Berta Sándor

Internetes kalózokat szimatol ki egy új szoftver

Olyan alkalmazás kifejlesztésén dolgozik a Computer Associates cég, amely képes felkutatni a vezeték nélküli internet-hálózatokat használó kalózokat. A program ezen kívül felderíti a nem engedélyezett hozzáférési pontokat is.

A Wireless Site Management (WSM) névre hallgató szoftver bétaváltozatát las vegasi házi kiállításán mutatta be a vállalat. A szoftver a jól ismert háromszögelési technikát alkalmazva, a jelerősségekből és a legális hozzáférési pontok helyzetéből deríti ki az illegális csatlakozási pontok vagy a hackerek tartózkodási helyét. A számítások során igénybe vehetők más kliens számítógépek is, hogy az adott hely meghatározását még pontosabban lehetővé tegyék.

Mindez azt jelenti, hogy a jövőben a rendszer-adminisztátoroknak nem kell majd frekvencia-szenzorokkal szaladgálniuk egy épület folyosóin, hogy megtalálják a behatolókat. A kapott adatokat egy memóriakártyára mentik le, de az elmentett információk kiegészíthetők a frekvencia-szenzorokból kapott adatokkal is.

A lényeg, hogy minél pontosabban megállapítható legyen, kik és hol használják illegálisan vagy illegális célokra a vezeték nélküli hálózatokat. Az alkalmazás telepítésekor minden felhasználó számítógépére, illetve a vezeték nélküli internetre csatlakozó készülékére felmásol egy modult, amelyik lehetővé teszi, hogy használhassa az adott hálózatot. Ennek a programnak a segítségével pontosan megállapítható, hogy ki, mikor, honnan és mennyi ideig használhatja, illetve használta az internetet. Ez a modul ugyanakkor jelent minden engedély nélküli hozzáférést vagy hozzáférési próbálkozást is.

Amennyiben például egy orvos a műszak letelte után kilép a kórházból, a laptopja és a vezeték nélküli hálózat közötti kapcsolat automatikusan megszakad. Hogy ne legyen összeakadás a különböző készülékek frekvenciái között, a szoftver kikeresi azt a frekvenciát, amelyen a hozzáférési pontoknak sugároznia kell a jelüket ahhoz, hogy ne keletkezzenek interferenciák. A program hibái közé tartozik ugyanakkor, hogy nem tud például dinamikusan reagálni akkor, ha egy hozzáférési pont kiesik a rendszerből. A titkosításon kívül egyébként a Computer Associates arra is ügyelt, hogy a szoftver képes legyen egyenletesen el- és megosztani a terhelést a hozzáférési pontok között.

Arra azonban még néhány hónapig várni kell, hogy bebizonyosodjon: a Wireless Site Management tényleg képes-e kiszimatolni az illetéktelen hozzáféréssel rendelkező magánszemélyeket, a hackereket vagy akár az internetes kalózokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    . A szoftver a jól ismert háromszögelési technikát alkalmazva, a jelerősségekből és a legális hozzáférési pontok helyzetéből deríti ki az illegális csatlakozási pontok vagy a hackerek tartózkodási helyét ...

    ehhez minimum 2 antenna kell , de azután jó használatot tehet , kiváncsi vagyok milyen pontosan tudják majd megmondani hol a hekker :P