Gyurkity Péter

Közös fájlcserélő hálózatot indít a Grokster és a Sony BMG

A Grokster szóvivője megerősítette, hogy a Sony BMG szakembereivel közösen egy új fájlcserélgető hálózat létrehozásán dolgoznak, amely minden tekintetben megfelel a szerzői jogi követelményeknek.

Az egyelőre még nem világos, hogy a szolgáltatás pontosan hogyan működne, de a Grokster eddigi tevékenységét figyelembe véve egyértelmű, hogy az új hálózat nagymértékben támaszkodna a már jól bevált p2p technológiára - némi digitális szerzői jogi védelemmel (Digital Rights Management, DRM) kiegészítve. Az új hálózat minden bizonnyal blokkolni fogja az engedély nélkül megosztott tartalmak terjesztését, és a hagyományos fájlcserélgető hálózatok, illetve az előfizetés szolgáltatások egyfajta keverékét hozná létre. Egy megfelelően programozott másolásvédelmi eljárás lehetővé tenné, hogy a felhasználók néhány alkalommal letöltsék a kiválasztott zeneszámokat, és csak akkor kellene fizetnünk, ha a meghallgatott számokat meg szeretnénk tartani.

Szakértők szerint a Grokster már jó ideje várt egy ilyen lehetőségre, de ezek a próbálkozások mindeddig fennakadtak az Amerikai Lemezkiadók Szövetségének merev ellenállásán. A zenei kiadók és a RIAA - amely elsősorban a nagyobb kiadók érdekeit képviseli - ugyanis a Napster megjelenése óta a megtestesült gonoszt látja a fájlcserélgető hálózatokban, és a p2p hálózatok mögött álló vállalatokban. Wayne Rosso, a Grokster vezérigazgatója 2003 áprilisában már találkozott egy nagyobb kiadó elnökével, ahol megpendítette egy hasonló együttműködés lehetőségét. A privát találkozó után az újságíróknak adott nyilatkozatában Rosso elmondta, hogy lényegében pozitív válaszokat kapott, de tekintve a zeneipar érzékenységét, nem kívánta megnevezni beszélgetőpartnerét.

A Grokster és a Sony BMG közös bejelentését éppen azért tekintik áttörésnek, mivel ez az első alkalom, hogy egy jelentős kiadó a nevét adja egy ilyen vállalkozáshoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Luminas #1
    Ennek is az lesz a vége, hogy a rendszert feltörik, és midnenki ingyen jut hozzá mindenhez. A fejlesztők meg csak néznek. Vagy nem is fog elterjedni...