Kocza Zoltán

A vállalatvezetők növelni akarják a kiberbiztonságot

Az Egyesült Államok legnagyobb vállalatainak vezetői felhívták a biztonsági ipar képviselőit, hogy olyan termékeket gyártsanak, amelyek ellenállnak a hackereknek, a vírusoknak és más hálózati fenyegetésnek.

A szoftver- és hardvergyártóknak olyan termékeket kell készíteniük, amelyek biztonságosak, jobb technikai támogatást nyújtanak, és segítségükkel egyszerűbben gyárthatók korszerű termékek - ezt jelentették ki az Üzleti Kerekasztal résztvevői 150 nagyvállalat nevében. Közöttük vannak olyan cégek, mint például a Coca Cola, a ChevronTexaco vagy a General Motors.

A vállalatok képviselői egyúttal kijelentették, hogy növelni kívánják érdekeltségeiket a számítástechnikai biztonság területén hasonlóan azokhoz, akik tavasszal a Belbiztonsági Minisztérium közreműködésével tettek nyilatkozatot a témakörben. Az internetes támadások megbéníthatják a számítógép hálózatokat, alapvető fontosságú webhelyeket fagyasztanak le és kíváncsi szemek prédájává teszik ki az adatállományokat. Az olyan vírusok mint a SoBig vagy a Slammer a termeléskiesés által többmilliárd dolláros üzleti veszteségeket okozhatnak.

A kérdéssel foglalkozó csoportokkal megegyezően az Üzleti Kerekasztal képviselői is azon a véleményen vannak, hogy az informatikai biztonságot inkább a magánszektor aktív részvételével kellene javítani, semmint kormányzati intézkedésekkel. A vállalatoknak nem lenne szabad elárulni kiberbiztonsági törekvéseiket a pénzügyi iratokban. A termelő ipar képviselői megegyeztek abban, hogy a high-tech vállalatoknak biztonságosabb termékeket kellene gyártaniuk, ugyanakkor rámutattak, hogy az ipar csak az utóbbi időben kezdett a témakörre koncentrálni.

"Valószínűleg eljön az az idő, amikor a biztonság magától értetődő, láthatatlan és automatikus lesz, de jelenleg még nem tartunk ott" - jelentette ki Greg Garcia az Information Technology Association of America információs biztonsági elnökhelyettese.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!