Franczy

Nagy-Britanniában új törvények születnek az EUCD kapcsán

Az Egyesült Királyságban javában folyik az ország digitális szerzői jogbitorlással kapcsolatos törvényeinek az előkészítése, melynek ékes bizonyítéka, hogy a napokban nyilvánosságra hozták azon javaslatokat, melyekből kiderül, hogy a szigetország hogyan szeretné megvalósítani az EUCD-t (European Union Copyright Directive), vagyis az Európai Unió szerzői jogokkal kapcsolatos direktíváit. Az Egyesült Államokban egy hasonló direktíva, az úgynevezett DMCA (Digital Millennium Copyright Act), vagyis a Milleniumi Digitális Szerzői jogi Törvény a közelmúltban elég sok bírálatot kapott, így az Egyesült Királyságban a törvényalkotók most kellő óvatossággal kívánnak bánni a törvénytervezetekkel. Amerikában a DMCA egyébként elsősorban azzal vívta ki az ellenszenvet maga ellen, hogy a kutatók számára megtiltotta a másolásvédelmi technológiák tanulmányozását, valamint azt, hogy nyilvánosságra hozzanak olyan információkat, melyek ezen technológiák védelmi rendszerének hibáival, biztonsági réseivel kapcsolatosak.

Az Egyesült Királyságban az elkövetkezendő hetekben-hónapokban várhatóan éles viták folynak majd a digitális szerzői jogok védelmével kapcsolatos törvénytervezetek kapcsán, mindenesetre az Európai Unió elvárja, hogy a szigetország legkésőbb idén december 22-ig iktassa törvénybe az EUCD-be foglalat alapelveket. Az Egyesült Királyságban elfogadásra váró törvénytervezetek egyébként minden korábbinál nagyobb hangsúlyt helyeznek a digitális vízjelekre, a különböző másolásvédelmi rendszerekre, és a különböző online módon hozzáférhető szellemi tulajdonok jogi védelmére. Ezenkívül számos olyan tervezet is létezik, melyek különböző módokon lépnek fel az interneten keresztüli úgynevezett kalóztevékenységek ellen, azonban várhatóan nem ezen tervezetek keltik majd a legtöbb vitát, hanem azok, melyek kimondják, hogy törvényen kívül kell helyezni azon eszközöket, melyek alkalmasak lehetnek a különböző másolásvédelmi megoldások kijátszására.

Az EUCD egyébként többek közt arra kötelezi az Európai Unió országait, hogy azok olyan törvényeket léptessenek életbe, melyek megfelelő jogi védelmet biztosítanak a különböző titkosításoknak, másolásvédelmeknek és egyéb, a szerzői jogokat védő technológiai megoldásoknak. Az EUCD ugyancsak kimondja, hogy az Európai Unió országaiban minden lehetséges eszközzel meg kell akadályozni, hogy forgalomba kerülhessenek olyan elektronikai eszközök, melyeket készítőik elsősorban arra tervezték, hogy a felhasználók segítségükkel illegális módon kiiktathassanak egyes digitális védelmi rendszereket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!