Berta Sándor

Legális fájlcserélő rendszerekkel kísérletezik a zeneipar

A Kazaa és társai ellen évek óta folytatott kíméletlen harc után - meglehetősen köpönyegforgató módon - megpróbálja a maga javára fordítani a fájlcserélő hálózatokban rejlő lehetőségeket a zeneipar.

A Los Angeles Times tudósítása szerint a Mercora és a Musicmatch nevű cégek megpróbálnak fájlcserélő funkciókat beépíteni a szolgáltatásaikba. A Kazaa-val ellentétben erre megkaptak minden engedélyt a zenei ipartól. Az ötlet egyébként nem új, hiszen korábban pont az iMesh nevű szolgáltató váltott oldalt és legalizálta a fájlcserélést.

Mint ismeretes, a Musicmatch zeneletöltő szolgáltatást kínál és egy online rádióval is rendelkezik. A San Diegó-i székhelyű cég most úgy döntött, fájlcserélő funkcióval bővíti ki szolgáltatásait. Ez lehetővé tenné a felhasználók számára, hogy megosszák a családtagjaikkal, barátaikkal, ismerőseikkel a zeneszámokat. Magyarán nem néznék azt, hogy az adott előfizető számítógépén hányan hallgatják meg a dalokat vagy a zenei albumokat. Ugyanakkor amennyiben az ismerősök több, mint három alkalommal hallgatják meg a zeneszámokat, nekik maguknak is elő kell fizetniük a zeneletöltő szolgáltatásra. Az engedmény tehát csak részleges.

A Santa Clarában található Mencora cég azonban állítása szerint még tökéletesebb fájlcserélő élményt nyújt - legálisan. Bárki meghallgathatja a barátja vagy ismerőse számítógépén lévő korábban letöltött zeneszámokat, ám másolni már nem másolhatja le őket. Mint Srivats Sampath, a cég alapítója elmondta, a Mencora gyakorlatilag olyan, mint egy nagy fájlcserélő webrádió. Minél több felhasználó tagja a rendszernek, annál nagyobb a kínálat.

Josh Bernoff, a Forrester Research piackutató vállalat elemzője szerint a legális fájlcserélő rendszerek csak akkor lesznek sikeresebbek illegális társaiknál, ha nem korlátozzák a felhasználók jogait. Ugyanakkor a legális fájlcserélő hálózatoknak nem csak megbízhatóbbaknak kell lenniük az illegális P2P-rendszereknél, ám ugyanolyan felhasználóbarátnak is kell lenniük. A legális fájlcserélő hálózatok jövője tehát még kérdéses.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!