Berta Sándor

Munkatársai után kémkedik az osztrák kancellár hivatala?

Egyre nagyobb politikai vihar kezd kibontakozni egy nem mindennapi eset kapcsán Ausztriában. Bár kezdetben nagyon botrányízűnek tűnt az ügy, ám az is lehet, hogy csak egy német szoftverfejlesztő cég furcsa PR-kampányáról van szó.

Történt, hogy a Protectcom német szoftverfejlesztő vállalat egyik kémszoftvere kapcsán referencia-partnereként tüntette fel az osztrák kancellár hivatalát. A hivatal kabinetfőnöke, Manfred Matzka természetesen azonnal cáfolta és a leghatározottabban visszautasította a feltételezéseket, mondván sem most, sem korábban nem kémkedtek a saját munkatársaik után.

A Protectcom mindenesetre azt állította, hogy az osztrák kancellár hivatala az Orwell Monitoring nevű szoftvert használta, használja, ám az intézmény nemrégiben visszavonta a megrendelését. Mint azt a szoftverfejlesztő cég ügyvezetője, Carsten Rau elmondta: a megrendelést a hivatal 2002-ben adta le, ám később visszamondta, illetve módosította azt és nem az Orwellt, hanem egy másik, hasonló programot rendelt meg. Rau ugyanakkor azt nem volt hajlandó elárulni, hogy melyik az a szoftver, amit a hivatal megvett, csupán annyit közölt, hogy licencekhez jutott hozzá az intézmény. A szakember hozzátette, hogy kérdéses, a hivatal valóban használta is az adott programokat.


Érdekesség, hogy Johann Maier osztrák fogyasztóvédelmi szóvivő korábban azt nyilatkozta, hogy informátoraik is vannak az ügy kapcsán és hogy hasonló alkalmazásokat használnak az osztrák pénzügy-, a belügy- és a honvédelmi minisztériumban is. Manfred Matzka elmondta, hogy soha nem vásároltak és használtak a Protectcomtól vagy más cégtől kémszoftvereket és jelenleg csak olyan alkalmazásokat használnak, amelyek bizonyos internetes oldalakhoz lehetetlenné teszik a hozzáférést. Azt azonban a kabinetfőnök is elismerte, hogy időről időre beszereztek különböző programokat tesztelési célból. Így például 2002-ben valóban beszereztek egy szoftvert a Protectcomtól a biztonsági és a helpdesk funkciók átvizsgálásra. A tesztelésnél kiderült, hogy a program a kívánt követelményeknek nem tesz eleget és nem képes ezeknek a funkcióknak az ellenőrzésére.

A hatályos osztrák jogszabályok szerint ellenőrzőszoftverek alkalmazására csak akkor van egy vállalatnál vagy egy intézménynél lehetőség, ha nem sérülnek az emberi jogok és a program használatáról a vállalat vezetői megállapodnak az üzemi tanáccsal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Osztrák 'vízszerelők'? ;) (Tudod .. Watergate)