Berta Sándor

Olaszországban börtön várja a fájlcserélőket

Az olasz fájlcserélőket is utolérte a végzet. Az Egyesült Államok, Németország és más országok után a pizza otthonában is hadat üzentek a fájlcserélő hálózatoknak és azokat használó magánszemélyeknek.

Aki a jövőben fájlokat tölt fel vagy tölt le az ilyen rendszerekről, az kemény büntetésekre számíthat, ugyanis az olasz parlament elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely szerint a szerzői jog által védett művel internetes le- és feltöltése azonnali hatállyal bűntetendő cselekménynek számít. Aki tehát Olaszországban a szerzői jog-tulajdonos engedélye nélkül zeneszámokat, zenei albumokat vagy más anyagokat (filmeket stb.) fájlcserélő hálózatokon letöltésre kínál, akár hároméves börtönre és 154-1032 euró közötti pénzbüntetésre számíthat. Ezen kivül akit a fent említett vétség(ek) elkövetésében bűnösnek találnak az olasz bíróságok, afféle mellékbüntetés gyanánt pedig elkobozzák hardver- és szoftvereszközeit, valamint a két nagy itáliai napilapban, a La Repubblicában és a Corriere della Serában is beszámolnak a bűntetteiről.

Eddig Olaszországban - sok más államhoz hasonlóan - csak azokat a magánszemélyeket üldözték, akik például másolt filmekkel vagy zenei albumokkal kereskedtek, illetve, akik ilyeneket készítettek. Az új törvény szerint azonban már teljesen mindegy, hogy az illető pénzszerzési célból másol-e filmeket vagy zeneszámokat vagy csak a "magángyűjteménye" számára: a büntetés mindenkire ugyanakkora lesz. A törvényjavaslat elfogadása a zöldek és az olasz szocialista párt szavazata nélkül, Prodi pártjának ellenzése nélkül ment át az olasz szenátuson. Szakértők szerint a törvényjavaslat elfogadása főleg az olasz filmipar erőteljes lobbi-tevékenységének köszönhető, és a böntetési tételeket várhatóan újra fogják gondolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GabiWong #22
    A pénz öl, butít, nyomorba dönt.
  • GabiWong #20
    Mellesleg sztem csak akkor néznének magukba a "fentiek" ha lenne a nép részéről kis lincselés, vagy hasonló, egy egyetemi megmozdulást helyretennének a rendőrök...
  • GabiWong #19
    Ez sovány vigasz lesz annak akit még bevarnak pár évre.
  • papabear #17
    szar látni, hogy egy csomó dolog megvalósul
  • papabear #16
    sajnos lassan körvonalazódik az, hogy hova megyünk.
    És nem túl bíztató.
    Aki olvasott Philip K Dicket, William Gibsont, (és még sorolhatnám..), az nagyjából tudja hova vezet ez az út...
  • b #10
    olasz filmipar. az mi?
  • GabiWong #8
    Csak nehogy magyarország(politikusok) is bizonyítsa elkötelezettségét a pénz és a multinacionális cégek felé.
  • htmm #6
    valamint a két nagy itáliai napilapban, a La Repubblicában és a Corriere della Serában is beszámolnak a bűntetteiről.

    Nyilvanos megszegyenites nem a kozepkorban volt divat? Nah, ezek sem normalisak teljesen...
  • QuippeR #5
    Nevetséges. Ideje lenne, hogy rájöjjenek: a politikusok vannak a népért, nem a nép a politikusokért.

    Nem lesz ennek jó vége. Valamikor a tettlegességig fog fajulni, ha normális embereket hülyeségek miatt évekre zárnak börtönbe.
  • Lacc #4
    A digók nem normálisak, ezt most sikerült bebizonyítaniuk. De azért a görögök se semmik, ha informatikai kérdésekről van szó. Ugyanet igaz hazánkra is, csak itt még nem volt semmilyen radikálisabb lépés hál' istennek.

    És ez mind azért van, mert azok, akik az ilyesmiről döntenek, nem hozzáértők, többnyire azt se tudják miről van szó. Ezekről a fájlcserélő hálózatokról is úgy jut el hozzájuk a hír, hogy az már pukkadásig fel van fújva, mindenféle szervezetek által...