Berta Sándor

Kódlopással gyanúsítanak egy európai DivX-DVD-lejátszó gyártó céget

A KiSS Technology saját forráskód nyilvánosságra hozatala nélkül alkalmazza az MPlayer audio-videolejátszó, a MAD (libmad) MPEG audiokönyvtár és a libjpeg JPEG-könyvtár szoftverek kódjait.

A KiSS Technology DivX-DVD-lejátszó gyártó vállalatként lett ismert, ám a mostani ügy némileg beárnyékolhatja a cégről a vásárlókban kialakult jó hírnevét. Mindenesetre ez nem az első alkalom, hogy egy gyártót a GNU General Public License, tehát a GPL megsértésével vádolnak. Ez ugyanis kimondja, hogy bármilyen szabaddá tett szoftvert fel lehet használni egy fizetős termékben és projektben, ám a felhasználó szervezetnek be kell mutatnia annak forráskódját.

Pont ezt nem tette meg - az egyébként magyar MPlayer fejlesztőcsapata szerint - a KiSS Technology, miképpen hasonló módon járt el a cég a MAD (libmad) és a libjpeg esetében is. A GNU GPL megsértése egyre nagyobb port kavar az Open-Source-társadalom berkeiben. A KiSS által elérhetővé tett KiSS Forráskód Gyűjtemény ugyanis csak a Linux-kernelt és az úgynevezett "Busybox"-kódot tartalmazza, de az MPlayer, a libmad vagy a libjpeg forráskódját nem. A libmadot egyébként használják audiolejátszó szoftverekben, ilyen például a parancssoros mpg321 MP3-lejátszó és megtalálható a legtöbb Linux-disztribúcióban is.


Az MPlayer készítői honlapjukon nyilvánosságra hozták a KiSS-firmware elemzését és nem csak hasonlóságokat fedeztek fel a saját MPlayer binary-hoz, valamint a subreader.h és a subreader.c adatokhoz képest, hanem azt, hogy a kódok egy része 100 százalékig megegyezett.

Az MPlayer csapata azt is a szemére veti a KiSS-nek, hogy egy GPL-kódot integrált egy zárt fejlesztésű termékbe, ezáltal megsértette a GNU GPL-licencet. A KiSS Technology eddig nem kívánt reagálni az ellene felhozott vádakra. Ezért döntöttek úgy az alkotók, hogy nyilvánosságra hozzák az esetet. Kérdés tehát, hogy a vállalat elő akar és elő tud-e terjeszteni bármilyen kódot, hogy igazolja az álláspontját? Mindenesetre a legjobb megoldás az lenne, ha egyes magánszemélyek vagy cégek nem nyúlnák le mások sok éves fáradságos fejlesztőmunkájának az eredményét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #3
    nembaj legalább megy raj a divx
  • item #2
    Szemét banda, akinek van egy kis gógyija azt mindig megszivatják igy vagy úgy. Olyan nagyra vannak a DivX lejátszójukkal,de az igazat meg letagadják... Nagyon utálom az ilyet.