Berta Sándor

Esernyők Bluetooth-kapcsolattal? - előretörnek az ad-hoc hálózatok

A tervek szerint a felhasználókat úgynevezett ad-hoc hálózatokon keresztül kötik majd össze egymással. Az ehhez szükséges Bluetooth-eszközök pedig esernyőkbe lesznek beépítve.

Ad-hoc hálózatok létrehozásának lehetőségeit tanulmányozza egy ír egyetem. A dublini Trinity College egy új programot indított útnak, amely az Umbrella.net nevet kapta és ami a www.undertheumbrella.net internetes cím alatt érhető el. A kutatók többek között arra is kíváncsiak, hogy mi történik, ha egy ilyen hálózatot különböző időjárási hatások érnek, illetve, hogy spontán tömeggyülekezések segítségével mennyire lehet majd létrehozni ilyen ad-hoc rendszereket.


Minden további felhasználóval megnő a rendszer hatótávolsága

Egyre több intézmény kutatja az ad-hoc hálózatokat és azok létrehozásának lehetőségeit. Egy ponttól-pontig vagy ponttól-multipontig lévő kapcsolat segítségével ugyanis egyszerűen létrehozhatók olyan alacsony fogyasztású hálózatok, amelyek képesek éveken át működni ipari környezetben, akár egyetlen elem által biztosított energiával is. A szakemberek tervei szerint az Umbrella.net is egy ilyen ad-hoc hálózat lesz, amelynél az adatokat a hálózati csomópontokon keresztül továbbítják majd. A készülő prototípus segítségével elsősorban azt vizsgálják majd, hogy a különleges esernyőket hogyan lehet összekötni PocketPC készülékekkel azért, hogy így lehessen kommunikálni velük.


A szoftvert jelenleg tenyérgépeken futattják a bal oldalon lévő iPaq két lépcsőben tudja elérni a jobb szélsőt, a középső pedig azonnal tud üzenni bármelyiknek

Az esernyők képesek lesznek arra, hogy ha más csatlakozási pontok is vannak a közelben, egyes részeik vörösen világítsanak. Amennyiben egy aktív csatlakozási pont található a környéken, de egy lépésnél nagyobb távolságra van, akkor az esernyők kék színben pulzálva fognak világítani, míg ha egy lépésnél közelebb van az adott pont, akkor folyamatosan kék színben jeleznek majd.

Az ír kutatók szerint az ad-hoc hálózatok a telekommunikációs terület egy új, még felfedezésre váró részét képezik, amelyekben nagy lehetőségek rejlenek és amelyet eddig még szinte egyáltalán nem kutattak, nem térképeztek fel. A jelenlegi hálózatok mellett tehát a jövőben könnyen felbukkanhatnak az ad-hoc hálózatok, amelyeket több területen, így a kutatók szerint például akár a fájlcserélésben is alkalmazni lehet majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rolika #8
    törülközőbe legyen integrálva! az van mindenkinél (legalábbis douglas adams szerint :-)
  • Yeti #7
    Gondolom azért esernyő, mert Írországban találták ki, ott meg elég gyakran esik, úgyhogy gondolom mindenkinél folyton ott van egy esernyő... De máshol nyílván ez nem működne így.
  • Taybore #6
    Hát azt nemtom hogy esernyővel hogy működik, de legalább azt tudom mi az az ad-hoc, mert wireless hálozatunk is igy van összelöve két access pointtal :)
  • Cat #5
    hogy látványos legyen - lényeg hogy ha megvalósul, mivel mindenkinek van mobiltelefonja, például egy amúgy bázisállomással nem lefedett helyen is tudsz mobiltelefonálni, mert a jel a szomszédos készülékeket is tudná használni közvetítőként.
  • Razgon #4
    Erről az umbrella.net-ről a Kaptár c. film jut eszembe:))
  • Noffir #3
    Nézd meg kinek a programja. Trinity College, Dublin. :-)))
  • Xantia #2
    Mi lesz a hálózattal, ha nem esik az eső??
    Budapesten inkább az autókba, vagy a BKV járművekbe kellene beszerelni a technikát. Bár amilyen sűrűséggel most a BKV buszok járnak...
  • [HUN]PAStheLoD #1
    ez de beteg .. mért pont esernyő ? majd fényes nappal is esernyőhet mindenki .. meg mi az hogy chat .. mikor akár élőszóban is beszélhetnének (pl. beülnek 1 kávézóba az eső elől ;])