC) életre hívók között találhatók telekommunikációs és high-tech cégek, de könyvtárak és egyetemek, valamint fogyasztói jogvédő szövetségek is. Ezek együtt szeretnék azt biztosítani, hogy a felhasználók az általuk korábban megvásárolt digitális anyagokat - legyenek azok zenei albumok vagy filmek - bármikor felhasználhassák legálisan.

A PTFC ebből következően főleg a szerzői jogi törvények enyhítéséért, illetve módosításáért harcol és teljes mértékben támogatja Rick Boucher és John Dolittle törvénytervezetét, amely - legalábbis az Egyesült Államokban - újra erősíteni akarja az egyének tulajdonában lévő digitális anyagok magánmásolatához való jogot. A PTFC tagjai önként kötelezik magukat arra, hogy síkra szállnak az olyan fogalmakért, mint az emberi szabadság, a becsületesség, a korrektség, az innováció és a kiberbiztonság.

A koalíció alapító tagjai közé tartozik az Amerikai Könyvtár Szövetség, az Amerikai Vakok Alapítványa, az Amerikai Egyetemek Szövetsége, a Számítástechnikai és Kommunikációs Ipar Szövetsége, a Fogyasztói Elektronikai Szövetség, a Nyílt Forráskód és Ipari Szövetség, valamint a BellSouth, a Gateway, az Intel, a Philips, a Qwest, az SBC, a Sun és a Verizon nagyvállalatok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • htmm #5
    Hajra.
  • SoDI--- #4
    Látjátok, ilyen az, amikor a barbűr nyugat irigyli a Magyarországon természetes szabadságot :-)
  • Punkerwork #3
    ja
  • Cat #2
    azért nem olyan nagy hír ez

    Gateway, Intel, Philips, Sun, Verizon - minden esélyük megvan, elég nagy cégek ezek, de miért is harcolnak? amihez már most kellene legyen jogunk: a megvett CD/DVD biztonsági másolatáért...
  • Sliders #1
    hát már ideje volt hogy létrejöjjön egy ilyen egyesület! Remélem zsép sikereket érnek el.