Gyurkity Péter

Államügyészek és előadók közös beadványt nyújtottak be a fájlmegosztók ügyében

Számos amerikai előadó, szerzői jogi szervezet, jogász, és államügyész fordult közös beadványban a Legfelsőbb Bírósághoz, amelyben újra megkérdőjelezik a fájlmegosztó hálózatok legalitását.

Amint arról korábban beszámoltunk, egy szövetségi fellebbviteli bíróság augusztusi ítélete szerint a fájlmegosztó programok - beleértve a Morpheus és Grokster hálózatokat - nem vonhatók felelősségre a felhasználók cselekedeteiért. A kiadók és a hollywoodi filmstúdiók most azt remélik, hogy a Legfelsőbb Bíróság felülbírálja a korábbi határozatot - ehhez azonban el kell érniük, hogy a bíróság egyáltalán foglalkozzon az üggyel. Ennek érdekében tegnap több mint 30 szervezet, mintegy 20 előadó, több előfizetéses szolgáltatást nyújtó cég, és 40 államügyész fordult közös beadványban a Legfelsőbb Bírósághoz.

A StreamCast - amely az Electronic Frontier Foundation támogatását élvezi - viszont saját beadványában arra kérte a testületet, hogy ne foglalkozzon az üggyel, hiszen a Kongresszusban már folynak a törvény megváltoztatásáról szóló viták. "A Kongresszus hamarosan dönteni fog arról, hogy az új kihívások és lehetőségek fényében milyen változtatásokra van szükség a szerzői jogok védelmében" - áll a StreamCast beadványában, míg a kiadók azt szeretnék elérni, hogy a Legfelsőbb Bíróság még az esetleges változtatások előtt ítéletet hozzon a fájlmegosztó hálózatok ügyében.

A p2p hálózatokat felmentő ítélet még áprilisban született, amit a szövetségi fellebbviteli bíróság augusztusban helybenhagyott, a Legfelsőbb Bíróság pedig csak hónapok múlva dönt arról, hogy az ügyben szükség van-e újabb tárgyalásra. A kudarc folytán a kiadók a felhasználók ellen fordultak - az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége több mint hatezer esetben indított eljárást a szerzői jog megsértése címén, míg a Mozgókép Szövetség az elmúlt héten jelezte, hogy hasonló eszközhöz folyamodik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sityi #10
    Költői kérdéseknek szántam őket, az utolsó kivételével...
  • napisten #9
    Azt azért nem értem, hogy pl. Magyarországon az átlag 75e Ft-t kereső átlagalkalmazott hogyan vásároljon magának külföldi gyártású/kiadású CD-t?
    Főleg, ha még családja is van. Mert ilyet is ismerek, nem egyet. Az Egyesült Államokban a letöltők nagy része csak meghallgatás céljára tölti le a zenéket/filmeket, utána, ha tetszik neki, elmegy és megveszi. Ott van rá pénz. De mi van Magyarországon? PÉnztelenség. Ha valakinek az alapvető élelmiszerekre, rezsire, számlákra alig van pénze, kerete, ne csodálkozzanak, hogy, ha esetleg letölti, vagy esetleg letölteti/megíratja magának a cuccosokat illegálisan. Ez a jogrendszer egy VÍZFEJ A VILÁG TESTÉN!
  • Laci73 #8
    Azért, mert a Net feletti totális ellenőrzés az igazi céljuk. A szerzői jogok védelme éppolyan jó ürügy mint a terrorizmus: rá lehet fogni mindent, és meg lehet vele győzni a birkákat.
  • Sityi #7
    A magnót miért nem tiltották be? A VHS-t miért nem tiltották be? A CD-DVD-írókat miért nem tiltják be? A P2P is egy hasonló eszköz, miért kell _ennyire_ a pénzre hajtani? De kérdek jobbat: mi lesz, ha keresztülviszik, amit akarnak, és a világ népességének min. 75%-a megy a börtönbe? Akkor honnan lesz profit? Hogy fognak kinézni az eladási mutatók?
    Szoktak ezek legalább néha józan gondolkodásra emlékeztető cselekedetet végezni?
  • [HUN]PAStheLoD #6
    sztem csak mégtöbben csinálják majd
  • trabant #5
    És ha illegálissá minősítik, akkor mi lesz? A drog is illegális, volt aki emiatt leszokott róla?
  • [HUN]PAStheLoD #4
    amilyen hülyék ezek az amerikaiak már azt is elképzelhetőnek tartom, hogy mind belehal a saját hülyeségébe , és eltűnnek 1ik napról a másikra ...
  • HUmanEmber41st #3
    Van ott lóvé, majdcsak kijárják maguknak ezek a gyökerek, törvényen kívül lesz helyezve az összes
    p2p
  • 180BHP #2
    Ezek hanyadjára fogják fel végre, hogy ezt nem fogják tudni megállitani? Született egy döntés, megszívták és kész. Törődjenek bele. Az is érdekes hogy előadók közül mindössze 20-an csatlakoztak a beadványhoz, egyéb cégek, szervezetek meg jóval többen. Akkor kérdezném én, hogy ha annak jó így aki műveket megkomponálja, az embereknek akik ezeket hallgatják szintén jó, akkor kit érdekel ez a néhány léhűtő? Menjenek és keressenek meguknak más megélhetést. Ez eddig ment mostmár kicsi(relative) a profit és kész. Ez minden más üzletágban így van. Ha én elindítok egy bizniszt és nem megy, menjek én is beadványokat benyújtani, hogy tegyék kötelezővé a szolgáltatásom igénybevételét? A kapzsiság sajnos nem ismer határokat.
  • Zedas #1
    De jó is széllel szemben pisálni...