Berta Sándor

A szerzői jog hidegen hagyja a fiatalokat

Az internet-hozzáféréssel rendelkező amerikai fiatalok több, mint a fele annak ellenére folytatja az illegális letöltéseket, hogy tudják: amit tesznek az törvénybe ütköző - derült ki a Harris Interactive cég és a BSA megbízásából készített felmérésből.

Az anyag elkészítésénél összesen 1183 8-18 éves fiatalt kérdeztek meg április közepe óta. A 8 és 18 év közötti korosztály 88 százaléka nyilatkozott úgy, miszerint tudja, hogy a letöltött fájlokat a szerzői jog védi, 53 százalékuk pedig azt mondta, ennek ellenére letölti a zeneszámokat. A fiatalokat ugyanis az esetleges következményeknél sokkal jobban foglalkoztatja az, nehogy a fájlokkal egy vírust vagy egy kémprogramot is leszedjenek.

Diane Smiroldo, a BSA szóvivője szerint az már önmagában dicséretes, hogy a fiatalok nagy része tudja, hogy törvénysértést követ el, ennél nagyobb gond viszont, hogy ennek ellenére folytatják az illegális tevékenységüket. A megkérdezettek egyharmada egyébként számítógépes játékokat, a 22 százalékuk szoftvereket, míg a 17 százalékuk filmeket tölt le.


Az indokok a fiatalok szerint elsősorban abban keresendők, hogy nincs elég pénzük az eredeti termékek megvásárlására. A gyerekek harmada azért teszi mindezt, mert "ezt mindenki csinálja", míg minden negyedik szerint "senkinek sem árt ezzel".

A MPAA vagyis az amerikai filmipari szövetség egy másik tanulmányából az is kiderül, hogy a fiatalok nem csak magukra gondolnak bűnös cselekedetük végzése közben, hanem a szüleiket is beavatják a fájlcserélő hálózatok használatába. Az amerikai szórakoztatóipar évente több millió dollárt költ szerzői jogi felvilágosító reklámkampányokra. Ezekben - többek között - olyan sztárokat szólaltatnak meg, mint Madonna, Stevie Wonder vagy Mandy Moore, akik mind az illegális letöltések ellen szólalnak fel, az amerikai filmipar pedig hasonló reklámokat vetít le a mozikban.

Ám a mézesmadzag mellett nem hiányozhat a korbács-elv sem. 2003 nyara óta nem kevesebb, mint 2500 fájlcserélő hálózatot használó magánszemélyt perelt be a RIAA, vagyis az amerikai zenei kiadók szövetsége. A boszorkányüldözést idéző hangulatot jól jellemzi, hogy némelyik vádlott alig volt 12 éves! Ebben a harcban a film- és a zenei ipar kormányzati támogatást is kap többek között Howard Berman kaliforniai demokrata képviselőtől és Lamar Smith texasi republikánus társától, akik mindketten az eddigieknél is keményebb fellépést követelnek az online kalózok ellen. Közös törvénytervezetében a két képviselő legfeljebb 3 éves börtönbüntetés kiszabását követeli azokra, akik több, mint ezer zeneszámot töltöttek le a fájlcserélő hálózatokról.

Berman szerint az emberek igenis féljenek attól, hogy lebukhatnak. A képviselőnek nem ez az első ilyen törvénytervezete, tavaly ugyanis egy olyan jogszabály ötletével állt elő, mely szerint az adott anyagok szerzői jogát birtokló magánszemélyeknek, illetve kiadóknak lehetőségük lenne arra, hogy meghackeljék a művet ellopó fájlcserélő oldalt vagy rendszert. A P2P Piracy Prevention Act nevű tervezet igen nagy feltűnést keltett tavaly.

A Grokster egykori első embere, Wayne Rosso szerint - aki jelenleg az Optisoft GL-nél dolgozik - az lehetne az egyik megoldás, hogy a fájlcserélő hálózatok működjenek együtt a szórakoztatóipari vállalatokkal és kiadókkal. A szakember úgy véli, hogy jobb lenne-e, ahelyett, hogy a fiatalok felét kriminalizálják és börtönbüntetéssel fenyegetik biztosítani azt, hogy legálisan és biztonságosan tudjanak letölteni zeneszámokat vagy zenei albumokat. Sajnos eddig azonban a fájlcserélő hálózatok és a szerzői jogvédők közötti minden tárgyalási kísérlet zátonyra futott, mégpedig azért, mert a tárgyalófelek nem tudtak megegyezni abban, hogy mennyi legyen egy-egy zeneszám vagy zenei album ára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • crx #165
    Telesen felesleges vitatkozni a megszüne a kalozkodás akor is sirna a kiadó merz az sir általában a legjoban akinek a legtöbb van ez van ök sirnak meg mi is sirunk nekünk olcsoban kellene nekik meg az lene a jobb ha kétszer enyibe kerülne.
  • sniper #164
    Viszont a kereset es a vasarlasi hajlandosag osszefugg. Vegulis nem a vasarlonak fontos hogy fizethessen...
  • NEXUS6 #162
    Háj elvis! (Lehet, hogy azt gondolod te vagy a király?;))

    "Amúgy meg havi 44.000ből sosem veszel olyan PC-t, amit játékra is használhatnál, hacsak nem a prince of persia és a soko-ban a kedvenc játékod, de azok már lassan abandonware kategóriában lesznek... ;)"

    Hát szerintem meg azért egy kicsit árnyaltabb a helyzet. A cégek pl folyamatosan szabadulnak meg pár éves, márkás(!) számítógépeiktől, amiért azért marha olcsón lehet hozzájutni. Egy 5 éves géppel meg szerintem simán lehet 1-2 éves de sokszor a legújabb játékokkal is játszani (persze nem biztos, hogy 1200x1600-as felbontásban, full detaillel), a hardwer ui ennyivel jár a szoftver elött.
  • NEXUS6 #161
    Egyesek idegesek, mások meg hisztiznek mert elmarad a várt profit, ez már csak egy ilyen világ;)

    A kiadóknak csak azt üzenem, hogy elmúlt már az a világ, amikor az ABBA meg a Boney-M között lehetett választani.
    Aki meg nem tudott választani az azt mondta, hogy zeneileg mindenevő, mert egyszerűen nem volt a kiadók palettáján olyan előadó aki az ember zenei ízlését lefedte, így aztán azt hallgatott ami volt.

    Szal a helyzet a kiadók oldaláról annyit változott, hogy most van eminem meg britni.
    De azért el kéne gondolkodni azon is, hogy az emberek nem csak a vivás meg emtévés csinált sztárok legújabb förmedvényeit töltik le, hanem olyat is, amit hanyagolnak ezek a szenzáció ipari csatornák. Nem csak azért kevesebb ám a profit, mert illegálisan töltik a britnit, hanem azért is mert lehet hogy már nem is csak britnit hallgatnak!
  • asdasdasd #160
    En tisztaban vagyok avval, hogy ha lemasolok egy programot az lopas. Avval is, hogy ha letoltok egy zenet az MOon nem lopas.
    Avval is, hogy ha letotltok, lemasolok valamit, akkor azert nem fog engem senki baztatni.
    Nem tudom masok miert olyan idegesek...
  • xavier #159
    remélem európa nem fogja átvenni az amerika vadparasztok szokásait..
    ebben a tekintetben direkt jó hogy messze vagyunk tőlük...
    ameddig szaré-hugyér dolgozik az ember igen is lopni fogom a szoftvereket, a filmeket és a zenéket is.
    Tojok a szerzői jogra és ott teszül alájuk ahol csak tudok.
    Miért miaz istent vártak ezek az emberek???!!
    Horribilis összegekért árulják a dolgaikat és b*sztassák az embereket..
    akkot mit hittek, majd mindenki dalolva és önként az fgoja csinálni amit őka akarnak??!
    ez a történelemben sosem sikerült.Most sem fog.
  • Cat #158
    nem vagyunk döntési helyzetben
  • QuippeR #156
    mindenbe bele lehet kötni :)

    de a cigi meg a pia nem minősül kábítószernek
  • Mike #155
    dehogynincs

    cigi, pia
  • Mike #154
    ma már vannak free szoftverek, 6-8 éve is voltak? nem