Gyurkity Péter

Életbe lépett Kaliforniában az új kémszoftver-ellenes törvény

Schwarzenegger kormányzó aláírta a kémszoftverek elleni új törvényt, amely törvényen kívül helyezi az engedély nélkül feltelepedő, és a felhasználók tevékenységét figyelemmel kísérő kémszoftvereket.

Kevin Murray, Kalifornia állam demokrata párti szenátora szerint az új törvény legnagyobb előnye, hogy a felhasználók ezentúl beperelhetik a kémszoftverek által okozott kárért felelős cégeket. Murray maga terjesztette be a javaslatot februárban, és véleménye szerint az új rendelkezés óriási előrelépésnek számít a kémszoftverek elleni küzdelemben, egyes szakértők azonban túlságosan gyengének és mesterkéltnek tartják a rendelkezést.


A szenátor elmondása szerint a törvény megtiltja a billentyűzet leütések naplózását (keystroke logging), és a böngésző saját gyorsítótárából történő adatgyűjtést. Törvényen kívül helyezi továbbá azon szoftvereket, amelyek átveszik az irányítást a számítógép felett, és a felhasználó tudta nélkül kéretlen elektronikus üzeneteket, vagy vírusokat küldenek tovább a világhálón.

Szakértők egy része azonban rendkívül pesszimista a törvénnyel kapcsolatban, és véleményük szerint az új rendelkezés nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket. "Az új törvény nem más, mint egy teljesen értéktelen papírhalmaz, és a lehető legfeleslegesebb az eddigi törvények közül" - fejezte ki véleményét Ben Edelman, egy kémszoftverekre specializálódott szakértő.

A negatív vélemények ellenére számos államban folyik az új kémszoftver-ellenes törvények előkészítése, és a szövetségi szakértők is dolgoznak saját változatukon. Utah államban azonban ideiglenesen felfüggesztették a nemrég életbe lépett törvényt, mivel számos aggály merült fel a rendelkezés alkotmányosságával kapcsolatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #9
    (meg rakétavető és kézigránátokkal teli golyóálló mellény nélkül)
  • Mice #8
    olyan kicsinek néz ki abban az öltönyben :)
  • JTBM #7
    Az USA-ban szerintem lesz olyan vallalkozo kedvu hozzaerto, aki raszall majd egy ilyen software-ket arulo cegre es leperli a gatyajat is.

    Erre jo lesz majd a torveny, csak ha megszunnek a kemsoftware-ek, akkor a cikkben emlitett szakertonek sem lesz majd munkaja, azert huzza a szajat...
  • htmm #6
    szinesz.
  • [HUN]PAStheLoD #5
    :DD de nagyon tud mosolyogni
  • ooz #4
    majd mindennap jön egy hír, hogy miket írt alá.
    szerintetek ezeket ő találja ki, vagy mindent alátolnak, és fogalma sincs mit ír alá :)
  • h4x0r #3
    Feltalaltak mar megint a spanyolviaszt.
  • hungi #2
    bizonyíani = bizonyítani
  • hungi #1
    " a felhasználók ezentúl beperelhetik a kémszoftverek által okozott kárért felelős cégeket."

    Na ezt marha könnyű lesz bizonyíani...