Franczy

Oroszország elsőként kapja meg a Windows forráskódját

A Microsoft munkatársai bejelentették, hogy elsőként Oroszország tekinthet bele a világ mindeddig talán legjobban őrzött ipari titkaihoz, vagyis a cég Windows operációs rendszereinek forráskódjaihoz.

Mint ismeretes, a világ legnagyobb szoftvercégeként nyilvántartott Microsoft az elmúlt héten adta hírül, hogy az említett forráskódokat meg fogja osztani a világ különböző kormányzataival, még pedig annak érdekében, hogy növelni lehessen a kormányzati számítógépes rendszerek biztonságát. Oroszország elsőként ír alá a Microsofttal olyan megállapodást, mely biztosítja a Windows forráskódokhoz való hozzáférést, és már most biztosra vehető, hogy hamarosan több ország követi majd a példáját - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Olga Dergunova, a Microsoft moszkvai irodájának ügyvezető igazgatója.

A Microsoft-féle Kormányzati Biztonsági Program aláírásával Oroszország, illetve bármely más ország kormányzata jogosultságot kap arra, hogy saját technológiáit beleintegrálja a szoftvercég Windows platformjába, valamint, hogy igényeihez alakítsa, illetve a számítógépes bűnözők elleni védelem szempontjából tesztelje az operációs rendszert. Szakértők szerint a Microsoft a Kormányzati Biztonsági Programtól nem titkoltan azt reméli, hogy erősíthet a kormányzatok által használt szoftverek piacán betöltött pozícióján, mely pozíciót mostanság egyre komolyabb, elsősorban a nyílt forrású szoftverek által indított támadások veszélyeztetik.

A Microsoft munkatársai az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy a világ egyik leginkább zárt és titkolózó országaként nyilvántartott Oroszország a megfelelő dokumentumok aláírását követően várhatóan már februárban hozzájuthat a számára elérhetővé tett forráskódok első részéhez, mely mintegy 30 millió sornyi forráskódot jelent. A forráskód későbbi pontos felhasználási céljával kapcsolatban sem a Microsoft, sem az orosz kormányzat illetékesei nem kívántak nyilatkozni. Oroszország elsődleges feladata most az, hogy megszerezze a Microsoft-féle Windows platform teljes, a legapróbb részleteket is tartalmazó forráskódját - nyilatkozta Jevgenyij Karavajesnyikov, a Microsofttal egyezkedő orosz hírszerző szervezet vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #16
    És mégis mihez kezdenétek ezzel a húdeértékes forrással azonkívül, hogy kiírnátok CD-re és lehetne mutogatni más hasonlóan hozzáértőnek, hogy de menők vagytok, mert van nektek Windows forrásotok, ami lehet, nem is az. Sosem jönnétek rá. A linuxos forráskód is kb ennyire értékes nektek. Azt melyikőtök nézegeti?
  • magyar ember 2 #14
    Na, ez a forraskod is hamar kinn lesz a neten. :)
  • Mice #13
    Na ha volt is idáig olyan angol betü amelyik leírását mindig elfelejtették az oroszok, most majd csak úgy megszokásból megjegyzik.
  • Zedas #11
    Legalább kijavítják a hibákat benne :)
  • Flashy #3
    az oroszok jo progikat csinaltak mindigis, de hogy a legnagyobb hekkeles is ott van, az is tuti ;))