Gyurkity Péter

Az Amerikai Képviselőház megszavazta a kémszoftver-ellenes törvényt

Az Amerikai Képviselőház megszavazta az új kémszoftver-ellenes jogszabályt, amely törvényen kívül helyezi a kémszoftverek legveszélyesebb formáit.

Az elsöprő többséggel - mindössze egyetlen szavazat ellenében - elfogadott törvény értelmében büntetendő cselekedetté vált a számítógépek feletti irányítás megszerzésére irányuló törekvés, a weboldalak engedély nélküli módosítása, valamint a vírusirtó szoftverek - szintén engedély nélküli - kikapcsolása. A törvényre egyedül Ron Paul texasi republikánus képviselő szavazott nemmel, aki gyakran hangot adott azon meggyőződésének, miszerint a szövetségi kormányzatnak nem szabad beleszólnia a világhálóval kapcsolatos ügyekbe. A Spy Act ugyanis hatósági jogkörrel ruházza fel a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot, amely legfeljebb három millió dolláros büntetést szabhat ki a törvény megsértőire.

"A kémszoftverek napjainkban óriási veszélyt jelentenek a felhasználókra nézve. A törvény megszavazása éppen ezért jelentős előrelépésnek számít, és a fogyasztók végre visszaszerezhetik a számítógépeik feletti irányítást" - jelentette ki Mary Bono republikánus képviselő. Az elsöprő többség kialakulásában minden bizonnyal szerepet játszott az EarthLink legfrissebb felmérése, amelynek során 3 millió számítógépet vizsgáltak át, és a cég állítása szerint összesen 83 millió kémszoftverre bukkantak az átvizsgált rendszerekben.

Nem mindenki osztja azonban a képviselők optimizmusát a törvénnyel kapcsolatban. A vállalkozások bizonyos része ellenezte a törvény korábbi változatait, és véleményük szerint a tág értelmezés miatt a jogszabály a kémszoftverek mellett a legális alkalmazásokat is korlátozhatja. Az Energiaügyi- és Kereskedelmi Bizottság a panaszok meghallgatása után az utolsó pillanatban változtatta meg a javaslat egyes részeit, és a törvény végleges változatának sikerült eloszlatnia az aggodalmak egy részét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #4
    biztos van benne kiskapú a 3 betűs komrányügynökségek számára..
  • DW #3
    Asszem egyre gondoltunk!
  • Laci73 #2
    Hi Lola!

    Pontosabban: kivéve a kormányzati szerveket és a multikat.
  • lola #1
    Ez egy csonka törvény, vagy a törvény úgy szól, hogy kivéve a windows?