Spencer

Már az Internet2-n is javában folyik a fájlcserebere

A fájlcsere szolgáltatások már az egyetemi kutatók és hallgatók által használt, belassulásoktól mentes villámgyors világhálót, az Internet2-t is meghódították maguknak.

Elindult az i2hub nevű rendszer, mely a világ számos különböző pontján élő egyetemisták ezreinek biztosít minden korábbinál kiválóbb lehetőséget arra, hogy fájlokat cseréljenek egymás között, illetve hogy chateljenek egymással. Persze míg a hallgatók roppant módon örülnek a páratlanul nagy adatátviteli sebességnek, addig az Internet2 egyéb felhasználói máris aggodalmuknak adtak hangot az új rendszerrel kapcsolatban.

Az egyetemisták azt állítják, hogy ők egyszerűen nem tesznek mást, mint megpróbálják hasznosan aktivizálni az Internet2 tetemes kihasználatlan sávszélességét, ezzel párhuzamosan pedig nem terhelik a hagyományos internetet és persze a saját pénztárcájukat sem. Egyes szakértők úgy vélik, hogy az élelmes fiatalok azért veszik egyre jobban birtokukba az Internet2-t, mert a hagyományos internetre épülő helyi hálózatokon egyre több oktatási intézmény megtiltja számukra a Kazaa és a hozzá hasonló, illegálisnak nyilvánított fájl cserebere hálózatok használatát.

"Az egyetemek egymás után tiltják be a Kazaa használatát, illetve korlátozzák a hallgatók által használt sávszélességet" - nyilatkozta egy magát megnevezni nem kívánó hallgató, majd pedig hozzátette: azért térünk át az Internet2-re, mert teljesen kihasználatlan és persze sokkal gyorsabb, mint a hagyományos internet.

Az amerikai hanglemezkiadó cégeket magába tömörítő RIAA (Recording Industry Association of America) szerint az egyetemi kollégiumok az illegális fájlcsere tevékenységek melegágyának tekinthetők, ugyanis a hallgatók éjjel-nappal ingyenesen hozzáférnek a nagy sebességű internethez, és letöltéseiknek semmi sem szab gátat. Az RIAA mostanság egyébként rengeteg egyéni felhasználót, így többek közt egyetemistát is beperel tiltott online tevékenységeik miatt és nem ritka, hogy az alpereseknek 15 ezer dollár körüli összegeket kell fizetniük a peren kívül egyezség megkötése érdekében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Piscator #34
  Jaj, bazdmeg, ok, nem támogatom az üzemi másolást, de NEM EBBŐL lesz világcrash, mármint a tőzsdén.
  Persze ez talán csak informatikai szájton tűnik soknak, mármint a razziák hírei, de felesleges.
  Most komolyan, a sok energiájukat ne már erre kössék le, menjenek, lőjjék le a dirit, aztán meg csináljanak világbékét.
  Az ilyen warez egyetemek egyebek mellett csómó hasznosra is használják a szupernetet, nem hinném hogy...!
 • Piscator #33
  Ez egyébként igaz, de emelett dollár milliók a mai sztárokra mennek el, pl J.Lopez, akik abban élik ki magukat, hogy márkás dolgokat vehetnek meg pár percre. ehh, undorító a fele, akik önjelőlt sztárként ebből élnek.
  Persze vannak kivételek, vannak adakozók, de a többség gátlástalanul megszedi magát.
 • pip #30
  miert, min megy?
 • marcee #29
  például a BME
 • Sliders #26
  MEnnyi a beugró az internet2-re? Vagy ez még nem publikus? De szeretnék már 10Mbps-el vagy többel tölteni, fincsi DVD-ket, meg sok zenét, hallod ezt te mocskos RIAA?
 • Lord AnonymouS #21
  Jó a neved... :-)
 • A nick nevem #20
  És valaki szerint, ha nem lenne internet, akkor az egyetemista diákok mind megvennék azt a soxar albumot, amiből a kiadók olyan sok pénzt akarnak kaszálni? Max sz@rnának a zenére, hallgatnák egymást, vagy a rádiót. Ezek azt hiszik, hogy ha nem lehetne letölteni sehonnan, akkor akik letöltenek, azok mind-mind megvennék a dolgokat...
  Olyan ez, mintha le lehetne tölteni az arany ékszereket... Mivel nem lehet letölteni, így egy csomóan nem tartanak rá igényt, mert nincs rá pénzük. Amennyi van, abból meg tankönyvet tejet, meg kenyeret vesznek. ;) Szóval azé' nem hinném, hogy internet nélkül olyan sokkal több CD kelne el. Talán inkább kevesebb, mert az emberek azt sem tudnák mi jelent meg.
 • _Vegeta_ #18
  "Már az Internet2-n is javában folyik a fájl cserebere"
  Miert baj ez ? :>
 • Lazarus #17
  Én is erre gondoltam :D Ha a RIAAn múlna akkor betiltanák a hálózati eszközöket és az internetet is
 • shabba #15
  Azért nem kell túlmisztifikálni az internet2-t, olyan rendkívüli mértékben nem tér el a hagyományos internettől és más egyetemi hálózatoktól. A kereskedelmi hálózatok meg végképp nagyobb kapacitásokkal rendelkeznek.

  Úgy 250 körüli egyetem, kormányzat és IT fejlesztésben érdekelt intézmény van összekapcsolva. A minimális kapcsolódási felület STM-4(622mbps), a hálózat fő gerincét idén fejlesztették föl 10Gbps-re. A hálózat kihasználtsága nem túl nagy, úgy átlag 10% körül van.

  http://loadrunner.uits.iu.edu/weathermaps/abilene/

  Az európai GEANT is hasonló kapacitásokkal rendelkezik, a magyar Hungarnetes GEANT POP-nak is van 10Gbps-es kapcsolódása Bécs felé és 2.5Gbps-es szlovákokhoz. Mo.-on belül a regionális kapcsolódások szintén 2.5Gbps méretűek és idén tervezik 10Gbps-re fejlesztik.