Berta Sándor

Biometriai adatokkal titkosított e-mailek

Új eljárást fejlesztettek ki az adatok titkosítására a bonni egyetem neuroinformatikus kutatói. A módszert a közeljövőben már az e-mailek és más digitális dokumentumok titkosítására is fel lehet majd használni.

Az adatok kódolása egyre nagyobb szerepet kap a mai világban, ahol egyre-másra születnek a kémprogramok, amelyek információk tömkelege után kutatják át a számítógépek millióit. Közel sem mindegy tehát, hogy milyen módszerrel védjük a mások számára talán haszontalan, de a számunkra mindenképpen fontos információkat. A bonni kutatók által létrehozott módszernél csak az férhet majd hozzá a bizalmas adatokhoz, aki rendelkezik a megfelelő, dekódoló kártyával.

Az eljárás során az azonosítás íriszszkenneléssel vagy ujjlenyomat-leolvasással történik. Ehhez két kártyát használnak fel, ezeken tárolják a felhasználók biometriai adatait. Az egyik kártyát az adatokat küldő számítógép USB portjára csatlakoztatják, míg a másik kártyát a "vevő-PC" USB portjára. A saját fejlesztésű szoftver a kártyákon lévő információk segítségével egy "személyre szabott" titkosítást hoz létre, amelyet csak a második kártya tulajdonosa által olvasható és oldható fel. Azonban a titkosítás csak akkor oldódik fel, ha az ő kártyáján lévő adatok megegyeznek a programozás során felhasznált biometriai adatokkal.

A kódolás során egy hagyományos képből egy összekuszált pixelhalmazt hoznak létre, a kártyák nélkül pedig ezt az adathalmazt nem is lehet visszaváltoztatni az eredeti képpé. Mint azt Rolf Eckmiller, a bonni informatikai intézet professzora elmondta: "Úgynevezett spatiotemporális szűrőket használunk az eljárás során, ezért maga a titkosítás nem invertálható, nem fordítható vissza. A hardvereszközök, a szoftverek és a biometriai adatok kombinációjából egy rendkívül magas fokú biztonságot kapunk."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #13
    gondolom számodra a világot váltanám meg, ha elmagyaráznám, mi is az a két-kulcsos titkosítás, vagy hogy mennyi idő is egy 128bites(visszafordítható) kódot visszafejteni...
  • mrzool #12
    "Ami invertálható módszer, az ma már nem titkosítás."

    Az OTP is invertálható (elvégre sima XOR), mégis az az egyetlen, matematikailag és információelméletileg is bizonyítottan tökéletes titkosítási algoritmus.
  • Pepito #9
    A dolog már csak azért is süket, mert azt sugallja, hogy a dolog csak képek védelmére használható. Mintha nem is volna mindegy, hogy mi látszik egy egyébként titkosított képen.
    (Ugyanakkor pedig megőrzi a képformátumot, hogy láthassuk a zazát.) Hát, ez vicc.
  • Pepito #8
    "...ezért maga a titkosítás nem invertálható..."

    Értunk magyarul, kollégák?

    ~~~~~~
    Olyan ez mint a PGP, meg egyéb nyilvános kulcsú titkosítások, csak a kulcsgenerálást és szétosztást nem egy szervezet végzi, hanem hazilag barkacsolnak kulcsokat bio-alapon.

    Szerintem halott ötlet.
  • rolika #6
    csak éppen rosszul fogalmaz: szerintem ha valaki visszafordíthatalanul elkódol egy infót, akkor az nem jó semmire :)
  • rolika #5
    sorry, de "a mások számára talán haszontalan, de a számunkra mindenképpen fontos információkat" nem is olyan fontos védeni... :)
  • mir #4
    látom a kriptográfiai tudásod egy az egyben a SGről származik...
  • [HUN]PAStheLoD #3
    igen eddig jó .. aztán L vesszük az egyik USB-s kártyát .. vagy egyszerűen lemásoljuk aztán szimuláljuk, akkor még fel se tűnik .. szal megint feltalálták a spanyol viaszt :P
  • Csatti #2
    Látszik, hogy hű vagy a nevedhez. Nehogy már sarki pistike kössön bele egy szakemberbe. Ha képesek voltak létre hozni egy ilyen rendszert akkor szerintem a prof tudja is, hogy miről beszél.