Gyurkity Péter

A számítógépek nagy részén megfordult már kémszoftver

Egy hétfőn közzétett felmérés szerint az otthoni számítógépek közel 90 százalékán megfordult már valamilyen kémszoftver, és az esetek többségében a felhasználók nem érzékelték, hogy számítógépük megfertőződött.

A felmérést az America Online és a Nemzeti Kiberbiztonsági Szövetség (National Cyber Security Alliance, NCSA) közösen indította, és a két cég szakemberei 329 háztartásban vizsgálták a számítógépek biztonsági állapotát. A szakemberek a vizsgálódások során, illetve a felhasználók megkérdezése után megállapították, hogy a legtöbb otthoni számítógép védtelen a távoli támadókkal szemben, és a felhasználók jelentős része eléggé tájékozatlan a témában, vagy nem törődik számítógépe biztonságával.

"Egyetlen felhasználó sem sétálna végig az utcán egy nagy köteg pénzt lobogtatva, és valószínűleg nem hagynák pénztárcájukat egy nyilvános helyen - márpedig valami hasonlót tesznek nap mint nap a világhálón. A legalapvetőbb védelem - vírusirtó, kémszoftver-irtó, és tűzfal - hiányában bárki hozzájuthat személyes adataikhoz, illetve bizalmas üzleti információkhoz" - jelentette ki Tatiana Gau, az AOL szakértője.

A felmérés adatai szerint öt felhasználóból három nem tudja mi a különbség a vírusirtó és a tűzfal között. Kétharmaduk egyáltalán nem használ tűzfalat, és bár 85 százalékuk feltelepít valamilyen vírusirtót, a szoftver adatbázisának frissítése olykor hetekig elmarad - a felmérésben megvizsgált számítógépek húsz százaléka tartalmazott valamilyen vírust. A kémszoftverek terén azonban sokkal rosszabb a helyzet. Tízből kilenc számítógépen találtak kémszoftvert, és a felhasználók nagy többségének nem volt tudomása arról, hogy asztali PC-je fertőzött.

A probléma természetesen eddig is ismert volt az illetékesek előtt, éppen ezért az Egyesült Államok kormánya szövetségi programot dolgozott ki annak érdekében, hogy a vásárlók megfelelő tájékoztatásával előzzék meg a helyzet további rosszabbodását. A program végrehajtása azonban meglehetősen nehézkesen halad előre, ugyanis a vásárlók nagy része továbbra sem méri fel a kémszoftverek jelentette igazi veszélyeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • whitehawk #6
    A legnagyobb biztonsági tényező a felhasználó. A hülyeségre nincs orvosság.
  • Cat #5
    én már hallottam hogy egy zsufolt villamoson bemondta a vezető, hogy vigyázzon mindenki az értékeire, és strandokon is rendszeresen elmondja a hangosbemondo, hogy ne hagyd őrizetlenül a pokrocodat
    ezeknél ezt mindenki természetesnek veszi, itt miért nem?
  • Gugger #4
  • Yfel #3
    Azzal a kulombseggel, hogy a "valo vilagban" a bunozoket konnyebb elkapni mint a neten. Valamint sokkal konnyebb ugy vedekezni a netes bunozes ellen, hogy az embereket kioktatjak arrol, hogy hogyan tudjak magukat konnyen es hatekonyan megvedeni ezektol a tamadasoktol.

    A "konnyen" persze relativ. Nalam ket hardware-es+ egy szoftveres tuzfal mogott ulnek a gepeim otthon, valamint naponta frissitett virusirtoval dolgozom, megis bekapok havi 1-2-t... persze a helyzet korant sem olyan sulyos mint nehany embernel akik resztvettek ebben a felmeresben... volt akinek tobb mint 600 spyware program volt a gepen.

    Y
  • Güzüke #2
    Bár az lene a legnagyobb problémám, hogy egy köteg pénzt lobogtassak az utcán és nyilvános helyen elhagyva a pénztárcám, nem kéne aggódnom, hogy visszakapom-e. Az ilyen hírektől mindig úgy érzem, mintha mi felhasználók és átlagemberek lennénk a bűnösök, hogy alkalmat nyújtunk jóhiszemű viselkedésünkkel a bűnözőknek. Ne azt hirdessék, hogy zárjunk be minden ajtót, hanem tegyenek meg mindent a bűnözés visszaszorításáért.
  • comet #1
    a _windowsos_ számítógépek 90%-án.

    A Vírus fogalma alapvetően _windowsos_ vírus.
    A spyware cuccok 99% _windowsos_.