Gyurkity Péter

Börtönbüntetést helyez kilátásba a második kémszoftverellenes törvényjavaslat

Az Amerikai Kongresszus pár napon belül már a második olyan törvényjavaslatot szavazta meg, ami törvényen kívül helyezné a felhasználók tevékenységét figyelemmel kísérő és engedély nélkül információt továbbító szoftvereket.

A második indítvány már súlyosabb büntetést helyez kilátásba, amelynek értelmében a kémszoftverek készítői legfeljebb öt éves börtönbüntetéssel sújthatók. A Kongresszus ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el az "Internet Spyware Prevention Act" néven ismertté vált törvényjavaslatot, amelynek értelmében az Igazságügyi Minisztérium összesen 10 millió dollárt fordíthatna a kémszoftvereket készítő személyek és csoportosulások felkutatására és tevékenységük visszaszorítására.

Bob Goodlatte képviselő, a javaslat republikánus támogatója szerint a kémszoftverek által jelentett veszély egyre nő, éppen ezért súlyos büntetésekkel kell elriasztani a szoftverek készítőit. A javaslat értelmében legfeljebb két éves börtönbüntetéssel sújtható az, akit tetten érnek a kémszoftver telepítése, a biztonsági beállítások engedély nélkül történő megváltoztatása, vagy akár a felhasználó bizalmas adatainak - az elektronikus postafiók, a telefonszám, netán a bankszámlaszám - eltulajdonítása közben. Legfeljebb öt évet kaphatnak azok, akik behatolnak az áldozat számítógépére, és további bűncselekményeket követnek el.

Zoe Lofgren demokrata képviselő szerint határozott fellépés hiányában a kémszoftverek hamarosan a legsúlyosabb fenyegetéssé válhatnak a világhálón böngésző felhasználók számára. Hozzátette, hogy egyes felmérések szerint a számítógépek több mint 90 százaléka tartalmaz valamilyen kémszoftvert. Véleménye szerint a két új javaslat - az "Internet Spyware Prevention Act", valamint a múlt héten elfogadott "Spy Act" - jelentős előrelépésnek mondható, de rendkívül fontos, hogy a végleges változat még az idei év vége előtt megszülessen.

Jogi szakértők szerint erre minden esély megvan, és a törvényhozók hamarosan előállnak a végleges változattal, ami minden bizonnyal a szóban forgó két indítványra épül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • strogg #4
    mese habbal. Ez pont olyan lesz mint a szerzoi jogi torv. Ha nem ezrevel vegzik a kemkedest, kapnak egy penzbirsagot.
    mas a torveny, es mas a joggyakorlat.
  • nenad #3
    szerintem inkabb akasszuk fel oket!
  • RangeR #2
    Sittre mindet!
  • CalebJoe #1
    Spykiller programok és minden gondod elszáll!