Gyurkity Péter

45 állam ügyészei figyelmeztették a fájlcserélgető hálózatokat

Az Amerikai Egyesült Államok összesen 45 államának kerületi ügyészei látták el kézjegyükkel azt a nyílt levelet, amelyet tegnap juttattak el a fájlcserélgető szolgáltatást nyújtó hét legnagyobb vállalathoz.

A nyílt levél nem ítéli el a szóban forgó cégek által végzett tevékenységet, de figyelmezteti őket, hogy hamarosan jogi következményekkel kell szembenézniük, amennyiben nem tájékoztatják megfelelően a fájlcserélgető hálózatok felhasználóit a szerzői jogok megsértésének következményeiről. Egyes jogi szakértők szerint ugyan a jelenleg érvényben lévő jogszabályok alapján a fájlcserélgető hálózatok nem vonhatók felelősségre, de a Kazaa példája megmutatta, hogy a hálózatokat üzemeltető cégek nem háríthatják a felelősséget a felhasználókra, és számolniuk kell a következményekkel.

A nyílt levél egyrészt felszólítja az érintett vállalatokat, hogy szoftvereikhez részletes útmutatót mellékeljenek, amelyben a fájlmegosztás biztonsági és jogi veszélyeire figyelmeztetik a felhasználókat, és egyben arra kéri a szoftverek fejlesztőit, hogy hatékonyabb szűrővel távolítsák el a hálózatokról a pornográf anyagokat. A levél kiterjed a titkosítás kérdésére is, és felhívja a fejlesztők figyelmét, hogy ne próbálják különféle titkosítási eljárásokkal megakadályozni a felhasználók azonosítását.

"A titkosítás csak megerősítené azt a feltételezést, miszerint a fájlcserélgető hálózatok elsősorban illegális tevékenységet szolgálnak" - áll a levélben. "Éppen ezért arra kérünk benneteket, hogy a szoftverek módosításával ne nehezítsétek meg a hatóságok dolgát, és ne próbáljátok megakadályozni, hogy érvényt szerezzünk a törvény előírásainak."

A levél nem tér ki arra, hogy a kérésnek ellenszegülő cégek pontosan milyen következményekkel számolhatnak, de utal a már korábban lefolytatott bírósági eljárásokra, amelyek a fájlcserélgető hálózatok vereségével zárultak. Egyes szakértők ugyanakkor hozzátették, hogy a jelenlegi jogszabályok alapján nem egyértelmű, hogy az ügyészek milyen büntetéssel sújthatják az érintett cégeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • [HUN]PAStheLoD #26
  #21
 • NEXUS6 #25
  És ha nálunk egy átlagembert 100 év főbelövésre ítélnek majd warezportál fenntartásért, akkor majd román és kínai testvéreink fognak jókat keresni rajtunk, mert mi meg szépen majd a warezt is a kínai piacról szerezzük be. Nincs itt semmi kérdés, a sárgakazis üzlettel már jól bejáratták a rendszert.
 • Alex Shrub #24
  Az ecserin kaphato roman meg kinai hamisitvanyokon is ott a pipa. :)
 • Alex Shrub #23
  "vagy halomra lövik egymást egy olyan idegen országban, amiről azt se tudják, hogy hol van!"
  Ez eppugy igaz a repuloszonyeges bombarobbantgatokra is.
 • Alex Shrub #22
  Sot, a Tom es Jerryben masodpercenkent egymast gyilkolja le a macska es az eger ami turhetetlen. :)
 • Alex Shrub #21
  Drogdilerkedesert is sitt jar, es megszunt ettol a jelenseg? Nem. A warez se fog amig igeny van ra. Marpedig az addig mindig lesz amig rohejes zsebpenzt kap az ember fizetes helyett.
 • NEXUS6 #20
  Szerintem az Aidsben a rákban és főleg a drogokban regeteg pénz van.

  Az usa gyógyszer ipara kifejezetten ellenérdekelt pl abban, hogy indiai, keleti, távolkeleti, afrikai gyógyszergyárak olcsó aids gyógyszerekkel árasszák el a piacot, hiszen akkor hogyan tudna az usaban emberenként évi több 10000 dollárt zsebrerakni a gyógykezelésért. Az hogy Afrikában közben milliók halnak meg mert a magas gyógyszer árak miatt nem jutnak ellátáshoz, az nem nagyon hatja meg őket. Az AIDS az "ideális" betegség, hiszen évekig eltart, sőt gyógyszeres kezeléssel nem jelent feltétlenül halált, a szövődményekért és a gyógyszerek mellékhatásaiért szintén gyógyszereket, lehet felírni.
  A rák hasonlóan nagy üzlet. Kb 80 %-ban gyógyítható szintén évekig eltarthat, kiújulhat, rengeteg szövődménye van, és a gyógyszereknek pedig rengeteg mellékhatása. A rákosoknak ezenkívül ellehet még mindenféle reformkonyha meg fitneszmaszlagot is adni. Nincs is ennél jobb üzlet!!!

  Drog. Az állam és a drog viszonya soha sem olyan egyértelmű, mint amilyennek látszik. Az hogy bizonyos dolgot tiltanak általában rendkívüli módon felveri az árát. Az illegális drogokkal szembeni "felvilágosító" tevékenység, meg gyakorlatilag egy folyamatos reklámnak fogható fel.
  Ne felejtsük el a kávé, tea, kóla, csoki, alkohol, cigi szintén drogok csak legálisak. Sajnos néhány illegális könnyű droggal ellentétben ezek mindegyike biológiai függőséget okoz, és sokszor jobban is veszélyezteti a fogyasztó és környezete egészségét mint azok. Az állam viszont a rájuk terhelt jövedéki járulékok folytán extra bevételhez jut!

  A '80-as években a CIA elég nagyot bukott a CONTRAGATE botránnyal. Ekkor kiderült, hogy az illegális drogüzletből vásárolt fegyverekkel támogattak egyes latinamerikai fegyveres csoportokat.


  A kiadók P2P vel szembeni ellenérzése és a nyugati nagyvállaltok kínai termékekel szembeni riadalma egy tőröl fakad. Lehetetlenné teszi a mesterségesen felvert árakon forgalmazott termékek eladását.
  Törvényesen a fogyasztót közvetlenül (még) nem támadhatják ezért a termelési oldalt célozzák meg.
 • Laci #19
  "Ott az Aids, a rák, a drogok...inkább ezek megoldásába öljék a pénzt. Kapják el a pedofilokat, a bűnözőket stb. és hagyják békén az embereket." - Az jó lenne csak abban nincs annyi pénz, míg ha minden koholt vád alapján felhasználókat perelgethetnek/kényszerítgethetnek a lemezkiadók meg egyes nagy szervezetek anyagilag igen jól járnak.
 • NEXUS6 #18
  Nézd, irtam, hogy ebben a folyamatban a művész is csak egy része az egésznek, függetlenül attól, hogy tehetséges vagy nem. Ez másodlagos szempont. Nézd meg milyen visszás a helyzet egy Fal koncerten: fönn a szinpadon, a szinpadképen egy menetelő kalapácstömeget látsz, miközben a szinpad elött is egy feldühitett TÖMEG tombol! Érdekes nem?

  Mondom mégegyszer, mindez független attól, hogy milyen értékes zenét csinálnak. Ugyan ezt a felhergelt tömeget látod egy Eminem, vagy egy Queensryche koncerten.

  Az egésznek a lényege, hogy amiben élünk az valójában már a "posztjóléti" társadalom. A média nem azzal van elfoglalva, hogy egy rózsaszin világ képét, nyugodt elégedetséget sugározzon felénk, hanem egy széteső társadalmat látunk magunk körül, és a fogyasztás maga a létfenntartás és az életért való harc. Ez sokkal jobban motiválja az embereket.

  Másrészt kicsiben is müködik az adósság válság intézménye. Ahogy pl az adósság csapdában vergődő fejlődő országok is már többszörösét fizették vissza a felvett kölcsönöknek a kisembereket is folyamatos pénzügyi bizonytalanságban tartják. Pl A magas lakás árak miatt nyugaton és nálunk is az emberek hatalmas pénzeket fizetnek lakbérként, meg albérletre, amig egyáltal olyan helyzetbe jutnak, hogy elkezdhetnek lakásra gyűjteni.

  A posztjóléti társadalomban már nem az olcsó nagytömegű, jóminőségű áru a jellemző, hanem ennek a drága, profitmaximalizált változata. Egy márkás tréning ruha ua minéségű mint a nem márkás, az emberek még is ölni tudnának érte, hogy a pipa ott legyen a hátukon. És az alsóbb rétegek pedig még feltűnőbben vásárolják ezeket, csak hogy azt mutathassák ők nem is alsóbbak, mert megtehetik.
 • comet #17
  Amiben egyetértek:

  a hozzászólásod nagy része.
  Az amerikai társadalom valami több mint fele túlhízott!!!!
  Döbbenetes számok. Vmelyik okos csóka kiszámolta hogy 6 standard méretű Föld kellene ahhoz hogy mindenki ezen a bolygón az USA színvonalán éljen a mostani populációval számolva...

  Amivel nem értek egyet:
  Pink Floydot és Eminemet egy kalap alatt említeni...azert Pink Floyd zenét csinált...(az mondjuk nem tartóztatott attól hogy letöltsem a műveit, de pénzzel támogatni legfeljebb egy zeneiparon kívüli kis bandát vagyok hajlandó, ha tehetségesek és tetszik amit csinálnak)