Gyurkity Péter

Februárban mutatkozik be a PlayStation 3 processzora

Az IBM, a Sony, és a Toshiba - a Cell processzor fejlesztői - közös közleményt adtak ki, miszerint a chip részletes bemutatójára a február 6-án kezdődő International Solid State Circuits Conference (ISSCC) nevű rendezvényen kerítenek sort.

Az IBM és a Sony ezzel egy időben bejelentette, hogy a konferencia megnyitójára elkészül az első Cell alapú munkaállomás is, amely lehetővé teszi, hogy a PlayStation 3 megjelenésére váró szoftverfejlesztők munkához lássanak - a várva-várt konzol ugyanis szintén ezen a processzoron alapul. A munkaállomás prototípusát jelenleg is tesztelik, de a megnyitóra már egy véglegesnek mondható példánnyal érkeznek majd.

A közlemény szerint a Cell egy 64 bites, POWER-alapú, "többmagos rendszer", amely a következő generációs számítógépek és szórakoztatóelektronikai eszközök erőforrása lesz. A felépítésnek köszönhetően mindegyik mag - társaitól függetlenül - saját operációs rendszert futtathat. A partnercégek kihangsúlyozták, hogy a Cell nemcsak a többmagos felépítést, hanem a több szálon futó vezérlést - multi-threading - is megvalósítja, bár arra nem tértek ki, hogy ez a processzormagok közötti, vagy az egy magon belüli vezérlésre értendő. Az IBM és a Sony közleménye a memóriára, valamint a buszrendszerre is kitért, de a jelenleg is kapható Power-PC processzorok, illetve az IBM eddigi teljesítménye alapján ezen a téren nem várható nagyobb meglepetés.

Nagyobb érdeklődés övezi azonban a beépített biztonsági, és teljesítménynövelő funkciókat: a két cég nem bocsátkozott részletekbe, de úgy tűnik, hogy a processzor egy a VIA PadLock technológiájához hasonló véletlenszám-generátort, és egy AltiVec SIMD egységet is tartalmaz majd. Egyesek szerint a Cell egy SpeedStephez hasonló energiatakarékos funkciót is támogatni fog, de a gyártók erről sem voltak hajlandók nyilatkozni. A gyártástechnológiáról viszont igen, és leszögezték, hogy a korábbi állításokkal ellentétben a processzor nem 65, hanem 90 nanométeres csíkszélességgel készül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laci #50
    Mondj nekem egyetlen ARCHITEKTÚRÁT ami nem nyomja le az x86-ot! Tényleg nagyon kiváncsi vagyok rá melyik az:))
    Asszem itt inkább az üzleti pozíció a kérdéses verseny szempontból, az architektúráját az x86-nak ugye nem kérdés hogy már a létrehozásánál mindenki lenyomta...
  • Laci #49
    "minden esetrea cell-el lehet hogy tényleg lenyomják a x86 architektúrát.."

    Az ARCHITEKTÚRÁT??
  • Laci #48
    Sorry megint én avgyok:) Asszem azért érdekes, hogy téged az m$ nem érdekel jobban a többi lehetőségnél, mégis topikok sokaságád használod a mentegetésre:)) Najó hagyjuk, csak megjegyzés:)
    Azért egy két érdekes mondat:):

    "...ami tisztán már a Microsoft terméke volt."

    Ehh:)) Azt hiszem ha őszinték akarunk lenni akkor valószínűleg a legendás 4k-s BASIC volt a legutolsó tisztán MS termék...

    "...és abban az időben a PC nagyjából irodai gép volt (játszani me othoni használatra Amiga meg Atari meg stb... volt),"

    Kár hogy a zárójelben említett gépek enyhén szólva nem csak a játékban körözték le a "szeretett" irodaPC-t. De hagyjuk, látom visszhangzanak a hivatalos agymosások a topikokban, csak azt nem értem minek ezeket a maszlagokat itt is állandóan továbbadni... Ez nem csak rád vonatkozik...

    "...80% Windows került volna a PC-re, mert ezen működött a Word és az Exel, de szintén a Wordperfect és a QuatroPro meg stb...

    Voltak ám más irodai csomagok is. Meg az Office előőtt is voltak (nem meglepő módon persze) hasonlóak.

    "...lényeg, hogy mindenki az MS-en élt és ezt is nyomták..."

    Hadd javítsak: Most is sokan az MS-en élnek ezért nyomják sokszor mindenhol (gyanítom még itt is...)

    "...tehát nem kényszerített a Microsoft rá, csak éppen eddig más nem volt, most amikor van Linux..."

    Ehh:) Hivatalos maszlag? Hadd emlékeztesselek erre:
    "A Microsoft perrel fenyegeti a Linux-ra váltó kormányokat..."
    Asszem ezek után nem nagyon van mit pl. a kényszerítés terén sem vitatkozni...
  • BlackRose #47
    OK, mondom, hogy nem vagyok biztos, de volt valami konzorcium... Advanced Computing... valami, na nem emlékszem ha agyon ütnél sem és azt hiszem, hogy valami komoly közük volt a PowerPC-hez is... na de mondom, nem emlékszem és lusta vagyok utánnanézni...
  • NEXUS6 #46
    minden esetrea cell-el lehet hogy tényleg lenyomják a x86 architektúrát. Ha ebben a M$-t is érdekeltté teszik akkor már 90% hogy sikerül(xbox2, szóbeszéfek ppc longhornról, miegymás).
    A M$ az x86 architektúra nélkül viszont partravetett bálna.

    Csakhogy ezzel az egésszel valszeg mind az Intel mind a M$ tisztában van.

    A cell vagy az utódja vagy annak az utódja, mindenképpen a jövő. A sokszor temetett x86 viszont előbb utóbb télleg beadja a kulcsot (piacilag).
    Az M$ orra elött most elhúzták a mézesmadzagot, ha még idejekorán beszáll az üzletbe akkor még nagyon is jól jöhet ki belőle.
    Lehet hogy szépen lassan hátatfordít az Inbtelnek és felbomlik ez az érdekközösség.

    Ha tényleg nem csak bencsmarkok futtatására, hanem valódi alkalmazásokra is jó a cell akkor most nagyon bekavarhat!!!!
  • NEXUS6 #45
    Emlékezni én is emlékszem sok mindenre, de az nem biztos hogy úgy is volt.

    Szóval erről én még csak nem is hallottam, hogy az AIM csoportnak akár csak a közelébe is került volna az Intel vagy a M$!

  • BlackRose #44
    A PPC kezdeményezéskor ott volt az Intel is és a Microsoft is (persze az IBM, a Motorola az Apple meg stb. mellett)... csak valami miatt ez a konzorcium szétesett... nem emlékszem már miért.
  • NEXUS6 #43
    A hőn utált M$ bigbradersége kismiska ahhoz képest, amit az IBM mára meg tudott volna valósítani, ha az IBM szakemberei észnél vannak, komolyan veszik a háziszámítógép piacot és a 80-as évek elején nem bizzák külsősőkre a dolgot.

    Szóval ahogy a pszichomókusok mondják:
    -Hé fel a fejjel paranoiások, mindennél van rosszabb!;)


    -------------------------------------------------
    Histeria est magistra vitae;)
  • NEXUS6 #42
    "...most hogyan magyarázod, hogy a nagycégek (IBM, DEC, stb.) nem voltak képessek az akkori pici Microsoftal elbánni,... "

    Ha úgy nézzük a M$ egy hatalmas élősködő, és mint azt a FinalFantasy mozi óta tudjuk az élősködők gyakran nem pusztíthatók el annélkül hogy a gazdaszervezetet is veszélyeztetnénk.;)))

    Az M$ egy szinten jót tesz a PC üzletnek így nem várhatod el hogy az általad említett cégek szántszándékkal csökkentsék a saját profitjukat miközben maguk is ebben az üzletben érdekeltek.

    A PPC kezdeményezés célja egy az x86 arhitektúrát teljesítményében jelentősen meghaladó platform létrehozása volt. Ennek egyenesági leszármazottja a cell.
    Az IBM ebben igyekszik kiköszörülni azt a csorbát, hogy a háziszámítógépét más gyártók termékeire építette (M$, Intel)
    Már jó ideje nyilvánvaló a számukra, hogy csak így ahardvert és a szoftvert is kezükben tartva lesznek képesek visszaszerezni azt a piacot, amit kegyesen átengedtek ennek a két cégnek.
  • BlackRose #41
    Az OS/2 is a Microsoft fejlesztette az IBM csak finanszírozta, mert az MS akkor még sokkal szegényebb volt. Többek között az NT ebböl a rendszerből merített nagyot. Különben azért nem fejlesztette az IBM tovább, mert az alapszerződésben benne volt, hogy az IBM fejlesztheti a rendszer minden részét, kivéve a kernerl, és kernel nélkül nem sokra vitték volna, ezért volt a Warp a végső verzió, a Warp az IBM konyhájából volt, de a kernelen egy byte sem volt módosítva. Emlékezz vissza, amikor megjelent az OS/2 2.1 vagy 3 nem vagyok már biztos, a Microsoft a Windows megölésén gondolkodott, Bill Gates kijelentette, hogy az OS/2 a válasz, aztán nem volt megegyezés az IBM és a Microsoft között, és jött az NT ami tisztán már a Microsoft terméke volt. Aztán volt még pl. Coherent UNIX, meg stb. de a lényeg ott van, hogy semmi sem felelt meg az átlagfelhasználó igényeinek, még a DOS is felhasználói szempontból a PC-n konkurencia nélkül volt, amikor meg megjütt a Windows 3.1 (TTF, meg még egy pár dolog ami felvitte a szüvegszerkesztést, a Word itt sokat lökött, és abban az időben a PC nagyjából irodai gép volt (játszani me othoni használatra Amiga meg Atari meg stb... volt), automatikussan óriási fölényhez jutott, és ezért lett a Windows egyeduralkodó, az meg, hogy a Microsoft kényszerítette a hardware cégeket az egy plusz piacot hozott nekik, de szerintem közelről sem azért lett egyeduralkodó, ha nem tett volna így az MS akkor is legalább 80% Windows került volna a PC-re, mert ezen működött a Word és az Exel, de szintén a Wordperfect és a QuatroPro meg stb. lényeg, hogy mindenki az MS-en élt és ezt is nyomták. És ha nem jön Linus Torválds, akkor valószinűleg most már a Microsoft telyessen megállíthatatlan lenne, most hogyan magyarázod, hogy a nagycégek (IBM, DEC, stb.) nem voltak képessek az akkori pici Microsoftal elbánni, amikor Linus és nem szabad megfeledkezni Richard Stallmanról sem, egésszen jól megizzasztják a világ igazi szuperhatalmát (look mom, no guns, and very powerfull).