Rónai György

A céges hálózatok 92%-ában van valamiféle spyware

A Websense felmérése szerint az IT menedzserek 92%-a gondolja úgy, hogy az általa menedzselt céges hálózat legalább egy gépén van valamiféle spyware, amely adatokat gyűjt és küld, akár a felhasználók és a rendszergazdák tudta nélkül.

A Websense felmérése felhívja a figyelmet arra, hogy a cégeknek nem csak az egyre növekvő számú spam e-mailek, és vírusok ellen kell felvenniük a harcot, hanem egyre inkább előtérbe kerül a veszélyforrások ezen fajtája is. A kimutatás szerint az IT menedzserek úgy gondolják, hogy a hálózatra kapcsolt számítógépeik legalább 29%-a fertőzött valamiféle kémprogrammal, azonban a felhasználóknak mindössze a 6%-a vallja be, hogy egyáltalán olyen weboldalon járt, ahonnan kaphatott ilyesmit. A dolgozók egyharmada állította azt, hogy nem hisz az ilyesmiben, illetve nem biztos benne, hogy fertőzött-e a gépe egyátalán.

Az IT menedzsmentek szerint azonban a spyware által már egyszer megfertőzött gépű felhasználók több mint 40%-a gondolja úgy, hogy biztosan van még valahol a hálózaton ilyen gép. A felmérés ezt alá is támasztotta, ugyanis a vizsgált gépekből 92%-án találtak is ilyesmit.

A Websense szerint a felhasználó úgy juthat hozzá ilyen férgekhez a legegyszerűbben, hogy valamiféle P2P fájlcserélő programot használ, mint például a Kazaa vagy a Morpheus. A dolgozók tipikusan olyan spywareknek vannak kitéve, amelyek valamiféle hasznosnak hitt programhoz csatolva érkeznek, illetve letöltésekkel, vagy valamiféle trójai támadás segítségével lettek a gépbe ültetve úgy, hogy nem is tudnak róluk, mondta el Peter Firstbrook, a Meta Group program menedzsere.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Flashy #4
    "az IT menedzserek 92%-a gondolja úgy, hogy az általa menedzselt céges hálózat legalább egy gépén van valamiféle spyware" - talan akkor menedzselje le a gepekrol, nem?
    az ismert spyware-ek ellen vannak jo keresok, annak a valoszinusege hogy meg nem ismert spywaret kaptak be, megis kisebb.
  • TeszteloPontHu #3
    Azért írták ezt, mert a legtöbb P2P programba be van/volt építve valamilyen spyware/adware.