Gyurkity Péter

Újabb pereket indít a zeneipar a fájlmegosztók ellen

A zeneipar vezető vállalatainak képviselői Londonban gyűltek össze, hogy megvitassák a kalózmásolatok elleni küzdelem további lépéseit, és az esetleges újabb perek megindítását.

A Hanglemezkiadók Nemzetközi Szövetsége és a Brit Hanglemezkiadók Szövetsége várhatóan a hét végén jelenti be a megbeszélés eredményeit, és "az internetes kalózkodás elleni további lépéseket." Szerdán a két szövetség szóvivői tagadták, hogy a zeneipar újabb perekkel szeretné elrettenteni a notórius fájlmegosztókat, de nem valószínű, hogy a kiadók felhagynak ezzel a már bevált módszerrel.

A mai napig mintegy háromezer felhasználót állítottak bíróság elé az Egyesült Államokban, Németországban, Olaszországban, Svájcban valamint Kanadában, és ez a szám elemzők szerint hamarosan tovább emelkedhet. Emlékeztetnek arra, hogy az angol és francia kiadók - a világ harmadik, illetve negyedik legnagyobb zenei piacának vezető vállalatai - már korábban jelezték, hogy jogi eszközökhöz folyamodnak, amennyiben tovább emelkedik a kalózpéldányok száma.

A legfrissebb felmérések szerint az eladások csökkenése némileg enyhült az elmúlt hónapok során, de a kiadók várhatóan további perekkel próbálják majd visszaszorítani az internetes kalózkodást. A brit zeneipar képviselői ugyanakkor leszögezték, hogy a fizetős zeneletöltő szolgáltatások - mint például az iTunes és a Napster - elterjedéséig nem indítanak bírósági eljárásokat, és egyben szeretnék felhívni a felhasználók figyelmét arra, hogy előbb-utóbb vállalniuk kell a felelősséget a kalózmásolatok terjesztéséért.

Struan Robertson, a Glasgowban székelő Mason ügyvédi iroda tanácsadója egyetértett az újabb perek megindítását jósoló szakértőkkel, és hozzátette, hogy a zeneipar egyedül a felhasználókat tekinti felelősnek a kalózmásolatok terjesztéséért. "Nem lepne meg, ha rövid időn belül újabb perekről hallanánk, mindössze az időpont kérdéses" - jelentette ki Robertson. "Az angol kiadók úgy vélik, hogy a kalózmásolatokat terjesztő felhasználók tudtában vannak cselekedetük következményivel, és éppen ezért nem kegyelmeznek az első figyelmeztetés után."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #34
    Azért azt hozzá kell tenni hogy azt a Technicset is rohadt drágán adják (a sok baromnak) SzVSz legalább 300%os haszonnal..
    Annyi pénzből vehecc régi Rega Planart frankó hangkarral, pickuppal.. RIAA szűrős előerősítővel. (De azon nem lehet scratchelni :(
  • Csudri #33
    Persze, hogy a CD is tud nagyon jól szólni, sőt! A DVD-Audio témában is egyet értünk, "vas" nélkül a hajadra kenheted.

    Én csak az mp3 gyalázáson kaptam fel a fizet, nem szeretem ezt a dumát, de látom te is hallgatsz, úgyhogy no offense innentől a részemről.

    És az hogy Denon-t használsz még egy plussz pont neked, én is szeretem, életem egyik legjobb döntése volt, amikor megvettem.
  • aaaaa #32
    Az átlagembert ma egyáltalán nem a minőség érdekli, hanem márkanevek és a gyári adatok szerint választ magának berndezést, ahelyett, hogy a hangja alapján tenné ezt. A nyolcvanas években is volt Hi-Fi kultúra, és az akkori berendezések sokszor sokkal igényesebben meg voltak építve, mint némelyik szépen villógó mai.
    Nem kell milliókat költeni Hi-Fi-re de a PC-k hez kapcsolható hangfalaknál, akármelyik normálisabb szobai hangfal messzemenően jobban szól, bőven a 100 000 alatti kategóriákból is.
    A hű de jó bakelit lemezjátszó alatt meg felejtsétek el a mindenki által istenített Technics 1210-et, mivel nem audiofil célokra készült. A jó hangú bakelit lemezjátszó általában drága, szíjhajtású, MC (mozgótekercses)hangszedővel stb.
    Igaz az egésznek semmi iköze a file-cseréléshez, csak szomorú hallani, ha lesznoboznak mindenkit, aki nem feltétlenül elégedett a PC-hez kapcsolható mini hangfalak , vagy az 5x5 cm-es hangszórós "házimozik" hangjával. A CD-ROM-ok D/A átalakítója meg szintén rendkívül gagyi, szóval érdemes egy egy CD-t jó minőségű asztali lejátszón is meghallgatni.
  • dez #31
    Te is csak jössz a szabvány szöveggel. Egy elég jó rendszeren a CD is nagyon-nagyon jól tud szólni! A DVD-audióról lásd alább. (Még annnyit, hogy ez jól szólhasson, ahhoz is kell "HW", de azt nem lehet használtan 30e-ért venni... És inkább ne gyere a digit-erősítőkkel.)

    Mint lentebb ezt is leírtam, én is hallgatok mp3-at, mert nem tudok mindent beszerezni CD-n. De ha valami tetszik, az kiírom CD-re (persze ráírom, hogy mp3-ból lett írva), mert sokkal jobban szól a Denon-on, mint bármely PC-s hangkártyával.
  • dez #30
    "ne abból indulj ki, hogy te audofil vagy, és ezért az átlag embert, aki ugye nem ugyanúgy gondolkodik mint te, alapból lenézed"

    Ezt te csak képzeled... Senki nem néz le senkit. És nem vagyok annyira audiofil, csak nem vagyok süket. Ezt ne értsd féle! Szerintem mindenki meg tudja különböztetni, ami csak úgy szól valahogy, vagy igazán jól.

    Csak annyi, hogy én gyerek korom óta közel állok a zenéhez, és amikor ismerős szólt, hogy mutatna valamit, nem mondtam, hogy "haggy békén ezzel a sznobsággal!", és utána kénytelen voltam hinni a fülemnek.
  • dez #29
    Hányszor mondjam, hogy nem a 7 számjegyű high-end cuccokról van szó (amik között van nagyon jó is és árához képest rossz is).

    Én is a saját kezemmel raktam össze a hangfalaimat, erősítőmet, + 1-2 apróságot, bőven 200e alatt. De szégyen, mennyivel jobban szól, mint egy bolti 200e-es cucc. A CD lejátszómat (egy jobb Denon) meg használtan vettem 30e-ért. (Elég jó, de lehetne jobb: ráférne egy kis "matatás", ha lesz rá időm, kicserélek pár alkatrészt benne.)

    Nem a high-end az átverés, hanem az, hogy 200e-ért mit adnak az ismert gyártók! Elképesztő, hogy hogyan állnak hozzá. Persze megtehetik, mert sokan észre sem veszik (nem hallották még, hogyan is szólhatna valami), és még őket véditek?

    Attól fikarcnyit sem lesz jobb a hang, hogy DVD-audióról szól, ha nem elég jó hozzá a rendszer. Ugyanakkor egy elég jó rendszeren a CD majdnem úgy tud szólni, mint a bakelit!

    Mellesleg a bakelithez főleg nem 20e-es lejátszó kell, hogy értelme legyen. Na erre már nem volt pénzem... És lemezeket sem könnyű szerezni.
  • Mike #28
    jogos
    természetesen a 7-re gondoltam
  • Cat #27
    a 200k az hatszámjegyü :)
  • Csudri #26
    Na akkor vedd ki szépen a kezed a biliből! Előszőr is, aki tényleg igényes az nem CD-t hanem bakelitet hallgat, ugyanis az jobban szól! (egyszer már leírtam ezt itt az SG-n, lehet, hogy pont neked!) Ha meg annyira a 12centis söralátétekért vagy oda akkor már inkább DVD-Audio.

    Az igénytelenség+mp3-ról meg annyit, hogy nem mindent lehet megszerezni cd-n. Én képzeld hallgatok mp3 a Denon cuccomon. Júj?! Akkor én most igénytelen állat vagyok? Hallanál egyszer egy 320k dual stereo mp3-mat ráküldve virtual téreffektel! Lehet elcsodálkoznál, mert jobban szól, mint hinnéd!
  • Mike #25
    nem is olyan rég mesélte el egy interjuban az egyik high-end cuccokat építő emberke, hogy tudnának ő 200k-ért is minőségi cuccokat összeállítani, csakhogy az úgy a kutyának sem kell, mert nem 6 számjegyű az ára

    ne abból indulj ki, hogy te audofil vagy, és ezért az átlag embert, aki ugye nem ugyanúgy gondolkodik mint te, alapból lenézed