Gyurkity Péter

A kormányzatok ezentúl az Office forráskódjába is betekinthetnek

A redmondi cég várhatóan ma jelenti be, hogy a Windows operációs rendszer különböző változatai mellett rövidesen az Office 2003 forráskódja is elérhető lesz a Kormányzati Biztonság Program keretein belül.

A program - amely 2003 elején indult be - lehetővé teszi, hogy az egyes kormányzati hivatalok betekinthessenek a Microsoft szoftvereinek forráskódjába. A programban eleinte a Windows operációs rendszerek vettek részt, de a Microsoft most szeretné kiterjeszteni az elérhető szoftverek körét. A vállalat bejelentése szerint a bővítés révén a kormányzati szakemberek kiterjedt biztonsági vizsgálatokat folytathatnak, és egyszerűben írhatnak saját programot a szoftveróriás termékeire építve.

Egyes elemzők azonban úgy látják, hogy a lépés a Microsoft elkeseredett próbálkozása a megrendült kormányzati bizalom helyreállítására, és a redmondi cég igyekszik visszanyerni azon korábbi ügyfeleit, akik jelenleg a szabad forráskódú operációs rendszereket részesítik előnyben.

A programban jelenleg mintegy 60 ország kormánya vesz részt, beleértve Oroszországot, Kínát, és Európa nagy részét, köztük hazánkat is. A vizsgálatok révén a szakemberek átfogóbb képet alkothatnak az Office által használt formátumokról, így számos inkompatibilitási probléma megoldódhat, és könnyebben együttműködésre bírhatják a különböző fájlformátumokat. A Microsoft már korábban elérhetővé tette az XML formátum egyes részleteit, de a dokumentumok nagy része még a .doc kiterjesztést használja, így a jelenlegi bővítés nagy könnyebbséget jelent az illetékes szakembereknek.

"Ez az első alkalom, hogy megosztjuk az Office forráskódját. Készek vagyunk együttműködni ügyfeleinkkel, de rendkívül fontos, hogy a bővítés előtt újra a tárgyalóasztalhoz üljünk" - jelentette ki Jason Matusow, a Microsoft "Megosztott Forráskód" Kezdeményezésének igazgatója. "A kezdeményezés annak idején kizárólag a forráskódról szólt, de rájöttünk, hogy ez nem elegendő. Éppen ezért meghívókat küldünk ki az egyes kormányzatokhoz, és az ottani szakemberek eljöhetnek, hogy a saját mérnökeinkkel beszéljék meg az adott forráskód részleteit."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Commandante #1
    Májkroszoft Ügyi Minisztéreiumot mikor állítunk fel?