Alex

Kikerült a netre a Windows forráskódja

A Microsoft sajtóközleményben erősítette meg, hogy a tegnapi napon az internetről illegálisan letölthetővé váltak a Windows 2000 és a Windows NT 4.0 forráskódjának egyes részei.

Jelenleg semmi sem mutat arra, hogy a vállalati hálózatról, vagy más, belső biztonsági hiba folytán került volna ki a forráskód. A cég közlése szerint valószínűleg egy külső partnertől szivárgott ki, és vált letölthetővé a többezernyi fájlt tartalmazó tömörített csomag. A Microsoft nagyon súlyosnak itéli a helyzetet, és jelen pillanatban a hatóságok bevonásával az elérhetetlenné tételen dolgoznak.

A hírt eredetileg közlő Neowin.net szerint mindkét operációs rendszer külön fájlban van, míg a Slashdot weblapon a "Windows.Source.Code.w2k.nt4.wxp.tar" fájlnév olvasható. Mérete mintegy 200 Mb (213,748,207 byte), mely kicsomagolás után 660 Mb-ra nő. Ez csak kis része a Microsoft szerint mintegy 40 GB-os, többmillió soros forrásnak.

A forráskód kikerülése nemcsak médiaszenzáció, hanem egyben katasztrófa is lehet az IT ipar számára. A világ többezer kritikus rendszere futtat ezen programsorokon alapuló technológiákat, és a kód kikerülése után a hibák kihasználása számtalan káros vírust vagy hackert szabadíthat a cégekre.

A ZDNet közlése szerint irc hálózatokon is futótűzszerűen terjed, és már a fájlcserélő hálózatokban is megtalálható - pl. a BitTorrent-en jelenleg 23 embernél van megosztva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • SoDI--- #98
  De nem örülök neki, mert _ez_ egy hatalmas botrány alapja.

  Miért nem örülsz neki? :-))))
 • Vik1984 #93
  Sztem ezt a kódot már nem fogják tudni kivonni a forgalomból. Így bárki készíthet jobb vírusokat. De jobb vírusírtókat is.

  Pl. kinek nem kéne egy olyan tűzfal, ami nagyon jó és gyors, mert aki csinálta, az ki tudta használni a rendszer sajátosságait.

  De ez csak tipp :-)
 • Zoldalma #88
  Errol beszeltem :o))) De akkor tenyleg nem egy dologrol beszeltunk :o)))
 • Darth Sith #86
  hát ez nem semmi.. jó nagy szart csináltak...
 • Zoldalma #85
  Es szerinted aki 98 utan at akar terni egy NT alapra a biztonsag miatt, majd pont ezutan az esemeny utan biztosan at fog terni, mer tmilyen hudejo?
  Mindazonaltal meg mindig elcseszett otletnek tartom h direkt huzas volt.
 • Zoldalma #83
  "Én meg arra gondolok, hogy a micisoft maga szivárogtatta ki a kodot, igy 1-2-3 év mulva hivatkozhat rá"

  Nem ertem sokan honnan szedik ezt a hulyeseget.
  Ha ennyire hangoztatod, aruld mar el kerlek nekem, mi lenne abban az uzlet, hogy kiszivarogtatja az NT4, NT5 alapot, ezzel veszelyeztetne sajat, jol meno XP, 2000-es eladasait....
 • Vik1984 #82
  Sztem sokan fognak örülni a "valentinnapi ajándéknak". A forrás ismeretében könnyebb támadni
 • mir #77
  HUBtól függ szerintem...
 • mir #75
  "Sajna, én még nem láttam DC++-on, de jó lenne megszerezni. :)"

  nézd kazaan, ott biztos van.

  "Előbb utóbb belátja az M$, hogy ingyenesre kellene tennie a cuccait."

  ebből csak azt tudom leszűrni, hogy a m$ helyzetével a szoftverek világában végképp nem vagy tisztában. soha nem fogja megnyitni a windows kódját, és ez tény.

  "Az informatikai miniszter állítólag olyasmit mondott, hogy a MyDoom csak nem jogtiszta M$ termékeket támadott, és ha mindenkinek jogtiszta terméke lesz, akkor majd megnyílnak a kapuk a Linuxra való áttérés előtt. Ő legalábbis így képzeli ezt..."
  akkor az informatikai miniszter egy fasz.
 • dikki*yysw #73
  Válaszoltál is saját kérdésedre. A Linuxé a kezdetektől elérhető.